Питање Санџака као услов за даље европске интеграције


Докле ће да трпимо овај Тадићев режим и комплетну „опозицију“, докле! Зар треба и душу да нам узму?

Извор:http://www.alo.rs/
Европа лупила још један шамар Србији!
понедељак 20.09.2010.

Неповољан извештај Европске комисије о напретку Србије

После Косова, Европска унија „отвара“ и питање Санџака као услов за даље европске интеграције Србије, а као замерке се наводе још и реформа правосуђа, слобода медија, опструкција рада Агенције за борбу против корупције, сарадња са Хашким трибуналом…

Наиме, ове замерке је у свом извештају навео потпредседник делегације Европског парламента за југоисточну Европу и известилац за Србију Јелко Кацин.

Србији се, такође, замера и блокирање Косова у свим регионалним, европским и светским економским организацијама. Судећи по овоме, чини се да су гаранције о убрзаном придруживању ЕУ, које је Србија добила после усвајања „лабаве резолуције“ о Косову у УН-у, биле само још једна у низу „навлакуша“ за наш државни врх.

Предраг Симић, професор Факултета политичких наука, каже за „Ало!“ да од Кацина и нисмо могли очекивати повољнији извештај.
– Кацин и људи из неких кругова искористиће сваки аргумент да нам нашкоде.

Ипак, чак и ако се отвори питање Санџака, то ће бити само једно од питања. Треба установити у којој мери су дешавања у Санџаку били рефлексија Косова, а не треба занемарити ни чињеницу да је Санџак не само политичко, већ и социјално питање, јер је један од најсиромашнијих делова Србије – објашњава Симић.

Мада су се многи понадали да ће после пристанка Београда да промени резолуцију о Косову у УН-у Европска унија имати више „разумевања“, изгледа да за Србију неће бити „пречица“ до чланства у овој организацији.

– То нам је поручио и угледни британски новинар Тим Џуда, а како сам у дипломатским разговорима сазнао, и извештај главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца биће неповољнији од претходног – каже Симић.
Он каже да је скептичан да ће у октобру, када Србија буде на дневном реду Савета министара ЕУ, доћи до напретка, али да све зависи од тога колико ће ЕУ „ценити“ спремност Београда да пристане на услове Брисела и промени резолуцију о Косову.
– Београд је овим уступком јасно показао да хоће у ЕУ, а Европа је добила могућност да докаже јединство у спољној политици и да разговоре између Београда и Приштине „пресели“ у Брисел. Ипак, не треба бити много стручан па увидети да ЕУ неће примити кандидата који нема решено територијално питање, па ће се Косово формално или неформално појавити као услов да Србија уђе у ЕУ – закључује Симић.

4 реаговања to “Питање Санџака као услов за даље европске интеграције”

 1. nedodjija Says:

  Resenje: smeniti nekompetentnu vladu .

  • Небојша Says:

   То је сувише благо, „награда“ за њих… ред је да почне ћуза да се пуни, у склопу општенародних интеграција, јер евроатланске су промашај, кастастрофа…

   cuza

 2. nedodjija Says:

  lepa perspektiva !

 3. DRAGANeskovic Says:

  Tadićev režim trpićemo kao i ovu našu navodnu opoziciju sve dok organizovana moć Srpskog naroda bude jača od organizovane sile vladajuće klase, iz čega će proisteći demokratska revolucija „hemiskom olovkom“ a u vidu društvenog i socijalnog preuređenja po meri i potrebi
  Srpskog naroda.
  Zato ni malo se ne kolebajte već pristupite pokretu za spas, očuvanje i šivot Srpskog naroda po meri i potrebi Srpstva.
  pozz. DRAGANešković


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: