Беда политичког морала


Аутор: Ратко Крсмановић

Веб сајт „Викиликс“ од 28. новембра објављује поверљиву дипломатску преписку Стејт департмента и америчких дипломатских представништава, где је за нас нарочито узбудљива она која се тиче извештаја из Београда.

Беда политичког морала

Размере беде и понизности политичке елите постале су „транспарентне“; Догађаји после упозорења државника и председника Слободана Милошевића, показују снагу поткупљивости те да је кукавичлук масовнија појава од хероизма; Поништавање демократског система; За америчке поверенике на власти у Србији, изражена воља и расположење народа су трице и кучине; У земљи где криминалци постају угледни бизнисмени, где 25% становништва тражи посао а исто толико паразитира на државним јаслима, народ почиње политику доживљавати бедом и неморалом.

Да „батина има два краја“, уверио нас је је и бивши хакер, аустралијски новинар и интернет активиста Џулијан Асанж. Његовом амбициозном „Викиликсу“ је пошло за руком да поприми глобалну улогу. Тако нове софистициране комуникационе технологије контроле, доминације, обмана и поробљавања од стране глобалног императора, употреби као оружје за демистификовање и разбијање мита о свемоћи најмоћније силе света и њихових бедних марионета.

Узимајући у обзир објављене садржине дипломатских депеша САД из Београда, које објављује оснивач сајта „Викиликс“ Џулијан Асанж, без икаквих недоумица можемо јасно утврдити, или боље рећи потврдити, да ми живимо у друштву страшне беде политичког морала наших државника, али и изостанак адекватне друштвене свести о далекосежности последица неморалне петљавине политичара из самог врха власти. Немогуће је да се лицемерна понашања из свакодневног живота, у политици признају за поштена и допуштена, макар се радило о специфичном позиву на „реал политику“. Размере беде политичког морала и духа наших властодржаца постале су знатно „транспарентније“ уз помоћ чињница као најпоузданијих сведока. Документи о разговорима најближих сарадника Председника Србије говоре језиком тог политичког морала и одговорности владајуће олигархије. Природно би било да обманути људи, ма колико се гушили у драматичној социјалноекономској каљузи, апатији и безнађу, почињу да мрзе обмањиваче и лицемере. Овде нам није представљено пуко дипломатско лицемерје, већ грубе увреде и узурпација надлежности Владе Србијеу области спољне, одбрамбене и безбедносне политике земље као и кршење резолуције о неутралности усвојене у Скупштини Србије. Самим тим се крши и Устав и води у поништавање и самог демократског система.

Џулијан Асанж

Педантна амбасадорка САД у Београду Мери Ворлик, у свом извештају није морала описивати недостатак самопоштовања њених саговорника и њихову лојалност глобалном императору. То се подразумева из пренетих ставова саветника председника Тадића за спољну политику Јована Ратковића. Он је обавестио о спремности Србије да „сарађује са САД у области осетљивих обавештајних питања и да повећа војну сарадњу са америчком националном гардом из Охаја, ради тренинга за ‘мировне операције’. Обећао је и слање 50 додатних припадника жандармерије на Хаити као и ‘мировњака’ у Либан“. На изражену забринутост амбасадорке због „конфронтирајућег“ односа Србије у вези са питањем Косова, он је разуверио: „Одбацујући питање да ли ће Србија тражити резолуцију Генералне скупштине Уједињених нација о статусу као ’пуко тактизирање’, Ратковић је рекао да се председников тим фокусира на крупније питање… Из депеше се разуме да су та крупнија питања заправо пожуда за улазак Србије у НАТО. Наиме, Тадић сматра да Србија не може да остане ван НАТО-а у недоглед, али ово не изговара често наглас због политичке осетљивости те теме. Из овога се види да Тадић ради иза леђе сопственог народа и Парламента, припремајући заобилазну пртину за улазак Србије у НАТО. То и јесте у саглосности са интересима великог императора, који у свом походу мобилише припаднике „јањичарске“ освајачке војске од колонизованих или покорених народа и држава штедећи своје ресурсе и снаге. А да наша политичка елита, своју државу и не посматра као „заштитника интереса“ својих грађана нити као полугу „демократског развоја“, већ туђих интереса и циљева, знано је било за свакога ко је хтео да чује поруку и упозорење, државника и председника Слободана Милошевића од 02.10.2000.године, са јасном и обистињеном поруком да „не нападају они Србију ради Милошевића, већ Милошевића ради Србије“. Догађаји после овог упозорења су показали снагу поткупљивости и уцена, те да је кукавичлук масовнија појава од хероизма. Ваљда зато што су корени кукавичлука у биологији а хероизма у свести.

Америчка амбасадорка означава део документа са „заштити“, а реч јео делу где Ратковић описује тајне разговоре са британским амбасадором о Тадићевим плановима и могућим опцијама за Косово. Предочене су три опције: А) Делимичан суверенитет Србије на северу Косова и над 5 манастира са југа, при чему би прихватила а не формално признала „државу“ Косово; Б) Подела Косова и Ц) Србија прави избор: Или Косово или ЕУ.

Јован Ратковић, саветник Председника

Америчка амбасадорка процењује да је за Београд најприхватљивија опција А, додајући да ће одбијање признања Косова „одложити“ приступање Србије ЕУ на неодређено време.

Да не би било неспоразума, Ратковић је „сличан став пренео и британском дипломати Роберту Куперу , истичући да Београд трба да схвати да више неће владати Косовом, али да ће Косово морати да схвати да неће моћи да прошири своју власт северно од Ибра – стоји у депеши“ што преноси Прес 10. 12. 2010. Под насловом „Викиликс: Београд индиректно промовисао поделу Косова“.

Дакле, за америчке поверенике на власти у Србији, изражена воља и расположење народа су трице и кучине које ће они обликовати и згњечити сагласно америчким очекивањима. Српски режим прихвата постојање сепаратистичке државе Косово окрњено формалним признањем и суверенитетом над севером Косова.То што постоји нека Резолуција, Устав и Скупштина, није вредно ни помена, јер очигледно и не рачунају на могуће отпоре, док се „председников тим фокусира на крупнија питања“. Већ тада (10. фебруара 2010.) је Мери Ворлик обавестила Вашингтон да могу бити безбрижни око српске резолуције у Генералној Скупштини ОУН.

Тадић посредством свог саветника, поручује Американцима да Србија подржава територијални интегритет Босне и Херцеговине и да неће поклекнути пред „жељом већине житеља Републике Српске да се отцепе и уједине са Србијом“: „У том контексту Србија такође подржава улазак БиХ у ЕУ и НАТО, као начин стабилизовања земље и цементирања њених граница…

Мики Ракић, шеф кабинета Председника

Врхунац политичког неморала је изражен у депеши из исте збирке докумената, где Тадићев шеф кабинета Мики Ракић америчкој отправници послова Џенифер Браш 25. августа 2009. у строгом поверењу саопштава како би Москва могла знати где се крије Ратко Младић, што фрустрира Тадића: „Молећи да информације остану ‘за овим столом’, Ракић нам је рекао да је поставио низ питања о конкретним контактима између особа повезаних са Младићем и руских дипломата, као и телефонских позива и путовања у Русију особа повезаних са Младићем.“

Доведемо ли ову „информацију“ у везу са поменутим „фокусирањем Тадића на крупнија питања“, око уласка Србије у НАТО, јасно је да владајућа олигархија Србије солидарише са руским непријатељима, који су истовремено непријатељи саме Србије. Тиме Србија себе нуди као саучесника на послу стратешког опкољавања Русије. Њих не дотиче чињеница да се Русија, као велика сила од почетка залаже за решење косовског питања у складу са међународним правом.

Ни највештијем апологети ове „демократске“ врхушке, неће поћи за руком да из ових срамотна ставова пренетих посредством „Викиликса“ пронађе макар неку позитивну страну, чак и уз помоћ свакодневног медијског утеривања оптимизма. Можда је Ракић са Тадићем и Ратковићем, за овакву информацију добио неку америчку лизалицу, попут оног несрећног дечака потказивача који шпијајући и измишљајући разне несташлуке на рачун својих другова, доживљава трајни презир и гађење читаве околине. Опчињеност америчком снагом не даје за право одговорној и озбиљној политици да заборави на моралне и државне светиње, да подцењује и понижава сопствени народ и себе саме. Презир је исцрпљујућа болест. Тежа од судских казни и изборних неуспеха. У земљи где криминалци постају угледни бизнисмени и заштићени сведоци, где 25% становништва тражи посао а исто толико паразитира на државним јаслима по разним агенцијама које ничему не користе, где неке нове „црне тројке“ обигравају српска домаћинства пописујући имовину дужника, где је десетогодишњи биланс транзиције згњечио сваку вредност, народ почиње политику доживљавати нарочитим моралом, то јест бедом и неморалом.

У могућем одговору грађана на овакву социјалну и политичку ситуацију крију се нове опасности од могуће манипулације власти и обесмишљавања сваког реаговања и евентуалног протеста. Примера ради, изгледа оправданим указати на чињеницу да екстремни национализам никада не настаје из вишенационалног става друштва, већ из одсуства слободе, равноправности и социјалне сигурности људи. Није једино зло у томе што народ има лицемерну и неморалну власт, већ и у томе што таква власт манипулише и понижава оне којима влада.

7 реаговања to “Беда политичког морала”

 1. Mija Zmija Says:

  Niko se nezapita,odkuda tom Julianu Asanzu ovi podaci.Narod ko narod uzme to zdravo za gotovo,da je on heroj koji servira poverljive podatke.Ljudska naivnost i glupost nema granica.Ako se malo bolje pogleda njegova biografija,videce se da je od malih nogu skolovan za agenta CIA-e.Tzv.spavac,koji se po potrebi angazuje,za odredjene poslove.Oni su mu dali podatke,koji ne ugrozavaju bezbednost Amerike,a nigde nema nikakvih podataka npr.o Izraelu.Posluzit ce im ovo,kao izgovor da ogranice ili potpuno kontrolisu internet.Pozadina je upravo to:Trazi se razlog za to.I evo, imaju ga.Kreatorima Novog svetskog poretka,i 11 septembar je posluzio kao izgovor za obracun sa teroristima.Sve se nazalost,svodi na to da nas imaju pod apsolutnom kontrolom.I imace,ako se narod ne probudi iz sna u koji je gurnut,sna koji su oni zamislili da se nikad iz njega ne probudimo.Ko shvati razumece.

  • Небојша Says:

   Да, разумљиво, ево једене добре анализе Викиликса и Асанжеве личности, прошлости. Подаци из Викиликса као подаци су тачни, но ту се игра друга игра. Ево једне добре анализе у том правцу…

   Вања Ј. Вученовић: операција „Викиликс“, игра глобалних моћника:

   http://vimeo.com/17939985

 2. Marko Says:

  WikiLeaks Is Israel By Gordon Duff
  Senior Editor Veterans Today
  12-15-10

  It doesn’t take a genius to figure out a couple of things. In July, 2010, I made my feelings clear; Wikileaks is Israel. You could say Wikileaks has an agenda but „agenda“ is the wrong word. Wikileaks has targets. A prime target of Wikileaks is Turkey.

  What is Wikileaks? What was presented to the world as an altruistic organization seeking truth is now turning out to be entirely something else, something far more sinister. Former American National Security Advisor, Zbigniew Brzezinski, long the most credible voice in the US and, perhaps around the world on international relations, says Wikileaks is a front for an „intelligence agency.“

  He isn’t saying Israel but he means Israel. The proof, he says, is in the fact that Wikileaks is filled with „seeded“ material of a „pointed“ nature. This was in a December 2, interview on PBS, the Public Broadcasting System, in the United States. Yet no major newspaper has carried this story nor reported dozens more like it, all pointing to Wikileaks as little more than another „game theory“ intelligence operation by the Mossad, a clumsy and „ham handed“ one at that.

  Julian Assange is a clown.

  There is no better proof of the nature of Wikileaks than the attacks it makes on Turkey. When Turkey and Israel had cordial relations, there was considerable cooperation between their joint military and intelligence services. Now that that relationship is „spoiled,“ Wikileaks is now reporting, though quite unsubstantiated as with all „Wikileaks“ that Turkey has been working with the terrorist organization called „Al Qaeda.“

  I don’t want to shock readers by introducing facts not in evidence but I feel a need. There is no such thing as Al Qaeda, it was an invention, created in order to justify American incursions in Asia, Africa and around the world, an invention that, eventually, was used by sinister forces inside the United States in conjunction with powerful Israeli groups that control much of America’s government, all of America’s press, but we all either know these things or are in denial of them.

  Can we afford denial of truth?

  When America’s best known journalist, 90 year old Helen Thomas stated the following at a meeting of Islamic American in Detroit recently, it was like a bomb going off;

  „Congress, the White House and Hollywood, Wall Street are owned by the Zionists. No question, in my opinion…they put their money where their mouth is. … “

  Too much of the world, especially the Islamic world, depends on America and to get along with America means agreeing with the lies and fabrications of its government and press. Yes, as Helen Thomas says, the „Zionist controlled press.“ Saying anything else is insane.

  When Turkey stood by the people of occupied Gaza, when Turkey spoke up loudly when Israeli pirates, and we can call them nothing else, butchered, and we can call it nothing else, unarmed aid workers in a terrorist act, and we can also call that nothing else, we could expect Israel to retaliate.

  Israel isn’t so good at retaliating militarily. This is why the United States exists. When Israel wanted to attack Iraq, 5,000 Americans died, not one Israeli. Israel doesn’t like it when people fight back. When Ken O’Keefe, one of my friends on the Mavi Marmara, a former United States Marine as am I, captured three Israeli „commandos“ it was an embarrassment to Israel. They cried like babies and Ken, out of inherent decency, protected them though they had committed criminal acts and may yet face an international tribunal.

  The Israeli war on Turkey will be one of deception, one of lies, one of „surrogacy.“ Wikileaks is all they have in their arsenal. America seems rather reluctant to fight Iran for them, no matter how much those around President Obama manage to deceive him about the nature of the peaceful nuclear program that American intelligence agencies, in their 2007 National Intelligence Estimate, certified as peaceful in nature.

  President Obama will have to be destroyed, perhaps even killed. Every American president is aware of the threat of Israel. Israeli blackmail is how they can still bulldoze Palestinian homes and be rewarded with F 35 aircraft.

  Wikileaks is a Mossad operation, clear and simple, „war by deception“ using the New York Times, The Guardian, The Washington Post and so many other assets, now shown to be complicit in the creation and selection of Wikileaks material and, through phony charities in the United States, financially responsible for Wikileaks.

  We can now safely say, not only is Wikileaks Israel. Wikileaks is the New York Times, the voice of Israel in America. Michael Chussudovsky of Global Research stated the following yesterday;

  „It is also worth mentioning another important link. Julian Assange’s lawyer Mark Stephens of Finers Stephens Innocent (FSI), a major London elite law firm, happens to be the legal adviser to theRothschild Waddesdon Trust. While this in itself does prove anything, it should nonetheless be examined in the broader context of Wikileaks’ social and corporate entourage: the NYT, the CFR, The Economist, Time Magazine, Forbes, Finers Stephens Innocent (FSI), etc.“ (http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=22389)

  The New York Times admits its complicity with Wikileaks, a complicity far less innocent than depicted. David E. Sanger, Chief Washington Correspondent for the Times, in his December 8 PBS interview with Terry Gross, stated the following;

  „(The Times) went through (the material) so carefully to try to redact material that we thought would be damaging to individuals or undercut ongoing operations. And we even took the very unusual step of showing the 100 cables or so that we were writing from to the U.S. government and asking them if they had additional redactions to suggest.“

  What they managed to select, or choose or whatever process you would call it, „they“ meaning the New York Times, were materials that, as Zbiegniew Brzezinski says were selected by an „intelligence agency.“ Is Sanger’s admission, when seen in light of Brzezinski’s revelations, an admission that the New York Times is, as many have suspected, little more than a propaganda outlet for Israeli intelligence?

  Certainly the Turkey cables, outlandish, unsubstantiated, attempts to harm the relationship between America and Turkey, a long partnership in NATO, a partnership that Israel can never have, are an act of war on Turkey by the State of Israel.

  Believing anything else is denial of truth.

  There is no alliance between Israel and America. There are no treaties. There is talk, bills are paid, politicians hired, threatened, bullied, but an Israel without legal borders can never have a treaty with the United States. Turkey is a target, certainly, but in attacking Turkey, Israel continues its real war, a war against the United States. If America will not kill for Israel, America has no reason to exist. Rabbi Ovadia Yosef, former Chief Rabbi of Israel and currently religious advisor to the ultra-nationalist Likudist faction currently ruling Israel recently stated;

  „Non-Jews were born only to serve us. Without that, they have no place in the world-only to serve the People of Israel. They need to die, but God will give them longevity. Why? Imagine that one’s donkey would die, they’d lose their money.

  „This is his servantThat’s why he gets a long life, to work well for this Jew.“ They will work, they will plow, they will reap; and we will sit like an effendi and eat. That is why gentiles were created.“

  Wikileaks, the New York Times, many others, they are the donkey, they live to serve Israel.

  Believing anything else is a denial of truth.

  Read more:

  http://bit.ly/eT7Gfr

 3. Vesna1 Says:

  То да смо продати и опљачкани до голе коже знали смо и без Викилиса. Такође верујем да су направили игру да би забранили интернет, бар у овом облику у коме је сада. Једино средство информисања јесте интернет, јер ако бисмо се ослонили на информације из званичних информативних емисија мислили бисмо да смо на путу до самог раја. Слобин пророчки говор се на жалост остварује, мада ни он није био цвеће. Бар није распродао целу Србију за пола динара. Ја мислим да ће ускоро почети да наплаћују и овај озрачени ваздух који удишемо. Да, тужна нам је судбина, а не теши ме чињеница да су и остале земље у колапсу почев од Грчке, Шпаније, Италије, Француске… тек ћемо чути.

 4. SAVLE Says:

  Bar je neko, mada nedovoljno, imao otvorene oči!
  Na kraju je bio eksplicitan.
  http://bit.ly/eW1I6C

 5. Ratko Krsmanovic Says:

  Пре упуштања у објављивање анлизу садржаја дипломатских депеша САД из Београда, које објављује оснивач сајта „Викиликс“ Џулијан Асанж, имао сам у виду могућност злоупотребе овог човека, што свакако не треба искључити, чиме би смисао и значај ових извештаја био девалвиран. Ипак, материјал који је коришћен у односној анализи беде и понизности наших власти пред страним амбасадама, чак и у условима злоупотребе саме идеје Викиликса, није споран.
  Неке оцене дате у коментарима напросто не стоје и нетачне су, што се може третирати покушајем подвале од стране коментатора. Господин коментатор са потписом „Мија Змија“, као крунску тезу о превари наводи да ми је ЦИА дала податке, „који не угрожавају безбедност Америке, а нигде нема никаквих подата нпр. о Израелу“. Израел је и те како заступлјен у извештајима, али је та дипломатија на високом професионалном нивоу, па имају мање разлога за забринутост од неопрезних и дволичних демагога из Србије. Навешћу само неколико наслова и адреса на домаћих медија где се виде садржаји депеша из Израела и не без штетних последица по Америку, али и овде важи оно народно: „Пала мува на међеда“.
  Vikiliks: Cilj Izraela da drži ekonomiju Gaze na ivici kolapsa
  http://bit.ly/exIwNt
  Vikiliks: „Izrael se priprema za veliki rat“
  http://bit.ly/et9Kuh
  Vikiliks: Iran bi mogao napasti Izrael u roku od 12 minuta
  http://bit.ly/gtmWV0
  Vikiliks: Amerika „rovarila“ po Kubi, Izrael rušio Siriju
  http://bit.ly/gRjAmm
  Izrael se priprema za veliki rat
  http://bit.ly/hAm5Gh
  Vikiliks: Libanski ministar savetovao Izrael protiv Hezbolah
  http://bit.ly/eUe4vH

 6. Gumnik Minđarević Says:

  Партије нису природна форма за нас! Садашње партије само ометају развитак нашег друштва. Партије и партијско супарништво унакажавају народну вољу, јер човек има вољу, а партија идеологију. Партијски апаратчици се повезују са тајкунима и живе као паразити на грбачи народа! Уништавају нашу привреду под изговором неолибералне “шок терапије“ . Приватизација се ширила и шири се нашом земљом невиђеним лудилом и разорном брзином као национализација и колектовизација 1945 год. само у обрнутом смеру. Народ је тотално слуђен летаргичан! Ми смо у стању националне дезиорјентације ошамућености! Када у целом свету расту постојани национализми, ошамућеност наше националне свести нам одузима животну снагу, чак и нагон за самоодржањем! Извучено из књиге “Русија у провалији“ великог Словена Александра Солжењиницина прилагођено збивањима у Србији!


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: