Одговор Биљане Ђоровић Ђорђу Малавразићу: Укидање „Атлантиса“ без правих објашњења


Извор: НовиСтандард

Он неће да изађе у јавност са аргументима, већ смишља наступ који ће да омаловажи емисију, а ауторку да представи као теоретичара завере.


После саопштења председника ДСС Војислава Коштунице поводом укидања емисије „Атлантис“ на Другом програму Радио Београда, у јавности се по први пут након укидања те емисије огласио и Ђорђе Малавразић, главни и одговорни уредник Радио Београда 2. Иако се данима није одазивао на позиве новинара Балканмагазина, он је одлучио да разлоге за укидање емисије „Атлантис“ изнесе у дневном листу „Политика“. Изјавио је да „Атлантис“ већ дуже време не одговара концепту јавног сервиса и да су критике Програмског одбора РТС-а биле на месту.

„Морате да схватите како се сат времена у емисији „Атлантис“ говорило о томе да нас светски моћници свакога дана из авиона који лете над Србијом запрашују неком мистериозном материјом како би нас поразбољевали и уништили. Исто тако, треба тек тако поверовати „Атлантису“ да западни владари светом настоје да путем генетски модификоване хране смање светско становништво за 3,5 милијарде“, саопштио је Малавразић аргументе за укидање ове емисије.

Смишљено омаловажавање емисије и ауторке

Међутим, Биљана Ђоровић, ауторка „Атлантиса“ тврди да главни и одговорни уредник Радио Београда 2, Ђорђе Малавразић, настоји да за гаранта легитимности укидања „Атлантиса“ призове омиљену „бабарогу“ и успостављени синдром декаденције и помраченог ума: теорију завере. Он неће да изађе у јавност са аргументима, већ смишља наступ који ће да омаловажи емисију, а ауторку да представи као теоретичара завере.

„Довољно је пустити емисију у којој је спомињана појава Chemtrauilsa и схватити да то што је изречено не одговара истини: у емисији у којој је реч, само је пет последњих минута било посвећено тој теми, односно траговима које авиони остављају иза себе, која, међутим, већ око две деценије окупира пажњу истраживача, научника и новинара. Намера је била, иако нисам имала емисију о томе, да се и о овом феномену у Атлантису говори и у том циљу су уговорени интервјуи са Мајклом Марфијем, аутором филма „Чиме нас то запрашују“ и научницима из Европе и САД који би говорили о овој појави“, напомиње ауторка емисије „Атлантис“ и подсећа да је, на пример, на ХРТ у серијалу обрађена тема „Chemtrauils“. „Не знам у ком кодексу РТС-а пише да ми не треба тиме да се бавимо“, додаје она.

„Други пример који је навео уредник Малавразић је генетски модификована храна. Тема ГМО је била обрађивана у Атлантису у разговорима са Римом Лејбоу која је медицински директор Фондације “Natural Solutions” и борац против генетски модификоване хране, Вилијамом Енгдалом, Николом Алексићем, директором Еколошког покрета Новог Сада али и професором Владимиром Глишином који заступа сасвим супротно мишљење. ГМО и Codex Alimentsarius су веома важне теме о којима се слободно и критички говорило управо у овој емисји. Да ли је тема као што је генетски модификована храна у Србији, забрањена јер би могла да омете процес „хармонизације“ са WТО и ЕУ? Више од 800 најугледнијих научника из 84 земље потписало је упозорење о опасности од ГМО и послало владама свих европских земаља, па и нашој, али ми се додворавамо онима који су нас већ засули осиромашеним уранијумом, усвајајући те измене под изговором усклађивања нашег закона са европским нормама, јер Европа нема алтернативу! Седам савезних држава САД траже да се челницима „Монсантове“ компаније суди за злочине против човечности. Тема је свакако неисцрпна али је свака прича о њој забрањена“, објашњава Ђоровић и пита зар јавни сервис не треба да се бави тим темама?

Скривање правих разлога за укидање

„Сетимо се са којом су приљежношћу медији прошле године говорили о пошасти свињског грипа због које се морамо сви вакцинисати. Да ли је нека од емисија које су обмањивале јавност скинуте са програма? Не? Зашто? Зато што је најважније у медијима у Србији заступати угао који од вас очекује власт“, подсећа Ђоровић.

„О темама као што су био и геоинжењеринг расправљају све медисјке куће које држе до тога да је циљ њиховог делања разумевање кретања и тока цивилизације у условима биотехнолошког и научног екстремизма и биополитичких тоталитарних тенденција. Бацимо поглед на ХРТ. Култна телевизијска емисја „На рубу знаности“ бави се темама као што су ГМО, chemttrails-и и бројним другим, са великом свешћу о важности и значају покретања и проблематизовања ових питања“, наставља ауторка „Атлантиса“. Она каже и да јој је Малавразић, када је саопштио да укида “Атлантис”, понудио да ради нову емисију и чак дао предлог да се бави ГМO храном, али на њено питање зашто је онда укидао “Атлантис”, није дао одговор.

„Но, гео и био инжењеринг нису разлог хајке која се повела против Атлантиса. Тек неколицина емисија је била посвећена овим феноменима и занимљиво је да ми је на састанку, уприличеном ради саопштавања одлуке о укидању, сам господин Малавразић сугерисао да се емисија коју треба да предложим као замену за Атлантис управо бави проблемима ГМО, као и да он нема ништа против интервјуа са светским интелектуалцима. И… ни једна реч о теми Сребренице, забрани уласка Срђи Трифковићу у Канаду, додељивања почасног доктората Волцеру (о чему је Атлантис први говорио).

У емисији Атлантис су у разговорима са бројним интелектуалцима светског ранга и реномеа какви су Едвард Херман, Ноам Чомски, Мајкл Паренти, проблематизована питања везана са распад СФРЈ, Сребреничку трагедију, политику геноцида, улогу НАТО пакта као империјалног пит була, историјском ревизионизму. Пакистански аутор и историчар Тарик ?ли говорио је о колонизацији Ирака и „разговорима са историјом“. Виџеј Прашад и Хауард Зин говорили су о народним историјама. Говорило се о ендо и егзо колонизацији хумане суштине, историји манипулације и пропаганде…

Атлантис је ауторска емисија осмишљена као студија случаја реализације једне утопијске идеје у простору медија. Отворен за истину и људе моралних и интелектуалних квалитета, освајао је и слушаоце сличних квалитета, чиме је остварена једна чудесна веза која ће, верујем, ући у теоријски дискурс као драгоцен потенцијал медија који не би смео да буде заувек изгубљен у канджама системски генерисане беспоговорне оданости моћи и интересима“, закључује Ђоровић.

2 реаговања to “Одговор Биљане Ђоровић Ђорђу Малавразићу: Укидање „Атлантиса“ без правих објашњења”

 1. Небојша Says:

  Малавразић ће да буде одговоран за прикривање истине о Chemtrailsima, око ГМО, Codexa Alimentariusa, јер је укидањем Атлантиса спречио Биљану Ђоровић да нас о томе надаље обавештава. Државни медији у Хрватској не спречавају информације о ГМО, Chemtrailsima и Codexu Alimentariusu, то иде на ХР ТВ2. Хрватски медији својим грађанима дају на информативни увид баш СВЕ, али кућа РТС НЕ!

  Слоган РТС-а, је:

  „ваше је право да знате све“.

  Нисмо ми слушаоци радио београда 2 дебили и ретарди па да Малавразић брине о нама, шта је теорија завере, а шта истина, он је дужан да нам обезбеди све информације, јер како ћемо ми да знамо то „све“, ако Малавразић укида Атлантис (?!) који једини на РТС-у у потпуности прича чињенице те друге стране која се прикрива, и тек са тим чињеницама ми знамо баш СВЕ, а хвала бугу имамо главу за размишљање, да разлучимо шта је шта, но Малавразић нам ускраћује да знамо све и третира нас као ретарде без мозга, за које он одлучује шта ће да чују на радију, а шта не.

  Веома ниско, и некултурно, а такав човек је још и главни уредник радио београда 2, културног програма.

  Овим чином, он ће изазвати све већи бес код грађана, јер им је Атлантис био мелем на душу, у односу на лудило информативног мрака у Србији које креирају све главне медијске куће! Атлантис је информисао људе и уливаом им наду и веру у боље сутра, да има часних и поштених новинара попут Биљане Ђоровић, који ће нас стручно и истраживачки обавештавати о свему.

  Значи, Малавразић врши психичко насиље над грађанима Србије, над слушаоцима радио београда 2, ментални терор, јер спречава да све информације дођу до њих.

  ОК… сад је на власти и осећа се моћан, међутим неће то трајати до века. Доћи ће време кад ће РТС и радио да воде други људи, а ми грађани као слушаоци радио Београда 2, тог јавног сервиса са слоганом:

  „ваше је право да знате све“

  покренућемо грађанску петицију за покретање Малавразићеве одговорности, будући да нам није дозволио да знамо СВЕ, јер је укинуо НАШ АТЛАНТИС!

  Одјавите се од РТС-а, од сада, свуда где стигните за РТС пишите ово, њихов нови слоган је:

  „ваше је право да знате све, све до Малавразићеве цензуре“.

  828 најеминентнијих научника света говори о погубности од ГМО:

  Open Letter from World Scientists to All Governments Concerning Genetically Modified Organisms (GMOs)

  Линк: http://bit.ly/elHsE1

  А Малавразић, потпуно неквалификован за ту тему ускраћује Атлантису да нас обавештава о томе.

  Е Малавразићу, Малавразићу… ти си срамота за слушаоце радио веограда 2.

 2. Vesna1 Says:

  Не постоји теорија без праксе, ни пракса без теорије. Толико о теорији завере. Иначе и Крешимир Мишак се борио више пута око укидања емисије На рубу знаности“, а такође био нападнут од стране Хрватских “научника“. Али му НИСУ ЗАБРАНИЛИ ЕМИСИЈУ јер је имао подршку грађана. А ево и текста петиције чувеног “научника“ из Хрватске: “
  Tarot karte, iscjelitelji, nlo-i, reptilski vladaoci svijeta su ključne teme najgledanije emisije HTVovog ZNANSTVENO-OBRAZOVNOG programa kojeg kao javno dobro svojom pretplatom financiraju porezni obveznici. Nije li dosta toga?
  Mi ljudi koji smo posvetili život znanosti, razočarani smo činjenicom da HRT već godinama obmanjuje javnost i odgovorne strukture vlasti predstavljajući emisiju ‘Na rubu znanosti’ kao dio znanstveno- obrazovnog programa. U toj emisiji se na nekritički način predstavlja sadržaje koji su do te mjere besmisleni da bi ih i osnovnoškolci jasno mogli prepoznati kao takve, kad ti sadržaji ne bi bili prezentiran na manipulativan način. Jedna od tipičnih tema koja se provlači kroz većinu emisija je zavjera službene znanosti protiv osoba koje gostuju u spomenutoj emisiji. Znanstvenici su ljudi sa svim svojim manama i vrlinama i očekivati da će svi oni zatomiti svoje nezgodne karakterne osobine kako bi se udružili u tajno društvo i onemogućili nekom da njegov perpetuum mobile, ili uređaj koji radi na sličnom principu, ne ugleda svjetlo dana, ili bar stranice stručnog časopisa – samo je tužan dokaz koliko je spomenuta emisija neprimjerena za znanstveno- obrazovni program.
  Petition:
  Mi niže potpisani znanstvenici u potpunosti podržavamo pismo našeg kolege dr.sc. Dejana Vinkovića naslovljeno sa „PREDMET: Pritužba na rad HRT-a zbog kršenja Zakona o HRT-u i Zakona o elektroničkim medijima emitiranjem emisije Na rubu znanosti“ poslano: Programskom vijeću HRTa;
  Odboru za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora;
  Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora;
  Hrvatskom novinarskom društvu;
  Vijeću za elektroničke medije, dana 18. svibnja 2010.
  Tekst pisma može se naći na stranici:
  http://bit.ly/hopVDa
  Изгледа да је Малавразић преписивао од овог Винковића, али се надам да ћемо и ми подржати емисију Атлантис. Обзиром да сви имамо памет, ваљда знамо шта нам се слуша, а знамо и разлику између лажи и истине. Што то он брине о нама? Ако нису забранили Пинк и оне будалаштине које гледају деца, разврат, педерастију и блуд, зашто би забранили Атлантис, деца иовако не слушају радио. Али зато слушају одрасли, верни слушаоци. У Америци се о ГМО и кодексу прича већ годинама, и врапци знају за то, а такође и о хемтрејлсу, јер они све експерименте и почињу у бази. Штета што Ђорђе не може да нам забрани и јутјуб. Штета….


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: