Здрава исхрана: Сокотерапија


Милан Николић је љубитељ здравог живота, живота у природи у виду еко комуне, по струци је нутрициониста. Ево једног његовог чланка за здраву исхрану

Аутор: Милан Николић, нутрициониста

Сокотерапија

У савременом животу, човек се много одвојио од природе. Околина је загађена, неправилно се храни, мисли, и дише.

Као најздравији начин исхране издвојио се онај најприроднији сировом пресном храном.
Као помоћ у преласку на потпуно природну исхрану развио се метод сокотерапије.

Као оснивач овог метода може се навести Др. Норман В. Валкер. Будући и сам оболео од загађења модерне индустрије тражио је начин како да се савремени човек избори и пронађе природан лек. То је била исхрана пресном храном и терапија свеже цеђеним соковима од воћа и поврћа. Колико је успешан начин нашао, говори и то да је иако јако болестан са 50-60 година , када се и данас 80 година касније већ отписују тешко болесни пацијенти, он успео да се потпуно излечи, исцели и доживи пуних 118 година. Притом је до краја живота био свестан , писао књиге и радио у воћњаку. Добио је и сина као 100годишњак !

Предности сокотерапије.  Храна је најбољи лек , али и најспорији. Најбржи лекови данашњице су обично најштетнији , отровнији. Сок исцеђен из воћа и поврћа извлачи оно најбоље из плодова природе и у најмање промењеном стању , благо концентрованом допрема лековите супстанце директно у наш организам, у најискористивијем облику. Није потребно варење , трошење енергије и не долази до губитака код особа код којих је поремећено варење.

Максимално се искоришћава храњивост и лековитост и директно допрема до наших ћелија. Могли би то назвати исхраном на ћелијском нивоу.

Сокови су јако укусни , много укуснији него цео плод јер се осећа сласт, Тако обична шаргарепа која није баш слатка , када се исцеди добија преслатки сок. Понекад када пијем такве сокове , помислим да ли се на то мислило када се говори о нектару Богова.

Рудолф Бројс је користио сокотерапију у лечењу канцера и то за наше просторе најуспешније познато у последњих 60 година. Његов метод се заснива на соковима поврћа  шаргарепе (мркве), цвекле и целера. Чак се користи и сок пресног кромпира.

У свету данас постоје многи методи лечења канцера који се заснивају на сличном методу сокотерапије. У ствари користи се термин гладовање на соковима али у неким методима не може се ни говорити о правом гладовању јер се користе велике количине сокова од воћа и поврћа. Можда је прикладнији термин пост на соковима.

Тепапије имају различито трајање. Тако Бројсова терапија за канцер траје 42 дана, или 21 дан за неке друге болести.

Ако се користе веће количине сокова воћа и поврћа, у другим методима, може се продужити терапија и на 3 месеца. Оваква терапија дозвољава телу да се одмори од куване хране која се тешко вари. Осим што се одмара , организам добија прекопотребне супстанце да  се регенерише.

Свако ко је пробао макар једном сок од омиљеног воћа и поврћа осетио је благотворни утицај и приметни скок енергије и расположења од само једне чаше. А као лек се користе одређене дозе које могу бити прописане као по једна кашика одређеног сока.

Највише се користи сок од мркве (шаргарепе). Она се комбинујуе са осталим поврћем а може и са воћем. Да би сокови што боље деловали препоручује се органски гајено воће и поврће, мада ови сокови чак и код уобичајено начина гајења помажу јер се већина штетних састојака нађе у одбаченом делу, док је сок много чистији. .

Исто тако препоручује се соковник који цеди плодове, пресује, назива се и хидраулични за разлику од центифугалног. Центрифугални је уобичајени који сецка воће ситним ножићима, а сок услед дејства ценрифугалне силе цеди се кроз зид и слива на одређеном месту.

Пошто разлика у цени у зависности од тржишта може бити и до 10x и више , може да послужи и обичан. Мада се каже да се код овог ценртифугалног више оштећују ћелије воћа и поврћа те долази до јаче оксидације и губљења потребних драгоцених састојака.

Ипак, мислим, да је боље имати и овакав соковник који се може наћи већ и за 40е него тражити савршенство и притом не користити овај драгоцени нектар. Постоје и блендери који праве кашасти сок и има их са посебним додацима цилиндром који се убацује у средину са цедиљком, када се у средишњем делу врши сецкње а центрифугално се цеди сок кроз цедиљку. Овакац блендер може да одлично послужи за цеђење сока од лиснатог поврћа или трава. Тако се на пример сок од траве исклијале пшенице и јечма користи као јак антиоксиданс, због обилне количине хлорофила, који јако детоксикује организам. Ја користим овакав блендер са цилиндром за пролећне младе биљке које ускоро стижу: маслачак, боквица, коприва…

Недостатак блендера је поред тога што жестоко сече плодове  и то што за већину плодова се мора додати течност. Али можете додати други сок исцеђен на другом соковнику или од претходно исцеђеног сочног воћа поврћа које се лако цеди: бресква, лубеница, парадајз и сл.

Пошто је већина болести данашњице узроковано погрешном исхраном , навео бих сок који сматрам као највећу помоћ у оштећеном пробавном  тракту.

То је сок од купуса. Наиме човекова црева су оштећена грубом куваном храном и алергогеним деловањем. Услед тога долази до повећане пропустљивости црева, па пролазе протеини који изазивају, алергије, интолеранције, или аутоимуне болести. Долази до оштећења јетре, бубрега…

Сок од купуса има дејство да регенерише наша црева и слузокожу желуца, Има такозвани витамин У јер је против улкуса- чира. Као регенератор за све ране , чиреве делује алантоин. Исти витамин У се налази у великој количини у боквици. Има га и у другом зеленом лиснатом поврћу.

Код лиснатог биља можете употребити блендер са цилиндром или самељите на машини за млевење па процедите, како се раније цедио сок, на пример од коприве. Цеђење кроз цедиљку или кроз тканину.

Наводи се да овакав сок од купуса или бовице уклања гастритис и исцељује чир на желуцу за 3 недеље. Пије се ујуру на таште по мала чашица али може слободно и велика количина целог дана ако вам прија. Занимљив је љубичасти купус када се процеди добија се прелепа боја сока.

Љубичасти купус има и додатне лековите особине пигмента који је одличан за крвне судове, и за главу…

На интернету постоје књиге са терапијом и рецептима за сокове од воћа и поврћа.
Зато живели , (бар још 100 година) уз чашу омиљеног сока!

6 реаговања to “Здрава исхрана: Сокотерапија”

  1. Небојша Says:

    Милане,

    Ево нашо сам на нету кажу најбољи соковник, па нам кажи како да га набавимо и све што треба, јел скуп?

    Извор

    Champion sokovnik

    Доказана вишегодишња поузданост
    Изузетна квалитета сока
    Једноставан

    Champion соковник је једини соковник којег препоручује др. Валкер, зато што правилно разрезује влакна и правилно циједи сок, а то је пресудно за квалитету сока. Champion соковник финим рибањем воћа и поврћа ослобађа најквалитетнији сок из влакнастих чахура. Тако добивени сок је ОСЛОБОЂЕН ПЕСТИЦИДА и отрова којим се прска воће и поврће.( Др. В. Валкер, Сокови од свјежег воћа и поврћа, стр 31.)

    Champion соковник је ХИДРАУЛИЧНИ, НЕЦЕНТРИФУГАЛНИ соковник. То значи да се сок циједи прешањем, без ротирања и распршивања сока у зрак. Тим начином су сачувани сви ВИТАМИНИ И ЕНЗИМИ, јер нема оксидације и загријавања сока.

    – изузетна квалитета сока
    – за свакодневну упорабу
    – незамјењив у терапијској примјени свјежих сокова
    – једноставна израда сладоледа,орашастих маслаца и сорбета
    – једноставан, снажан, поуздан
    – изнимно лако чишћење и одржавање
    – израђен од најквалитетнијег „ростфреи“-а и пластике типа „нyлон“ која кемијски не реагира са воћним киселинама
    – нема вијака, матица ни спојница
    – доказана вишегодишња поузданост

    Маде ин УСА

    Champion juicer video

  2. Milan Says:

    У Србији је јако тешко наћи и скуп је. Колико знам цене су преко 500е…
    У ХРватској су већ повољнији и има их за 300е.
    Ако неко зна да има код нас, нека јави…

  3. Milan Says:

    Dr Norman Walker Sokovi od svežeg voća i povrća:
    http://uploading.com/files/get/159e5b8d/
    link za e-knjigu

    • Небојша Says:

      Ево овде и директног линка за скидање:
      Сокови од свежег воћа и поврћа

  4. Vesna1 Says:

    Одлична ствар, само што изгледа да у Србији то нико не увози, постоје обични блендери и соковници који мељу, а то није пресовање и није исто.
    Ако неко сазна где може да се пазари нека напише. Заиста све похвале за овај текст о соковима. Хвала!

    • Небојша Says:

      Да, ваљда ће неко нешто јавити.
      Поздрав.


Затворено за коментаре.

%d bloggers like this: