Петиција против легализације генетски измењеног семена, увоза и прераде производа од генетски измењених организама


Поштовани грађани Србије,

Немамо време за чекање, већ се требамо сами организовати у борби за своја основна људска права, када се ради о генетски модификованим организмима који ће нарушити наше здравље, здравље наше деце и будућих генерација ако дозволимо да нам политичари намећу своја решења, а да нас уоште и не питају за наш став, као да не постојимо.

Држаћемо се Еколошког Покрета на челу са срчаним и храбрим Николом Алексићем. Његов Еколошки Покрет се једини искрено бори за интересе грађана када јеу питању наше здравље. Ову петицију коју сад постављам, преузео сам са њиховог сајта у намери да се путем интенета брзо рашиири акција грађана Србије у борби за своја основна љуска права, да сами одлучују шта ће се у Србији конзумирати у исхрани, поготову када су у питању погубни Codex Alimentarijus и генетски модификовани организми!

Петицију можете потписати на овом сајту:
http://www.gopetition.com/petition/42075.html

Упутство за попуњавање петиције , као и њен садржај, поставићу и овде, но кад одете на сајт за петицију прочитајте још једном све пажљиво.

Пошто је то страни сајт за петиције, морамо се прилагодити тој форми. Петицију ћете попунити тако што ћете у адекватним рубрикама прво написати име, па презиме, затим у истој рубрици за презиме, после презимена ставите зарез, затим напишиту адресу становања, опет зарез, и следи број личне карте. Видећете и мој пример потписивања па ће вам бити све јасније. Морамо се јасно идентифицирати да би петиција била веродостојна. Уосталом, боримо се отворено и јавно за себе и своје породице, за наше здравље и наше животе који су у нашим рукама, ми одлучујемо какву ћемо храну да једемо, не политичари!

Садржај петиције пре него што је потпишете добро прочитајте да би спознали сву погубност генетски модификованих организама по наше здравље, здравље нас, наше деце и будућих генерација. Петицију је саставио Еколошки Покрет Новог Сада на челу са храбрим Николом Алексићем. Погледаје и ове доле пратеће видео прилоге да се још боље упознате са свом погубношћу генетски модификованих организама и Codexa Alimentarijusa, јер то је све повезано.

Генетски модификована храна
Никола Алексић: Погубни Codex Alimentarijus, видео прилог!
Рима Лејбоу: Зло фармације прождире свет, Codex Alimentarius

******
Извор: Еколошки Покрет Новог Сада

Влади републике србије

Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде
Министарству животне средине и просторног планирања
Министарству здравља

Петиција  против легализације генетски измењеног семена, увоза и прераде производа од генетски измењених организама

Поштоване даме и господо,

ми, доле потписани грађани Србије захтевамо:

 1. да се задржи постојећа законска регулатива о забрани узгајања и промета генетски модификованог семена (ГМО) у комерцијалне сврхе,
 2. да се униште сви незаконски посађени генетски усеви у Србији, држaви чији закон јасно забрањује узгој и промет ГМО,
 3. да се укину сва експериментална поља под ГМО,
 4. да се не дозволи узгајање ГМО садница по нашим шумама,
 5. да се забрани увоз ГМО сачме и друге ГМО хране намењене исхрани животиња, будући да је данас већ и научно доказано да оваква храна штети самим животињама, па и човеку кроз ланац исхране.
 6. да се забрани увоз хране и производа који у себи садрже ГМО састојке,
 7. да се одмах започне јасно и потпуно прецизно информисање граћана путем декларација на прехрамбеним проиводима да ли артикал садржи ГМО. Према кодексу о храни Codex Alimentarius обележава се храна која садржи најмање 0,9% ГМО у себи. Грађани Србије захтевају да се јасно декларише свако, па и најмање присуство ГМО, јер смо уверени да и оно представља огроман ризик по здравље,
 8. да се читава територија Републике Србије прогласи зоном без ГМО. Желимо да се пољопривреда Србије окрене органској производњи. Према истраживањима која су спроведена и доступна јавности за 3 године органске пољопривреде, Србија би могла да има профит од 7 милијарди Евра.
 9. да се омогући јавна расправа тима независних стручњака, пре него што се у скупштинску процедуру упути предлог за промену постојећег Закона о генетски модификованим организмима (Сл. гласник РС 41/09) којим се строго забрањује узгајање и промет ГМО у комерцијалне сврхе.

Генетски модификовани организми (ГМО) је термин за животне форме добијене у лабораторији, насилним комбиновањем гена различитих врста, а које се никада не дешава у природи. Људско тело није програмирано за овакву врсту хране. Постоји листа од 65 научно документованих ризика по здравље од исхране са ГМО, међу којима су и:

1. стерилитет,
2. карциноми,
3. импотенција,
4. Алцхајмерова болест,
5. хроничне алергијске реакције,
6. Morgellons болест,
7. EMS (еозинофилија мијалгија синдром),
8. токсичке реакције
9. и многе друге озбиљне болести које захватају све већи број становника планете.

Преко 800 научника из 84 земље потписало је отворено писмо „Научници света свим владама“ у којем захтевају забрану на патент за живот и упозоравају о огромној опасности од генетски модификоване хране и генетски модификованог семена. Британска медицинска асоцијација са преко 100.000 лекара захтевала је забрану ГМО.

Седам савезних држава Америке жели да изведе на суд корпорацију Монсанто (која је највећи произвођач ГМО – иста корпорација која је производила хемијске отрове за рат у Вијетнаму, као и ДДТ). Greenpeace као најјача међународна организација за заштиту природе, захтева да се суди Монсанту за штету коју је изазвао светском еколошком систему. Америчка академија за медицину животне средине захтева глобалну забрану ГМО.

За то време у Србији се намеће измена закона којом би се дозволило узгајање и промет ГМО!

Генетски модификована храна је велика опасност по здравље људи и целог еколошког система. Генетске манипулације угрожавају не само човека већ и све животне форме. Модификовани облици живота репродукују се и укрштају са природним организмима, шире се у еколошку средину на начин који не може да се предвиди нити контролише.

Генетски модификовано семе је непроцењиво озбиљна опасност биодиверзитету, као и здрављу земљишта и нашим аутохтоним сортама. Генетска загађеност када се једном дозволи, више никада не може да се очисти.

Генетски модификовано семе је патент, приватно власништво, тако да корпорација која има право на овај патент не дозвољава произвођачима да сачувају семе за наредну сетву, већ семе мора наново да се купује за сваку сетву. Ко контролише храну, контролисаће и свет!

Генетски инжењеринг не храни гладне, нити је решење да се нахрани светска популација.

Србија има потенцијал да произведе, без примене ГМО, два пута више хране него што је потребно да би прехранила своје становништво!

Ми смо против свих патената на биљке, животиње и људе, као и на њихове гене. Живот није креиран да би био намењен за индустријско власниство!

Поштоване даме и господо чланови Владе, обраћамо Вам се мирним и законским путем јер искрено верујемо да Ви имате свест, сазнање и моралне вредности да заштитите себе и своју децу, све грађане Србије и своју земљу.

Захтевамо да се цела Србија прогласи зоном без ГМО!

Поштовани  грађани,

Србији је на снази закон о забрани узгајања генетски измењеног семена у комерцијалне сврхе и његовог промета. Под утицајем интересних група припрема се измена овог закона, чиме би се ова забрана укинула. Уколико то дозволимо, наша будућност и будућност наше деце биће угрожена.
Зато вам се обраћамо са овом узнемирујућом информацијом и молбом да нам пружите подршку својим потписом на петицији грађана Србије којом се тражи задржавање забране узгајања и промета генетски измењеног семена, забрану увоза и прераду таквих производа.

Генетски измењени организми не постоје у природи. Настали су у лабораторији насилним мешањем гена животиња и биљака, или у природи неспојивих врста биљака које изазивају или могу да изазову најтеже алергијске реакције и друге тешке болести код људи. Мешањем гена свиње и човека да би убрзали раст свиње, постајемо канибали. Мешањем гена риба и морског краставца са генима парадајза и другог поврћа, ризикујемо да нам се у некој генерацији роде деца која ће уместо ушију имати рибље репове, а уместо носа морски краставац. Поред тога, овакве комбинације код људи изазивају поред тешких алергија и малигна обољења, импотенцију, стерилност, атрофију (смањење запремине) мозга, превремену сенилност, рађање ментално заостале деце, шећерну болест, обољења јетре, гуштераче, бубрега и других тешких болести.
Када се једном посеје овакво генетски измењено семе било које биљке, оно се више не може контролисати, нити спречити њено ширење и негативни утицај на природу у целини.

Наведени закон се мења да би се обезбедио интерес међународних компанија које производе такво семе које произвођач мора куповати за сваку нову сетву, јер је такво семе стерилно, чиме се обезбеђује велики профит овим компанијама које се играју Бога. Произвођачи генетски измењеног семена знају за последице употребе семена и меса животиња храњених овим производима, али у похлепној трци за профитом, њима ништа није свето и спремни су да униште пола човечанства ради профита и апсолутне контроле над остатком човечанства.

Ради опстанка нашег народа, позивамо вас да се својим потписом на овој петицији супротставимо сулудој намери Владе Републике Србије да изменом закона омогући угрожавање здравља и наше будућности. Свако од нас има у свом окружењу своје ближње, пријатеље и познанике, понудите им да се и они придруже овој петицији потписом на другој страни овог летка у циљу општег добрa.

Попуњени летак са сакупљеним потписима молимо да доставите на адресу
Еколошког покрета Новог Сада, Војвођанских бригада 17, 21 000 Нови Сад, где је смештено упориште за одбрану здравља и будућности становника Србије.

Можете се обратити и на телефоне 021-529-096, 021-420-175, 021-524-970, e-mail: ekopokretns@gmail.com ради добијања потребних информација или савета.

Позивамо и све невладине организације да својим писаним изјавама колективно подрже ову петицију и своје изјаве пошаљу на исту адресу.

Одбор за припрему петиције

11 реаговања to “Петиција против легализације генетски измењеног семена, увоза и прераде производа од генетски измењених организама”

 1. Vesna1 Says:

  Не могу да верујем, погледала сам списак потписника петиције. Потписују се као анонимни, или не стављају своје податке како сте навели Небојша. Па зар су Срби највећи мишеви на свету, да се боје да потпишу за овакву ствар. Овај господин Алексић се толико бори, да ли је могуће да му нећемо дати подршку. То је срамота за нас. Да ли су хетрејлсови утицали да сви дремамо ко жабе у пасуљу, срам нас било. Поздрав за тебе Небојша, одох да потпишем петицију.

  • Небојша Says:

   Остављају Весна податке, него не попуњавају стриктно онако како сам навео, а лепо сам то навео, и зато адресе нису видљве, а ја то не могу сад да сам исправљам за свакога. Само је потребно мало концентрације да се схвати моје објашњење.

  • Небојша Says:

   Али нека се настави како већ иде, подаци постоје, нек тече петиција…

  • Небојша Says:

   Да, појасним мало. Ово је бесплатна верзија сајта за петиције, зато се мора следити моје упутство да би се виделе адресе становања и бројеви личних карти, међутим, нисам имао пара да се претплатим на пуну верзију, и тада би се све видело одмах. То се иначе плаћа путем Paypal електронског система плаћања који једино у Европи још не функционише у земљи Србији, тако и да сам имао пара, не би мого да се претплатим на пуну верзију. У „заосталој“ Албанији Paypal функционише.

 2. Milan Kragujević Says:

  Поздрав!
  Да ли овај текст могу да користим на свом блогу (уз навођење извора)?

 3. slavica Says:

  Organizovati javne skupove i tribine pod hitno po celoj srbiji.
  Mlade uključiti u akcijukako god i preko fejsa i zahtevati emisije preko RTS . Lično se obratiti tijaniću za nastup uključiti sve kategorije stanovništva od 7 do 77 godina sa transparentima i da se cela Srbija proglasi ekološkom zonom jer dosta nam je trovanja i politikom i ostalo, kvazi kulturom hoćemo da se vratimo našim korenima i da pozovemo sve narode u regionu pa i Evrope da se bore protiv te nemani.

 4. Milan Says:

  Трудим се… 🙂


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: