Српски сабор Двери затражио забрану геј параде због кршења Устава и закона


Преносим захтев Српског Сабора Двери МУП-у Србије и полицијској управи града Београда за забрану одржавања геј параде 10.10.2010. у Београду.

Аутор: Српски Сабор Двери

Српски сабор Двери предао је Министарству унутрашњих послова и Полицијској управи града Београда захтеве за забрану одржавања геј параде 10. октобра у Београду због кршења Европске конценције о заштити људских права и основних слобода, Устава Србије и Закона о окупљању грађана. У наставку доносимо текст захтева и факсимиле са потврдом пријема од стране Министарства унутрашњих послова и Полицијске управе града Београда.

МИНИСТАРСТВУ УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
За Министра унутрашњих послова

На основу Устава Републике Србије, Закона о кривичном поступку и Закона о окупљању грађана, Српски сабор Двери подноси, Захтев за забрану јавног скупа „ПАРАДЕ ПОНОСА 2010“ заказане за 10. 10. 2010. године у Београду у парку Мањеж(1) те се захтева да надлежни државни орган донесе

РЕШЕЊЕ

„Забрањује се одржавање јавног скупа „Парада поноса 2010“ заказане за 10. 10. 2010. године у циљу заштите јавног здравља и морала. Налаже се организаторима тог јавног скупа да све започете радњу у правцу организовања скупа обуставе и прекину“

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Дана 10. 10. 2010. године у Београду у парку Мањеж заказан је јавни скуп који носи назив „Парада поноса 2010“ и чији су организатори следећа лица:

 • Удружење грађана Геј стрејт алијанса
 • Независна невладина организација Квирија-центар за промоцију културе ненасиља и равноправности

Члан 11 Европске конвенције о заштити људских права и основних слобода каже да „свако има право на слободу мирног окупљања….За вршење ових права неће се постављати никаква ограничења, осим оних која су прописане законом и неопходна у демократском друштву у интересу националне безбедности или јавне безбедности, ради спречавања нереда или криминала, заштите здравља и морала…“

Према члану 54 Устава Републике Србије „слобода окупљања може се законом ограничити само ако је то неопходно ради заштите јавног здравља, морала, права других или безбедности Републике Србије.“ Такође, према члану 11 Закона о окупљању грађана „надлежни државни орган може да забрани одржавање јавног скупа ради спречавање ометања јавног саобраћаја, угрожавања здравља, јавног морала или безбедности људи и имовине“.Према ставу судске праксе Републике Србије „Јавни морал није дефинисан као правна категорија у позитивним прописима. Отуда повреда јавног морала представља фактичко питање које се мора ценити у складу са схватањима грађана које преовлађује у одређеним срединама у временским периодима…“ (2)

Према последњем попису из 2002. године у Републици Србији од укупно 7498001 становника њих 6371584 изјаснило се да припадају православној вероисповести, њих 239658 исламској, 410976 католичкој.(3) Како у Републици Србији више од 90% становништва припада некој од вероисповести чији се етички кодекси и морал противи одржавању једног оваквог јавног скупа, управо имајући у виду и праксу јавних скупова таквог типа који су се одржали на различитим местима и градовима у свету, и констатујући да се овим скупом крши целокупни традиционални породични морал, испуњени су сви законски услови за забрану „Параде поноса 2010“ у циљу заштите јавног морала.

Како је подносилац овог захтева Српски сабор Двери молим да све одлуке које се буду односиле на горе наведен захтев достављате искључиво на адресу удружења Вишеградска 6-1/11, 11000 Београд

У Београду, 4. 10. 2010. године

Председавајући Управног одбора Српског сабора Двери, Радован Тврдишић

(1)Пун назив скупа као и датум одржавања преузет је са званичног сајта „Параде поноса 2010“- http://www.parada.rs/

(2)Извор: Обавезност пресуда донетих у управном спору, чланак Љубодрага Пљакића, Иубор судске праксе 5/05

(3)Републички завод за статистику-http://webrzs.stat.gov.rs/axd/popis.htm?#Stanovnistvo


МИНИСТАРСТВУ УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Полицијској управи за град Београд

На основу Устава Републике Србије, Закона о кривичном поступку и Законом о окупљању грађана, удружења грађана „Двери Српске“ подноси, Захтев за забрану јавног скупа „ПАРАДЕ ПОНОСА 2010“ заказане за 10.10.2010. године у Београду у парку Мањеж (4) те се захтева да надлежни државни орган донесе

РЕШЕЊЕ

„Забрањује се одржавање јавног скупа „Парада поноса 2010“ заказане за 10. 10. 2010. године у циљу заштите јавног здравља и морала. Налаже се организаторима тог јавног скупа да све започете радњу у правцу организовања скупа обуставе и прекину“.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Дана 10. 10. 2010. године у Београду у парку Мањеж заказан је јавни скуп који носи назив „Парада поноса 2010“ и чији су организатори следећа лица:

 • Удружење грађана Геј стрејт алијанса
 • Независна невладина организација Квирија-центар за промоцију културе ненасиља и равноправности

Члан 11 Европске конвенције о заштити људских права и основних слобода каже да „свако има право на слободу мирног окупљања…. За вршење ових права неће се постављати никаква ограничења, осим оних која су прописане законом и неопходна у демократском друштву у интересу националне безбедности или јавне безбедности, ради спречавања нереда или криминала, заштите здравља и морала…“ Према члану 54 Устава Републике Србије „слобода окупљања може се законом ограничити само ако је то неопходно ради заштите јавног здравља, морала, права других или безбедности Републике Србије.“ Такође, према члану 11 Закона о окупљању грађана „надлежни државни орган може да забрани одржавање јавног скупа ради спречавање ометања јавног саобраћаја, угрожавања здравља, јавног морала или безбедности људи и имовине“.Према ставу судске праксе Републике Србије „Јавни морал није дефинисан као правна категорија у позитивним прописима. Отуда повреда јавног морала представља фактичко питање које се мора ценити у складу са схватањима грађана које преовлађује у одређеним срединама у временским периодима…“ (5)

Према последњем попису из 2002. године у Републици Србији од укупно 7498001 становника њих 6371584 изјаснило се да припадају православној вероисповести, њих 239658 исламској, 410976 католичкој.(6) Како у Републици Србији више од 90% становништва припада некој од вероисповести чији се етички кодекси и морал противи одржавању једног оваквог јавног скупа, управо имајући у виду и праксу јавних скупова таквог типа који су се одржали на различитим местима и градовима у свету, и констатујући да се овим скупом крши целокупни традиционални породични морал, испуњени су сви законски услови за забрану „Параде поноса 2010“ у циљу заштите јавног морала.

Како је подносилац овог захтева Српски сабор Двери молим да све одлуке које се буду односиле на горе наведен захтев достављате искључиво на адресу удружења Вишеградска 6-1/11, 11000 Београд У Београду, 4. 10. 2010. године

(4)Пун назив скупа као и датум одржавања преузет је са званичног сајта „Параде поноса 2010“- http://www.parada.rs/

(5)Извор: Обавезност пресуда донетих у управном спору, чланак Љубодрага Пљакића, Иубор судске праксе 5/05

(6)Републички завод за статистику-http://webrzs.stat.gov.rs/axd/popis.htm?#Stanovnistvo

У Београду, 4. 10. 2010. године

Председавајући Управног одбора Српског сабора Двери, Радован ТврдишићИнформативна служба Српског сабора Двери

5 реаговања to “Српски сабор Двери затражио забрану геј параде због кршења Устава и закона”

 1. Ratko Krsmanovic Says:

  Ovde nam se nameće smišljena manipulacija ljudima u funciji stagnacije i razaranja zdravog bića čoveka, pod plaštom tobožnjeg zalaganja protiv „diskriminacije“, „primitivizma“, „nasilništva“ i sl. Homoseksualizam je postao trend i sve samo ne ono što zaista jeste.

  Takva manipulacija po kreaciji globalnog tutora ima za cilj da izvede dokaz o postojanju diskriminacije i ugroženosti nečijih prava, što predstavlja moguću osnovu za uspostavljanje protektorata nad „diskriminatorskim“ narodom. Kada se ne može proizvesti „diskriminisana“ nacinalna manjina ili verska zajednica, onda se ohrabre i naprave diskriminisanim drge drutvene grupe.

  Sada imamo posla sa nametnutom dilemom: „Za“ ili „Protiv“ tzv. Parade ponosa? Od uzavrelih strasti, ostaju u senci tekući problemi i činjenice preko kojih se prelazi.

  Ne postoji seksualno opredeljenje čoveka, već je ono dato! Priroda je uredila da se ljudska vrsta produžava na jedinstven i funkcionalan način. Taj način trajanja čoveka u kvalitativnom i kvantitativnom smislu čovek može na izvestan način popravljati ili unazađivati… Homoseksualizam je daleko od unapređenja a lekari (psihijatri) nemaju hrabrosti da stvari nazovu svojim imenopm. Unazađivanje vodi razaranju i čoveka i društvene zajednice. Otuda danas tako prisutna mantra: „Živeti u skladu sa civilizovanim svetom!“

  Čime se to hoće ponositi homoseksualci!? U zemlji gde izdaja i dezerterstvo nisu sramota, što-šta postaje za ponos. „Čast i bruka žive dovijeka!“

 2. Kasius Says:

  Cela ujdurma je deo psiholoskog rata protiv srba i srbije koji se neprekidno vodi odabrana gej grupacija je poznato da jako nervira srbe i zato je i koriste po naredjenjima spolja.

  Policija ima zakonska ovlascenja da ukine bilo koji skup bez ikakvog obrazlozenja ali o ovom skupu se policija nista ne pita.
  Bilo koji skup policija moze da spreci ali ovaj ne ovaj mora da se odrzi po svaku cenu i po cenu eventualnih ljudskih zrtava.

  Skup kazu da ce da obezbedjuje 5000 policajaca i to je onda najjace obezbedjen skup u nasoj istoriji moram da vas podsetim da ce to da bude finansirano iz vasih dzepova pa molim vas odresite kesu za 5000 dnevnica a to je samo mali deo troskova i svi ostali ce biti na vas racun pa tako svi dodjete neki sponzori gej parade sram vas bilo a ja mislio da ste vi neki fin svet.

  Bice tu jos nekih dnevnica za raznorazne nevidljive i vidljive likove, pa bice tu gejeva sa licnim obezbedjenjem iz BIA i to ce te platiti i sanitete i cistace ulica i dnevnice za provokatore ubacene medju gejeve i suprotnu stranu i medju policajce sve ce te to platiti debelo pa znate i sami da kad je na vas racun onda se trosi bez milosti i pardona.

  Zatim dolazi do jos troskova na vas racun, ukoliko dodje do materijalne stete u gradu platicete je, ukoliko bude povredjenih placacete njihove bolnicke troskove, ukoliko neko pogine, platicete troskove njegove sahrane i odstetu njegovoj porodici.

  Sve te silne pare koje treba da date u te jako korisne svrhe hoce da vam uzme trenutna vlast u kojoj su pretezno homoseksualci ali koji vezano za gej paradu samo izvrsavaju naredjenja svojih stranih poslodavaca od kojih inace ne primaju plate u ovoj vlasti nisu strani placenici zato sto ih niko iz inostranstva ne placa vi ih placate samo cini mi se treba da se toga prisetite, da oni o vasem trosku prave vec ne prvu gej paradu brojte sami.
  Svakoj dosadasnjoj odrzanoj i ne odrzanoj ste vi bili sponzori nemojte misliti da ako nije odrzana da vas nije kostala nista varate se ako tako mislite razmislite malo dao sam polazne tacke.
  Nemojte misliti ako ste iz Leskovac a ne iz Beograd da vi nece da platite ce platite debelo ce platite ne se sekirajte.

  Ostajte mi zdravi i veseli, al da se opametite malo sramota bre sve ste matoriji ne ide bre vise ovako da se brukate pa priznajte i sami da nije red.

 3. Kasius Says:

  Sa ispravnog medicinskog aspekta protivnog tzv, savrmenoj medicini gej parada je posledica a mi doktori moji moramo leciti tjst, ukloniti uzroke cime ce biti eliminisane i posledice koliko se ja razumem u medicinu naravno ne tzv savremenu tako mi Hipokrata.

 4. Ratko Krsmanovic Says:

  PREDLAŽEM: Svi koji se nađu u blizini „PONOSNIH PARADERA“, da ničim ne provociraju konflikt ili neko nasilje, ali da OBAVEZNO ZATISNU ILI POKRIJU NOS, DA OKRENU GLAVU NA DRUGU STRANU I U TIŠINI PROĐU PORED ŠARENIH…
  Smisao ove „parade“ jeste da se proizvede diskriminatorska kvalifikacija za Srbiju, a sa takvom etiketom da se pritiska i ucenjuje. Svojstvo globalnog tutora je da stalno inspitiše nacionalne, verske i socijalne diskriminacije a onda da „brani diskriminisane“. Ovde očigledno i na sreću Srbije, nisu našli nacionalnu ili versku grupaciju koju će izvesti na ulicu da demonstriraju ugroženost prava, pa sada manipulišu ovom socijalnom grušacijom. DA LI ONI SAMI ZNAJU DA SU ORUĐE MANIPULACIJE ?

  • Небојша Says:

   Доста хомосексуалаца зна да су искоришћени и изманипулисани, неки се и не слажу са овом геј парадом и не подржавају је. То се могло чути у РТС емисији поводом геј параде „Да, можда не“ и ту су то што ја сад кажем рекли студенти из публике који знају доста гејева, па причају шта они причају. Они су боље информације рекли него сви гости. Једна студенткиња је рекла да се у основним и средњим школама код нас и даље учи да је хомосексуалност болест, али ето кад се одшколујеш, више није болест. Ако студираш медицину, онда јесте. Час није, час јесте, и направиш хаос, лудило.

   Изгледа да данс у Србији има места само за умоболне и ретарде, а нормалан и моралан човек постао је сувишан, „шкарт“.

   Сутра или прекосутра направићу микс-видео прилог где ће се видети сва бескрупулозност и белесност овог режима. У Интервјуу хрватској телевизији 2007-ме Борис Тадић говорећи као психолог, рекаоо је да је лош да децу усвајају хомосксуалци, јер свако дете у свом развоју има потребу за мушким и женским полним идентитертом што му се не омогућује ако га усвоје хомићи. Ту је психолог Тадић у праву, али данас је потпуно стао иза ове геј параде. А сви врло добро знамо да је геј парада само покретни замајац ка каснију легализацију хомосексуалних бракова, па следи легализација њиховог права да усвајају децу. То што је рекао Тадић, укрстићу са секвенцом из једне емисије где „стручњака“ за људска права, Марко Караџић, говори са пуно жара како нема ни једног истраживања које доказује да је за децу лоше да се усвајају у хомосексуалним браковима, зашта се он и душом и телом залаже.

   Али ето, човек му испред носа, анализа психолога Бориса Тадића која показују да је то лоше. Стручна анализа му долази са врха, али Караџић једник ништа не зна. Колико длака на Караџићевој глави, толико има и људских права у Србији.

   Борис Тадић, психолог, говори да је лоше да се деца усвајају у хомосексуалним браковима


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: