Месни производи као вид природне исхране?


Аутор: Иван Мирковић

Тренутно на планети постоје потпуно непримерене визије о томе како вреднијем нутрионистичке изворе.

Пуно људских бића је одрасло са визијама о томе како је месни производи неопходни за правилну изградњу мишића, репродукцију крвних зрнаца, физичку спремност и јачину тела …. нажалост, потпуно неистините информације а које су полако постале привидно тачне у људској перцепцији, наравно под утицајем теорија конвенционалне науке као и ТВ адвертајзинга и сублиминарних порука приликом рекламирања истих.

У следећим параграфима желим посветити пажњу у правцу многих аспеката који су у директној релацији са месним производима и бесмислу приликом коришћења истих.Веб сајт који месна индустрија не жели да видите

Утицај ТВ маркетинга

У последњих 90 год, паралелно са првим комерцијалним коришцењем ТВ технологије, почела се креирати и прва ментална манипулација у виду маркетинга. Тако да данас постоје комплетне групације људских бица које своја размишљања, осећања, и акције координирају и поистовјећују са ТВ пропагандом.

Месо и месни производи који се користе у комерцијалној употреби изгледају тако у запакованој амбалажи, али процедура пре умотавања у амбалажу је више него ужасна, аутоматизована и пуна насиља. Пуно људи заиста није информисано и у перцепцији не познаје ту тамну страну производње месних производа. Људска свест није пробуђена у том погледу, него изманипулисана са илузорним рекламама путем којих се представљају производи у завршној процедури, који су обојени и запаковани у амбалажу.

meso
Ако разумемо да месна индустрија представља веома моћну економску и политичка силу, и да годишње троши милионе долара за популаризовање и коришћење меса, тада смо, исто тако у могућности да претпоставимо којим се техникама користи.

А технике досежу и те мере да се у последњих неколикo година користе Диснеи цртани ликови који се користе као декорација амбалаже месних производа.

kokoda
Дизнијев цртани лик Мики Маус рекламира месне паштете, хреновке, саламе и хамбургере који не представљају здраве производе за децу и иза којих се крије патња животиња у аутоматизованом и интензивном фармском узгоју.

Такође, у том погледу, на пример, МекДоналдсов кловн, на ТВ’у говори деци следеце: „Хамбургери расту на пољу хамбургера и воле када се једу.“

МекДоналдсов кловн, Роналд МекДоналд

МекДоналдсов кловн, Роналд МекДоналд

МекДоналдсов кловн, не говори деци да је он сам вегетеријанац и: Да су хамбургери биле краве којима је био забијен ексер у главу или цекицем разбијена глава.

Не, у ТВ маркетингу се о томе не дискутије, наравно, у људском уму потребно је креирати потпуну другацију представу о истим.

Тада, невјероватно лако можемо увидети примарну технику, а она се огледа у перцепцији, тј желе да људска бића одрастају са таквим визијама. Да оне у људској подсвести постану нешто јако природно, здраво, потпуно нормално, и неопходно за људски организам!

meso-3
И најважније и пре свега, желе да подстакну људска бића да месо једу примарно из задовољства

Данас „модерном“ људском бићу храна представља нешто што ће му првенствено утолити глад и потребу за укусима, а тек на крају, нешто што ће му пружити тијелесни тј здравствени просперитет.

Приликом емитовања истих јако је важно оставити што јачи утисак на гледаоце тј потенцијалне кориснике истих. Најважније је да убеди да су такви производи пуни са оним најважнијим „витаминима“ у виду беланчевина, масти, протеина …

Утицај теорија конвенционалне науке – митови о протеинима, витамину б12 као и другим „минералима“

Kонвенционална наука је наравно изманипулисана и у том погледу, погледу нутриционистичих извора, и када је у вези месо и месни производи постоји јако бујан спектар погрешно протумачених информација о истим. То је заправо са намером креирани ланац профита.

Наука + месни производи + фаст фоод ланци = профит

Наука + месни производи + фаст фоод ланци = профит

Људи се јако пуно ослањају на науку и конвенционалне теорије истих. Наравно, као и све друго на планети, и наука еволуира а нови експерименти и истраживања потиру старa.

Тако рецимо, у погледу протеина, крајем 19 века експерименти су се вршили на животињама, и тада, константовано је да протеини снабдjевају мишиће енергијом и да мора постојати веза између количине унесених протеина и телесне активности.

Модерна наука сада демантује такву теорију и та улога је призната примарно угљенохидратима, они представљају право погонско гориво за мишиће.

Модерна наука сада демантује такву теорију и та улога је призната примарно угљенохидратима, они представљају право погонско гориво за мишиће.

Такође, после низа експеримента на животињама закључено је да задовољавајући дневни унос протеина за умерено активну особу износи 120 грама. Недуго потом, деценију касније, спроведена су истраживања која показују да је 40 грама протеина сасвим довољна дневна количина, али стари стандарди су се већ укоренили у свест људи и здравственог естаблишмента па их нико није желео мењати. Данас, тек после многих даљих истраживања која су показала да је дневна количина од 40 грама протеина и више него довољна, а препоручене количине, (захваљујући утицају месне и млечне индустрије) су одређене на још увек високих 70 грама.

И тако је рођен мит о протеинима као најважнијем елементу исхране.

И тако је рођен мит о протеинима као најважнијем елементу исхране.

Након што људско тело достигне завршну фазу развоја, (око 22 године) потреба за протеинима се јако умањује. А када се конзумира повећа количина протеина, тијелесни органи их не могу процесирати а то узрокује токсичност због превелике количине азота у крви, а то у будуће узрокује прекомерни напор јетре, надбубрежне жлезде и бубрега како би се елиминисали исти.

Теорија да вегетаријанци више него било која друга група људи морају бринути о недстатку витамина Б-12 је у потпуности не доказана.

Теорија да вегетаријанци више него било која друга група људи морају бринути о недстатку витамина Б-12 је у потпуности не доказана.

Заправо, јако мала колићина витамина довољна је да се избегне недостатак, а залихе тог витамина у људском организму могу трајати годинама. Највећи је проблем што људски организам није у могућности да апсорбује витамин Б-12 (непознати разлози), а заправо што не добија довољно тог витамина из хране. Постоји пуно воћа и поврћа који садрже витамин б12 и он се пуно лакше прима него исти из месних производа.

Пронађено је да 2 врсте морских трава, уакаме и комбу, садрже пуно више витамина Б-12 у односу на месне производе.

Пронађено је да 2 врсте морских трава, уакаме и комбу, садрже пуно више витамина Б-12 у односу на месне производе.

Аутоматизованом процедуром ужаса до финалног производа

Месо и месни производи који се користе у комерцијалној употреби изгледају тако у запакованој амбалажи, али процедура пре умотавања у амбалажу је више него ужасна, аутоматизована и пуна насиља. Пуно људи заиста није информисано иу перцепцији не познаје ту тамну страну производње месних производа.

Каква смо то бића постали!?

Људска свест није пробуђена у том погледу, него изманипулисана са илузорним рекламама путем којих се представљају производи у завршној процедури, који су обојени и запаковани у амбалажу.

kokoko

Такав производ у очима људског бића делује тако безазлено, али много је патње и крви произведено како би се добио тај нашминкани финални производ. Са друге стране узгајивачи (продавци) па тако и корисници истих у животињама виде примарно месо, па тек онда бића која поседују право на живот.

Многа људска бица вјероватно помишљају следеће: „А па ја само користим те производе, ја не убијам те беспомоцне животиње!“ то је тацно, али такоде у том погледу, постоје посебно истренирани људи, без имало емоција и емпатије, који то раде примарно због вас, и за вас, односно ваших пара са којима плацате, подржавате и одржавате тај ланац производње истих.

Такво размишљање је и оцекивано у неком погледу, јер пуно људских бица живи пасивно, са усадене животињским инстинктом о преживљавању и не труди се пуно да посвети пажњу неким другим аспектима.

meso-44
То наравно, иде у корист ланцима брзе хране попут МекДоналдс, КФЦ …. и слицних корпорација а које такоде представљају потенцијалне власнике аутоматизованих кланица и користе око 90% свих произведених месних производа на планети.

Да ли заиста желите да користите производе од тако бездушних особа? Желите ли и ви да потпомогнете такве операције са куповином и коришћењем истих?

Убијање животиња је огледа су у бездусној експлоатацији и насиљу, ау којиу се упуштамо само зато што имамо моћ да то учинимо.

Време је да питамо једни друге у каква бића смо се то претворили …

Животињска права?

Коришцење месних производа, наравно, подразумева Убијање Зивотиња! А сама посета фабрици фармама и кланицама би многе „трансформисала“ у вегане.

Када би кланице поседовале стаклене зидове, нико висе не би користио месне производе, и сви би постали вегани. Да, то је заправо ствар перцепције. Нажалост, реалност је потпуно другација, тако да тренутно много људи живи пасивно а „модерне“ кланице животиња не поседују цак ни стаклене прозоре, а знате ли зашто?Потенцијални оператори не желе да се види процедура убијања зивотиња, а која је и више него ужасна, аутоматизована и која отвара пуно нових питања у погледу односа са животињама.

meso-5
Иако је пуно људских бица јако несвијесна о „невидљивим“ операцијама које се догадају у фармама са „фабричким“ потенцијалима за узгој животиња и аутоматизованим животињским кланицама, пажњу је тада потребно усмерити на и те како видљиве операције које су уско повезане са истим а које директно угрожавају природу, њене потенцијале и ресурсе.

„Животиње осећају бол! Оне имају нервни систем исто као и људи. Такође, имају и потребе као и људи: потребу за кретањем, потребу за дружењем с припадницима своје врсте, одгајањем своје дјеце и забавом. Замислите како је бити цели живот затворен у мрачној смрдљивој фарми гдје је све што видите патња и смрт. Замислите себе како вас вештачки оплоде, након што се породите отму вам дете и закољу га или одведу и ви га више никад не видите, а нетко вас поновно оплоди и тако из године у годину.“

meso-6
„Замислите да вас неко константно шопа храном коју не желите и која није ваша природна храна, замислите да вас трује антибиотицима, хормонима и разноразним отровима да бисте брже расли или да би вам месо било ‘лепше’.“
meso-77
Замислите потпуну досаду од које многе животиње често полуде, јер су затворене на исто место цео живот без могућности кретања или додира с другима. Замислите да не знате што вам се заправо догађа, јер животиње не знају разлог због којег су затворене, али ипак знају где су и боје се онога што им се може догодити.
meso58
На крају живота у патњи, боли и страху замислите како вас воде на клање, како видите друге припаднике своје врсте поклане, како припадници друге врсте иду према вама и како вас кољу. Ако можете, покушајте да се замислити као раскомадан леш који постаје туђа храна.

Засто постати веган/вегетеријанац?

Хуманост?

Када се аутоматизована индустрија месних производа доведе у питању, наведена реч и многе сличне више не постоје у изговору. Те животиње су некада биле срећне у њиховом природном окружењу, и тада, изненада су одведене у пакао, а неке се нажалост и буде и умиру у њему.

dole satanisti
животиње у природном станишту
rokoko
су дочекале потпуну трансформацију

Третирање истих у модерним и аутоматизованим фармама (фабрикама) за узгој пун је нехуманости а информације о њима су за сваку похвалу себичности и окрутности.

Тако на пример:

Кокошке и пилићи гладују 30 сати пре клања јер храна дата у том времену не би се успела претворити у месо

У фабричким фармама за производњу јаја у околини земље, пилићи мужјаци се одвајају и уклањају помоћу тзв. ‘Цхицк-пуллерс-а’, машина за одвајање. Пола милиона пилића дневно се дословно, масовно баца у пластичне вреће где бивају згњечени и угушени или пак буду самлевени док су још живи

Да би се произвела „фоие грас„(масна јетра), паткама и гускама се три пута дневно, а помоћу посебне цеви за храњење присилно им се гурају велике количине житарица у уста. Тај болни процес траје 28 дана пре клања изазивајући понекад и пуцање желуца. Током тог процеса јетра се надува и неколико је пута већа од нормалне. Таква болесна јетра продаје се елити као посластица по 500 $ кг …

Новорођено теле или прасе након пар сати одвоје од његове мајке. Касније то исто теле први пут види светлост и сунце кад га одводе у кланицу гдје га се окрутно убије …

Мушка говеда на фармама се кастрирају како би била послушнија. Кастрацијом се добијају и масније, што значи и профитабилније животиње. Кастрација може бити урађена темељно, у потпуности или кроз дужи период са прстеном који се ставља на муда да би онда с временом отпала. У ту сврху анестетици се ретко користе.

Данашње фарме фабрике за узгој свиња, са својим просторним могућностима, вероватно ће једном наслагати свиње једну изнад друге у три нивоа, и појединачно затворене у сандуке. Свој цео живот свиња ће спроводити у простору довољном тек да у њега стане. Стојећи на металној или бетонској подлози ноге им постају болне и осакаћене пре него их и закољу.

У већини обора за стоку, болесне и осакаћене животиње бивају еутаназиране (убијене). Ипак у многим фармама, окрутност је уобичајена појава. Болесне животиње могу лежати и данима у болу и патњи док их ланцима не одвуку на клање. Трагедија је што се такве животиње законски смеју држати у агонији, болесне и сломљених костију из простих разлога што живе животиње постижу пуно јачу цену.

Животиње са некадашњих фарме биле су здраве захваљујући кретању, сунчевој светлости те слободним активностима по тлу. Данас су животиње ускладиштене у своје мале просторије и једва се одржавају у животу помоћу дрога и витаминским инекцијама.

У данашњим ‘фабричким фармама’ животињама за узгој није дозвољено нормално испуњавање полних нагона. Једна од метода рађања користи тзв. ‘Теасербуллс’ (бикове мучитеље) или ‘сидениндерс’ (за свиње) који препознају женке за оплодњу. Након што препознају женке, ти осакаћени мужјаци не могу задовољити свој полни нагон јер им је пенис хируршким путем заокренут тако да им стрчи са стране.

У САД-у на неким фармама свиње чак хране њиховим сопственим изметом. Говеда хране пиљевином, новинама, пилећим изметом те индустријским отпадом.

Осим што одређене врсте риба изумиру због претераног риболова, због захтева за океанском рибом годишње непотребно страда преко 200.000 различитих морских сисара и птица које се „случајно“ улове у мрежу.

Здравље и пренос енергије

Веома је важно напоменути да је храна коју уносимо у организам идеалан преносиоц енергије.

Од увек позната је информација да осећаји могу да узрокују велике биохемијске промене у организму. Непосредно после и за време клања биохемија уплашене животиње доживљава енормне промене. Та промена креира отровне нуспроизводе који се потом распрострањује телом, тешко трујући све делове умируће животиње.
Све то касније трује људско ткиво аи људски ум.

Животиње држе у кавезима и никада не виде светлост дана осим на дан када их воде у кланицу. Убризгавају им се многи медикаменти у виду хормона и слично што све касније заврши у човеку. Управо ту можемо констатовати зашто већина популације на планети болује од депресије! Све је то повезано са месом, јер животиње луче разне хормоне кад су под стресом.

zivotinje
А стрес је блага реч за оно што животиње проживљавају на фармама.

Коришћењем такве хране у организам такође упијамо и нискофреквентне енергију страха коју је задесила животињу приликом смрти. Током дигестивног процеса енергија која се налази у крви се веома брзо апсорбује и веома брзо путем нервног система долази до мозга одакле се најчешће манифестује као вид људског понашања. Коришћењем такве исхране у људском бићу полако долази до пада темперамента и толеранције. Настаје агресивност и негативност, што одмах резултира са законом акције и реакције.

 

Са здравствене стране уз месну исхрану везане су многе врсте рака. Најзначанији су: рак дебелог црева, рак дојке, рак грлића материце, рак јајника, рак простате и рак плућа. Утицај меса и месних производа на те болести није занемарљив него заправо огроман и директан.

Такође:

Храна која води порекло од животиња, укључујући и млеко, за разлику од веганске хране чини крв киселом. Кад се то догоди организам привлачи калцијум и магнезијум из костију да би се крв повратила у течно стање. Тај процес враћа пХ вредност крви поново у баланс, али истовремено постаје и један од фактора који доводе до остеопорозе.

Исхрана базирана на месу костантно садржи велике количине засићених масти, животињских беланчевина који повећавају ниво холестерола у крви – а то води до упозорења за срчане болести, тј инфаркт.

Око пола тестираних риба, буду заражене бактеријама из људских и животињских фекалија. Претпоставља се да је то последица јако лоших хигијенских навика у процесу обраде рибе.

Ако издвојимо из исхране млеко, примјетићемо да полако несатју све те уобичајене прехладе као и алергије на прашину, мачке и полен. Ни један други сисар на планети не пије млеко након што престане да сиса мајчино млеко, нити пак пије млеко других врста како то чини човек. Кравље млеко намењено је за кравље младунце, а не за људе. Чак и за време највећег раста, природне потребе људског одојчета за беланчевинама су јако мале. Мајчино млеко садржи само 5% калорија у облику беланчевина. Новорођенче нарасте двоструко током 180 дана. За разлику од мајчиног млека, кравље млеко има 15% беланчевина по калорији, а новорођена теле се двоструко повећа током 47 дана.

Видео – Пијете млијеко? 28 аспеката којих би требали бити свијесни…

Скоро сви (95% -99%) остаци отровних хемикалија у <p style=“text-исхрани потичу од животињских извора.

Висока учесталост зачепљености хемороида, дебелог црева, као и упала слепог црева врло је уско везана уз тренутну, широкоприхваћену месну исхрану богату мастима а сиромашну влакнима.

Генетско – анатомска страна

Људско тело не поседује принципе који би указивали на то да је природни аспект исхране коришћење меса од других живих бића, најчешће животиња.

Тако на пример, сплет црева код човека је најдужи од свих живих бића на планети, наравно у односу са телесним пропорцијама. У просеку је око 9м. Кроз такву процедуру месним производима је потребно да се од истих апсорбују пуних 62х, тј у просеку 3 дана. Такав аспект не иде у корист тела, јер таква храна, такав вид енергије није флуидан, није природан јер исцрпљује ваше тело које не може да искористи такав вид енергије. Месни производи се предуго задржавају у пробавном тракту, распадајући се отпуштају токсичне гасове и материје које оштећују унутрашње органе који се тада исцрпљују покушавајући да апсорбују што више протеина и минерала из истих али најчешће безуспешно. Као реакција неразграђени део месних производа тело избацује напоље, а поменуте фракцијесе задржавају у вашим унутрашњим органима креирајући тако токсичне материје које се са једносмерном исхраном повећавају.

Дигестивни систем природног месоједа створен је за месо. Човеков дигестивни систем је створен биљну храну. Према киселини у људском желуцу те према релативно малим бубрезима јасно је да је природно за човека да се храни биљном храном.

Такође са генетске стране, ми као људска бића не поседујемо заоштрене зубе или канџе попут других месождера.

Једна чињеница могла би помоћи у разрешавању дилеме је ли човек месојед или не. Дакле, за човијека није уобичајено да се прикрада дивљој животињи, зарије канџе у њено тело, угризе је за врат, и ужива у укусу топле, свеже крви и сировог меса.

Следећи аспект се такође огледа у погледу анатомије а представља структуру наше вилице. Биљоједи по природи поседују могућност да је померају у три правца. Они могу да померају доњу вилицу горе – доле, напред – назад, лево – десно. Месождери то нису у могућности, они могу да померају вилицу само у правцу горе-доле. Сада ми реците, какве су ваше могућности у том погледу? Којој селекцији ви припадате? Нека вам ова теорија послужи као најбољи начин препознавања наведених група.

Уништавање Планете

Иако је пуно људских бића јако несвијесна о „невидљивим“ операцијама које се догадају у фармама са „фабричким“ потенцијалима за узгој животиња и аутоматизованим животињским кланицама, пажњу је тада потребно усмерити и на те како видљиве операције које су уско повезане са истим а које директно угрожавају природу, њене потенцјале и ресурсе.

Тако се на пример годишње уништи се девет милиона хектара (1ха = 10 000м ²) екваторијалних праума, како би се омогућиле плодне равнице, тј биљке и житарице за потенцијални узгој стоке која се потом аутоматски процесира даље. Свjетске прашуме представљају веома важан аспект у еколошком ланцу живота који сачињава биосферу наше планете. Ако се наведени темпо одржи у будућности, јако је могуће очекивати реакцију, тј нестанак (уништење) 80% поменутих шума и прашума а која представљају плућа планете Земље.

Због производње меса сјеку се огромне количине дрвећа. Сваке године Амазонска прашума се све више и више крчи, чак 79.000.000 јутара годишње, да би се осигурала земља за испашу или за узгој житарица. Настави ли се крчити истим темпом, нестати ће за 30 година …

Земље трећег свиjета (Мексико, Аргентина, Бразил, комплетна Африка, Индија, Индонезија) представљају најсиромашније земље, са највећом годишњом стопом морталитета (примарно од глади) принуђене да извозе све више и уништавају преко половине дивљих врста биљака које постоје у прашумама и на плодним површинама . Уместо да се од истих исхране људска бића и смањи потенцијални морталитет, та храна се усмjерава на исхрану животиња које се потом процесирају у месне производе који никако не иду у корист људима на планети, како са количинског, тако и са здравственог аспекта. Ко од истих заиста има користи и ко примарно профитира је јако очигледно.

olos
Извозници из сиромашних земаља производе луксузну храну попут меса да би је продали богатим земљама, а све то на рачун сопствене гладне популације

Земље трећег свиjета се географски налазе у екваторијалним и тропским подруцијима. Догађа се следеће, тропске кише ерозивним деловањем потпуно уништавају земљу са голих долина које представљају исход масовне сјече шума. Тако настале „голе“  површине ускоро под утицајем јаког тропског Сунца постају бескорисне тј „мртве“.

Вјероватно сте се некада запитали зашто су воће и поврће инфериорни у односу на месо, јаја и млечне производе и зашто смо као мала бића условљени да о воћу и поврћу размишљамо као о другоразредним намирницама које се користе тек као „допуне“ исхрани …

… Сада вјерујем у вашој перцепцији поседујете и нешто већу слику о томе …

Нажалост, степењ менталне програмираности која се преносила генерацијама се данас још увек преноси.

Нажалост, степењ менталне програмираности која се преносила генерацијама се данас још увек преноси.

4 реаговања to “Месни производи као вид природне исхране?”

 1. Marko Says:

  Hitler je stvorio prvi zakon o zastiti zivotinja koji je zivotinje stitio od nasilja skoro koliko i ljude. Taj zakon je bio na snazi do kasnih 70-ih, kada je preimenovan tokom “denacifikacije“ Nemacke, najverovatnije zbog Koser ishrane.

  • Небојша Says:

   Где бре нађе да на овој теми преко хране промовишеш Хитлера, које људе је он то штитио од насиља, Србе?

   Да, за једног убијеног Немца, треба убити 100 срба, а живитиње уживају. Не помињи више Хитлера.

 2. Boro M. Vujasin Says:

  Poštovanje, svim osobama koje jedu biljnu hranu, jer takvu nam je priroda predodredila za našu ishranu.
  Biljna hrana sadrži sve neophodne belenčevine, masti, ugljene hidrate, vitamine, minerale, enzime i druge oligoelemente i fitonutriente , koje savremena medicina još nije do kraja istražila, a nalaze se u biljnoj hrani.
  Voleo bih da me kontaktiraju osobe koje u svojoj ishrani koriste prirodnu hranu, pogotovu koja nije termički i industrijski obrađena, da bi zajedničkim aktivnostima promenili svest ljudske populacije, što bi bio ogroman pomak za zaustavljenje sunovrata u kome se nalazi ljudska rasa, jer uništavajući sebe, ona uništava i sve oko sebe, a neprirodna ishrana je glavni uzrok tim zbivanjina. Molim za uspostavljanje komunikacije na tel 063 892 9 042 ili e-mail bregtitel@gmail.com Dr Boro M. Vujasin, spec. med. II, pogotovu žto želima svake godine da realizujemo kongres Ishrane Budućnosti sa međunarodnim učešćem, kao što će se održati i ove godine 15.oktobra. Hvala svima, koji su se promenili, i koji svojim primerom menjaju i druge na bolje, jer jednoga dana biće svet onakav kakav i treba da bude, a u skladu sa prirodnim zakonima življenja, radi dobra svih nas.
  S poštovanjem i iskrenom zahvalnošću.063 892 0 42

  • Небојша Says:

   Можда би могли да контактирате докторку Слађану Велков, па да радите заједнички, јер она такође пропагира биљну и пресну исхрану, и много тога још.

   Др Слађана Велков – SBS аустралијски радио, цео интервју


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: