Странке и управа факултета угрожавају аутономију студентског организовања


Странке и управа факултета угрожавају аутономију студентског организовања

Линк ка видео прилогу на:http://www.youtube.com/
Видео прилог скините пратећи ово упутство.

Слободоумни студенти дижу свој глас.

Преносим аутентичан бунт мадих студената који се боре против уплива странака у контроли њиховог студентског организовања.

Извор: Yu Tube

*****

„Студенти Филозофског факултета Универзитета у Београду окупљени под слоганом „Одбрани Филозофски“ демантују наводе појединих медија да су нелегални избори за Студентски парламент Филозофског факултета Универзитета у Београду успешно окончани другог изборног дана, тј. 1. априла. Наиме, студенти Филозофског факултета су, после дужег протеста против нелегалних избора које спроводе функционери Демократске странке и Српске напредне странке уз подршку управе факултета, око 17 часова пришли изборном месту са намером да спрече даље спровођење ове фарсе.

На изборном месту, поред страначких активиста и кандидата на изборима, налазила се и нека врста приватног обезбеђења састављеног од непознатих особа које по сопственом признању нису студенти Филозофског факултета. Током разговора и препирке која је уследила догодио се следећи инцидент: када је наша група преузимањем неколицине гласачких листића покушала да спречи одржавање нелегалних избора, један од организатора истих физички је напао једну студенткињу, иначе чланицу парламента, након чега је уследио метеж у којем су припадници приватног обезбеђења претили насиљем и потезали столице на студенте. Гласачку кутију организатори нелегалних избора су уклонили у деканат Филозофског факултета. Деканица Весна Димитријевић и део управе факултета том приликом нису желели да разговарају ни са једним другим студентом, чак ни са члановима парламента који већ неколико месеци користећи се свим правним средствима покушавају да јој укажу на злоупотребе које у Студентском парламенту врше парламентарци који су уједно и функционери странака. Након вишечасовног чекања и покушаја да ступе у контакт са управом, студенти су око 22 часа били избачени са факултета.

Овакви покушаји постављања страначких функционера на места која могу одиграти кључну улогу у спречавању слободног студентског организовања, непосредно штете интересима студената и аутономији универзитета. Сматрамо недопустивим и срамним чин којим се деканица најдиректније ставила у службу најмоћнијих политичких партија. Наставићемо да спречавамо ове и овакве узурпаторске праксе страначких функционера и управе факултета.

Желимо да саопштимо јавности да нам је доста тираније политичких партија и да ћемо се борити да сачувамо своја стечена права као што је право на студентско самоорганизовање без уплива државе и партијских функционера којима је, како се показало на Филозофском факултету, коначни циљ уништење сваког облика независног организовања способног да критикује не само политику институција високог образовања већ и општу државну политику према образовању.

Позивамо целокупно друштво да се без одлагања супротстави оваквим праксама које ће за последицу имати стварање генерација високообразованих људи неосетљивих на потребе својих суграђана, гушење критичке мисли и још важније, њеног остваривања на делу!

*****

Одувек сам говорио да су политичке странке, било да се ради о опозицији или позицији, највеће зло у скоријој историји Србије, све је то једно те исто код нас. Они никада нису радили у корист и добробит државе, друштва, народа, грађана, већ су све подређивали својим уским политичким, страначким и матерјалним интересима, а у новије време и интересима моћног страног фактора у циљу потпуног разбијања и уништења Србије. Битна им је власт по сваку цену.

Посебна је прича после тзв. „петооктобарских промена“, најцрња! Суштина се види на овом транспаренту.

Данас је свима јасно да је то тачно, зато је сада, десет година после, све простачки огољено, ништа се више не крије нити камуфлира, нема потребе, херметички су затворили своју тиранију: парламент, влада, правосуђе, универзитет, шире мртвило и безнађе. Као што партократе, странчари, страначки лидери, крше законе и устав Србије без трептаја, лажу и прете неистомишљеницима, тако исто раде и њихови клонирани студентско-страначки пајсери, крше изборна факултетска правила, састанке без кворума проглашавају важећим, у медијима шире лажи о неистомишљеницима, сатанизју их, а у ствари све је супротно, ти млади бунтовни студенти су борци за незавосност и аутономију свог организовања, они су борци за слободу критичке и мењалачке свести, за садашњост и будуићност сваког дрзуштва, и баш ме одушевила она храбра студенкиња која је пајсера, који се уживео у улози полицијског иследника по узору на вођу, просто разбила сасвим једноставним питањем:

„ко си ти да овде неког легитимишеш, ало?!“

И „храбри“ пајсер се одједном распуко, омутавио је.

Браво за те младе студенте, свака им част, желим им да се изборе за своје слободе, јер њихове слободе су слободе свих нас, будућих генерација. Нека се не обазиру на деканицу која је жалостан пример поданичке свести партокрастских диктатора, уместо да младима буде пример борца за независност и аутономију слободне мисли и мењалачкле свести.

Из овог примера видимо да је водећа партија ДС и „опозициона“ СНС на истој линији, на линији контроле и поробљавања младих умова, по узору на саме себи и свом робовању моћном страном фактору у циљу разбијања Србије. Прича им је различита, али циљ исти. Скривена порука младима и свима нама је иста:

„Робство је слобода, слобода је робство“

Већина младих то не прихвата и треба им дати пуну подршку у борби за своју аутономију!

На крају крајева, робовски ланци ће се вући само на ногама страначких лидера, њихових пајсера и камариле, такву су судбину сами изабрали, јер доћи ће и наших 5 минута, свих нас, младих, средњих, старијих…

2 реаговања to “Странке и управа факултета угрожавају аутономију студентског организовања”

  • Небојша Says:

   Наставили су…
   Наставак борбе студената:
   Извор:http://www.youtube.com/

   Одбрана аутономије 2: Партије, управа и полиција против студената

   *****

   Саопштење групе одбрани филозофски о привођењу студената филозофског факултета

   „Дана 01. и 02. 11. 2010. студенти и студенткиње Филозофског факултета у Београду окупљени око групе Одбрани Филозофски одржали су акцију бојкота нелегалних избора за Студентски парламент (СП). Наиме, нелегалне изборе за СП по други пут ове године организују студенти Филозофског факултета (овако је то изгледало први пут http://www.youtube.com/ … који су уједно и функционери Демократске странке и Српске напредне странке, грубо кршећи процедуру и то уз подршку Управе Факултета, на челу са деканицом Весном Димитријевић.

   Група Одбрани Филозофски делила је студентима и студенткињама окупљеним на Платоу летке који носе информацију о карактеру избора и објашњавају неопходност алтернативног студентског (само)организовања као јединог начина да се реше нагомилани студентски проблеми.

   Током трајања акције, група од десетак полицајаца покушала је да, према сопственим речима на основу „анонимне дојаве“, спречи студенте и студенткиње да дистрибуирају материјал, уз претњу да ће их ухапсити. Овом приликом полицајци су улазили и у зграду факултета како би студентима брисали снимљени видео материјал и на тај начин уклонили трагове репресије коју спроводе. После сат и по времена задржавања, без образложења о којим нелегалних радњама је реч у анонимној дојави, полиција је покушала да приведе студенте из групе Одбрани Филозофски одвевши их од Платоа до полицијских кола у Васиној улици. После додатних сат и по времена колико је трајало одлучивање о томе да ли хапшење спровести до краја, а услед присуства новинара које су студенти у међувремену позвали, полиција је студенте вратила на Плато.

   Корумпираним студентским телима попут студентског парламента, која раде пре свега у корист својих партија, нужно је супротставити пленум као директно демократски начин организовања који је способнији да се ухвати у коштац са проблемима са којима се студенти суочавају тренутно како код нас тако и широм Европе, а то су астрономске школарине, високе таксе које факултети неоправдано наплаћују на име својих редовних услуга, лош квалитет студија, експлоатација сарадника у настави, корупција и тако редом. Овде је, укратко, реч о проблему пропале реформе система високог образовања чији су студентски парламенти део, а која је са своје стране опет део ширег пакета неолибералних реформи које се глобално примењују.

   Овом глобалном удару на стечена права студената и шире радника морамо се и супротставити на глобалном нивоу — зато се организују интернационални састанци/акције студената, као и координисане синхроне акције у различитим градовима широм Европе/света, а то све има за циљ размену искустава, оснаживање солидарности и јачање покрета.

   Настављамо борбу за аутономни универзитет и бесплатно образовање!

   Организуј се на свом факултету!
   Један свет, једна борба!

   Одбрани Филозофски,
   6. новембар 2010.“

   *****

   Напред студенти, изборите се за своју аутпономију!


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: