Атлантис: Протест против академског националног самопонижења…!


У најновијој емисији Атлантис коју води и уређује госпођа Биљана Ђоровић било је речи о једној конференција која је још у току. Конференција је почела 17-ог јуна а завршава се 19-ог, и у организацији је „Центра за етику право и примењену филозофију“, српског филозофског дрштва и београдског универзитета. Назив те конференције је: „Асиметрични ратови међународни односи и теорија праведног рата“. Ова конференција је у ствари део пројекта „Међународно право и етика“ чији је серијал почео да се организује од 1998-е године.

Пре него што кажем неку реч о томе, да вам кажем да су гости Атлантиса били Професор др Милан Брдар који је редовни професор Универзитета, научни саветник Института друштвених наука, Београд и бивши председник Српског филозофског друштва (1997–2000). Други гост је био Бранко Тркља, бивши повереник владе Србије за Косово и Метохију, а данс председник српске националне организације „Слободари“.

Професор Милан Брдар: Јавни протест против академског на
ционалног самопонижења…!

Скини аудио клип (36 мб.)

Као што сам већ рекао серијал тих конференција почео је још 1998-ме године са циљем да се разбију санкције, да се афирмише наша наука на западу одакле долази организована антисрпска пропаганда. Оснивачи те конференције су Александар Јокић професор на Portland State University, USA и професор Јован Бабић са филозофског факултета у Београду. Професор Брдар је био учесник три конференција и то од 2000-те до 2003-ће. Све би било добро, да конференција од 2004-те није попримила потпуно другачији ток, тако да је професор Јокић напустио тај пројекат, а нарочито је скандалозна ова садашња конференција која се организује, тако да су професори Милан Брдар и Александар Јокић у име српског филозофског друштва упутили јавни протест против академског националног самопонижења, којег можете прочитати овде.

Сама конференција има интердисциплинарни карактер, што значи да треба да буде паритет у учесницима, колико страних толико и домаћих. По речима професора Брдара, паритет је обезбеђиван, све до садашње конференције, нарочито у Београду, јер за конференције у Америци није било довољно средстава да се обезбеди пун паритет. Међутим, ова садашња конференција у Београду организована је са 14 страних учесника, готово да нема ни једног домаћег учесника. Да поновим оно што се већ зна, јер је вест већ отишла у етар, од 14 учесника њих три су се залагали за бомбардовање Србије, а једном од њих Мајклу Волцеру (Универзитет Принстон, СAД) који се страсно залагао за бомбардовање Србије већ је додељен почасни докторат који је и најављњен, а иницијативу за то је покренуо декан политичког факултета у Београду Илија Вујачић.

Ово је невиђено академско и национално самопонижавање, јер те „хуманитарне интервенције“ које се желе и на научној основи довести у домену такозуваног „праведног рата“ су на примеру Србије, односно тадашње Југославије, чиста брутална нелегална агресија која није била одобрена од Уједињених Нација! Та агресија има геноцидно-екоцидни карактер, уништавала се привреда земље, нафтна постројења, њена инфрструктура, природа, погинуло је преко 2000 невиних цивила, НАТО армада нас је засула пројектилима са осиромашеним уранијимом, што је забрањено конвенцијама о ратровању, и све то због наводно једног човека, Слободана Милошевића?!!

Има ли нешто горе од тога да се поред свог тог зла којег нам је нанела Америка и НАТО пакт, још и једном Мајклу Волцеру додели почасни докторат, филозофу који не само што се експлкицитно у својим изјавама залагао за бомбардовање Србије, већ је и своју струку филозофа злоупотребио оправдавајући НАТО интервенцију што има посебну тежину!

Доделом почасног доктората Мајклу Волцеру:

ми као жртва те монструозне НАТО агресије заправо у невиђеном мазохистичко националном и академском самопонижавању, дајемо у ствари легитимет тој агресији и злочину, говорећи тиме у понизном самопотчињавању агресору да је и требао да нас „хуманитарно“ бомбардује, јер ми смо ваљда некакав „хуманитарни отпад“… „колатерална штета“!

А погледајте само како на најоштриује протесте професора Милана Брдара и Александра Јокића одговара декан политичког факултета у Београду, Илија Вујачић, који је и покренуо иницијативу да се Мајклу Волцеру додели почасни докторат:

“ Мислим да је то у равни дневне политике и не желим да коментаришем те оптужбе. Мајкл Волцер је највећи живи политички филозоф и додела почасног доктората ће подићи рејтинг Универзитета у Београду у међународним оквирима. О свакој личности могу се извести контроверзе, али професор Волцер није био идеолог НАТО бомбардовања Србије, већ такав поступак није осудио „

објашњава Вујачић.

Пазите која скандалозна изјава за јавно мњење, све нас третира ко ретарде! Па наравно човече да није осудуио НАТО бомбардиовање, он се залагао за њега! И све ово ће по њему подићи рејтинг универзитета?!

Није ово крај да нас овако понижавају, ако се не побунимо, јер овакви типови су безобзирни…!

………………
П.С. Потпишите Листу подршке професорима потписницима јавног протеста против академског националног самопонижења

Једно реаговање to “Атлантис: Протест против академског националног самопонижења…!”

 1. примењена етика Says:

  Филозофска аргументација о праведном рату (jus ad bellum) гомила се у ритму експанзионистичке политике САД и НАТО као империјлалног пит була (израз професора Едварда Хермана), са циљем да обезбеди подршку за бесомучно уништвање земаља и народа, по вољи војно индустријског комплекса иза кога стоје интереси неизлечиво болесних мултимилајрдера за које умрежено раде и Волцер и овдашњи трабанати који продају будућност наше земље (и света). (Раде за истог газду и у том смислу и треба разумети почасно признање удељено водећем идеологу војних интервенција.)

  То да је „Мајкл Волцер највећи живи политички филозоф “ како је, са свом надменошћу (према нашој јавности) коју функција декана ФПН-а, аутоматизује, апологетски (према газдама) изјавио Илија Вујачић,  могу да тврде само они који у својој заслепљености функцијама и новцем „одавно раде за оног другог“ (види дијалог Великог инквизитора са Христом; Фјодор Достојевски: Браћа Карамазови). Примењена етика у духу Макијавелија или Игнација Лојоле постала је владајућа филозофска дисциплина и самосврха великог броја наших научних посленика који имају за циљ да Србију уведу у НАТО, признају да је у Сребреници извршен непостојећи геноцид и да је бомбардовање наше земље и отимање Косова било праведно.

  За други задатак (признање да је геноцида у Сребреници било као и одговорност Србије за исти) већ су добили поене и сада је на делу реализација два преостала задатка. Нема одмора за великане наше науке: декана ФПН-а и остале примењене етичаре!  То што теорија праведног рата пада у воду чим се уведу аргументи какав је: дуготрајно дејство и последице употребе осиромашеног уранијума који не прави разлику по националној основи – не распознаје добре Шиптаре од злих Срба, (а како су Срби истерани са Косова а осиромашени уранијум највише тамо бачен, може се очекивати да ће највећи број оболелих од леукемије и других облика неизлечивих канцера, рађања деце са деформитетима и сл. задесити управо оне у име чије заштите су ангажовали војну машинерију Милосрдног анђела), ове апологете империјалне деструкције ни најмање не занима. Примењена етика Новог светског поретка реализује се у концентричним круговима и свако ко је умрежен добија свој проценат од њене примене. Остали добијају монсанто, кодекс алиментаријус, осиромашени уранијум, риалити шоу програме, спортске канале а губе запослења, здраву животну средину, здравствену заштиту, образовање, национално достојанство и право на истиниту историју.

  Професоре факултета и остале који промовишу Мајкла Волцера као „највећег политичког филозофа“ и сл. суочићемо са аргументацијом Ноама Чомског (који никада неће од београдског универзитета добити признање које је добио Волцер, па се неће, попут њега ни изненадити) која убедљиво показује да се под окриљем филозофије и од умрежених институција Новог светског поретка промовисаног „највећег полтичког филозофа“ крије идеолог империјалне политике.

  Данас ћемо се упознати са једном од  анализа Ноама Чомског, коју смо за ову прилику превели. Посетиоце сајта који знају енглески упућујемо на следеће текстове Ноама Чомског:

  1. Just War Theory Noam Chomsky U.S. Military Academy, West Point, April 20, 2006 – у коме Чомски темељно анализира Волцерове тезе изнесене у књизи: Arguing About War;

  2. Интервју са Чомским: On Just War Theory and the Invasion of Iraq. U.S. Military Academy at West Point. Q&A;

  3. Noam Chomsky, Humanitarian Imperialism: The New Doctrine of Imperial Right,

  Monthly Review, September, 2008.

  Текстове  ћемо у догледно време превести и са Чомскијевом аргументацијом упознати посетиоце овог сајта.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: