Едвард Херман: политика (лажи) Сребреничког масакра


Данас ћу вам представити интервју госпође Биљане Ђоровић са америчким интелектуалцем Едвардом Херманом поводом његове књиге: „Политика Сребреничког масакра“, а за потребе њене емисије на другом програму радио Београда: „Атлантис“. Интервју је снимљен из три дела и када га будете преслушавали пратиће га кратки музички интервали и секвенце.

Но, прво да детаљније представимо актере…

Госпођа Биљана Ђоровић

Mагистар je теорије културе, аутор емисије АТЛАНТИС која испитује цивилизацијске токове трагајући за истином. У ту сврху ауторка је направила низ емисија о разбијању Југославије и ратовима који су потом вођени у којима је разговарала са бројним интелектуалцима којима су безинтересно знање и истина изнад интересних стратегија карактеристичних за орвелијанско доба у коме живимо. Разговори са Ноамом Чомским (Noam Chomsky, Едвардом Херманом (Edward Herman), Мајкл Паренти (Michael Parenti), Вилијамом Енгдалом (William Engdahl), Робертом Папасом (Robert Kane Pappas), Дејвидом Барсамианом (David Barsamian), Давидом Гибсом (David Gibbs), Мајклом Косудовским (Michel Chossudovsky), Љиљаном Богоевом-Седлар, Каменком Булићем и и другим интелектуалцима обдареним атлантиђанским духом представљају светлу страницу новинарства и значајан изузетак у време свеопште медијске манипулативне производње реалности.

На мом блогу ћете бити у прилици да чујете већину ових разговора.

Господин Едвард Херман (Edward S. Herman)

Професор je економије и финансија на Вартоновој школи универзитета у Пелсинванији и на Аненберговој школи за комуникације на универзитету у Пелсинванији. Аутор је бројних студија, Edward S. Hermanа неке од них је написао заједено са Ноамом Чомским. Неке од Херманових књига су: „Зла Вијетнама“ ( Atrocities in Vietnam), „Контрареволуционарно насиље и пропаганда“ ( Counter-Revolutionary Violence – Bloodbaths in Fact & Propaganda (with Noam Chomsky), „Политичка економија људских права“ (The Political Economy of Human Rights), “ Вашингтонска веза“ ( The Washington Connection (with Noam Chomsky), „Фашизам у трећем свету политика геноцида“ (Third World Fascism (with Noam Chomsky), “ Успон и пад Бугарске везе“ (The Rise and Fall of the Bulgarian Connection (with Frank Brodhead), „Глобални медији“ (The Global Media (with Robert McChesney), „Производња сагласности“ (Manufacturing Consent, (written with Noam Chomsky) и друге књиге. Књигу „Политика Сребреничког масакра“ ( The Politics of the Srebrenica Massacre) Херман је написао заједно са још 6 аутора. За оне који знају енглески могу на You Tube погледати Херманов интервју: „Interview with Edward S. Herman (1 of 2)“

Сребреница је постала симбол зла, Српског зла

Преузми аудио клип – download (24.5 мб.)


Све функционише по пропагандном моделу из студије професора Хермана коју је урадио заједно са Чомским: „Производња сагласности – политичка економија масовних медија“, а суштина целе ствари је та, да се медији користе као пропагандно оружје у сврси пројекције „добра“ и „зла“ по моделу најбогатијих корпоративних моћника, што је у апсолутној супротности са концептима слободног друштва и слободне штампе. Наравно, ни медијске куће нису лишене одговорности за злоупотребу од корпоративних моћника, али када као моћник поставиш у медијима своје људе на право место, онда је уиграна шема о „производњи догађаја“ чиста рутина, по којој се касније изводе велике и обимне војне операције да би се казнили „зли“ момци или још теже „зли народи“(Срби). У свету влада предрасуда да је запад репрезентент слободног друштва, а у стварности функционише изборни модел по коме се власт добија у прескупим маркентиншким кампањама, тако да на сцени наступају пребогати банкари који финансирају само оног кандидата кога могу да контролишу, и који ће да им обезбеди сигурност да ће бити још богатији и моћнији, тако да је сваки будући председник Америке само контролисана „маркентиншка лутка“ у рукама корпоративних моћника, и када се све ово повеже што сам говорио… ствара се затворени контролисани круг владавине плутократије, то јест олигархије, то јест то је „лавиринт без излазе“ за обичне смртнике. Говорећи о грађанском рату у Босни, Херман је указао на то да је Алија Изетбеговић, пре него што су Срби започели операцију заузимања Сребренице (јер се више није могло трпети убијање и масакри над Српским цивилима од стране војника кољача Насера Орића из Сребреничке „заштићене зоне“), унапред најавио „да ће се ускоро догодини масакр у Сребреници“, што само по себи говори о већ унапред креираном инциденту, за кога ће бити оптужени да су криви Срби, „злочинци“.

И, ако неко покуша да анализом догађаја и факата, испита или негира масакр у Сребреници, да је све то само медијска лаж, све је узалудно, јер му тад медији само прилепе етикету „порицатеља геноцида, холокауста“, јер не сме се довести у питање „партијска линија“ како каже Херман, и њен модел производње сагласности и „истине“, где су Срби „зли“, а Муслимани „жртве“… „немоћна и јадна невинашца“.

Оно што је најбитније издвојити из овог првог дела је монструозна идеја по којој је 15.01.2009-те донета резолуција Европског Парламента где се позива веће и комисија да прихвати да се 11.Јул обележава као дан комеморације Сребреничког геноцида у читавој Европској Унији, да се то препоручи да све то исто ураде све земље западног Балкана, да то буде континуирано из године у годину, а све наводно у циљу „помирења међу народима ??!!“… Међутим, права поента и циљ су Срби, да се непрекидно подсећају (као и светско јавно мњење) да су зли, геноцидни и да се потпирује Муслиманска освета, мржња.

Следеће што је навео Херман мало људи зна, али је кључна ствар да се схвати медијска лаж и „производња истине“ путем медија.

Неколико дана након „геноцида“, Црвени Крст је објавио да је 8000 Муслимана, који су напустили подручје, заробљено од стране Срба, али није било изјава нити тврдњи од стране Црвеног Крста да су они измасакрирани!!

Али скоро истог момента у светским медијима ова тврдња Црвеног крста била је „преведена“ као егзекуција, као масакр, геноцид!!
После тога, у следећих две до пет година, откривено је око 2000 тела у области Сребренице и то нису били све Муслимански лешеви !
Занимљиво је да нико није потезао питање сателитских снимака, јер је Мадлен Олбрајт најављивала да се све снима и надгледа путем сателитаи, да ће тзв „геноцид“ Срба бити приказан! Али не, што је зачуђујуће, нико од новинара то не тражи на увид, да се тако и путем снимка види све то, и да се докаже „да су Срби геноцидни“.

Наравно… све је измишљено, и због тога су Американци ставили забрану да се ти снимци приказују у следећих 30 година, иначе, зашто би (?)… када се зна да се Срби олако и по правилу без икаквих претходних провера оптужују за сва зла на Балкану и свету.

Професор Херман говори о томе да се и историја Срба фалсификује у књигама западних и хрватских историчара, као и у шиптарским конструкцијама где се Српски манастири представљају као „Илирско-Византијско наслеђе“….

Ово фалсификовање историје, као и непрекидно пропагандно подсећање Срба и целог света да су „Срби злочинци“… треба да обезбеди простор и терен за неке будуће интервенције према Србима, по потреби.

НАТО- империјални пит-бул
Преузми аудио клип – download (25 мб.)

У другој емисији професор Херман је говорио поводом свог аналитичког текста: “ НАТО – империјални пит-бул“. НАТО пакт је створен као организација која има за циљ заштиту запада од Совјетске инвазије, барем је тако представљен, међутим професор Херман истиче да претња од стране Совјетског Савеза никада заправо није ни постојала, јер је Совјетски Савез са Стаљином преферирао конзервативном начину вођења политике, а и био је страховито девастиран у другом светском рату. Иза те медијске галаме, прикривени су прави разлози формирања НАТО пакта када се говори о Европи, а то је контрола левице у Западној Европи која је у ствари била претња владајућем тамошњем капиталистичком систему, јер је левица била јака и утицајна, имала је снаге да чак и мирним путем, на изборима, успостави социјалистички, праведнији поредак.

Дакле… права функцина НАТО пакта под командом Америке била је да организује Западну Европу у борби против утицајне левице и левичарских идеја. Америка је главну претњу видела у томе, јер је код људи у Европи била снажно присутна социјалистичка идеја уређења државе. Тако је Америка почела рад са тајним службама преко којих је упумпавала велике своте новца десничарским партијама и парамилитарним организацијама које су биле у основи против левичарских идеја и партија. Обезбеђивали су им финансије, логистику и оружје за разне субверзивне делатности, тако да је било и терористичких акција и напада. Професор Херман је говорио о неким терористичким операцијама које је организовала ЦИА у сарадњи са тајним службама неких земаља Западне Европе. Паралелно са овим, Совјетски Савез је слабљен форсирајућом трком у наоружању коју он није могао да прати… до свог коначног слома, због тога је своја финансијска средства претежно трошио на војну индустрију, па сходно томе, његово становиштво зато није могло да осети пуну благодет социјализма.

Када се Совјетски Савез распао, НАТО пакт је застрашујуће врло брзо променио своју улогу, то је професор Херман објашњавао нелегалном агресијом НАТО пакта на Југославију, НАТО је тиме прекршио и свој одбрамбени статут, као и повељу Уједињених Нација за коју се НАТО обавезао да ће је поштовати. Пошто се заједно са Совјетским Савезом распао и „Варшавски пакт“, НАТО је изгубио сваки смисао постојања, међутим НАТО је редефинисао своју улогу баш за време бомбардовања Југославије, априла 1999-е, када је себи доделио улогу „заштитника светског мира“ и дао себи „право да напусти територију“. Наравно, НАТО није никакав „заштитник мира“ већ највећа претња за сигурност и мир свуда у свету, а све у служби империјалне политике Америке…!

Зато и професор Херман говори да је НАТО „империјални пит-бул“.

Надаље је проесор Херман говорио о дуплим стандардима НАТО-а и Америке, о њиховој великој хипокризији, о непоштовању уговора од стране Америке о нуклеарном разоружању, где себи дају за право да не поштују тај уговор, развијајући нуклеарно наоружање још више, али зато право на развој нуклеарног наоружања одузимаји другима, као нпр. Ирану, али не и Израелу! Говорио је делом и о Обами, као продуженој руци америчке империјалистичке елите, додуше „увијеног“ у пропагандно-маркетиншки ореол „доносиоца мира и просперитета“ .

НАТО – Русија, Обамина администрација, ми…
Преузми аудио клип – download (16 мб.)

У овом делу професор Херман говори о односима НАТО-а и Русије, другим речима о лицемерју НАТО-а и Америке. Када је Горбачов омогућио да Источна Немачка иступи из Варшавског пакта и да се уједини са Западном Немачком, учинио је то уз стриктни услов да се НАТО не шири на исток, међутим, Америка са НАТО пактом је прекршила тај уговорни акт и омогоћила балтичким и источним земљама да се учлањују у НАТО. Када су Руси ушли у Грузију, будући да  су претходно Грузијци уз безброј провокација покушали да заузму Јужну Осетију, то је у Америци представљено као акт монументалне агресије. Које лицемерје и цинизам, Русија је оправдано ушла у Грузију, али тек када су се Америка и НАТО почели да  мешају у то. Херман пореди ову акцију Русије са акцијама Америке, и по томе се види да је ова акција Руса маргинална у поређењу са акцијама и агресијом Америке на Вијетнам, где је било 3.000.000 жртава, затим Ирак – 1.000.000 жртава. Осим тога, помиње Херман…. Америци, да би се ширила са НАТО пактом, потребна је та стална измишљена претња од Русије, односно некада бившег Совјетског Савеза. По том клишеу Америка је направила око 750 војих база ван своје земље, док Совјетски Савез није имао ни једну…!

Професор Херман истиче запањујућу чињеницу да су Уједињене Нације прихватиле да НАТО буде „заштитник мира“ што далеко превазилази Орвелова виђења и уводи нас у Кафкину еру. Америка упорно покушава да уведе Грузију у НАТО, и говори да то није никаква претња Русији, што је болесна шала, каже професор Херман.

Говорећи о демонизацији Срба у Америци истиче да је била дотад незабележена, ужасна и лажна, а као кључни пример тих лажи износи ону фотографију тзв мршавог заробљеника, где је све вешто фотографски исконструисано као да је он у концентрационом логору попут Бухенвалда, Аушвица, хтело се да се Срби изједначе са нацистима, а и желело се да се придобију Јевреји за Муслиманску ствар. Међутим, како се касније утврдило,   радило се о манипулацији и фалсификату коју је извео Џејмс Хак, главни човек агенције за пропаганду Рудер&Фин!! Утврдило се да мршави човек није никакав затвореник, већ избеглица!!

Избеглица који је ФОТОГРАФИСАН ИСПРЕД, А НЕ УНУТАР БОДЉИКАВЕ ЖИЦЕ КОЈА НИТИ ОПАСУЈЕ НИКАКАВ КОНЦЕНТРАЦИОНИ ЛОГОР!!

Када је говорио о односу Обамине администрације према Србима говорио је о привиду да је дошло до заокрета према Србима, већ да је то само „симулација добрих гестова“ према послушничкој Српској администрацији, док истовремено и даље свим силама теже да се легализује отцепљење Косова и Метохије, што је наравно противно међународном праву.

На крају, шта рећи… ово је веома значајан интервју једног америчког интелектуалца, храброг и истинољубивог Едварда Хермана, јер и сам трпи у Америци због тога, изложен је дискредитацији и етикетирању: „порицатеља геноцида“.

Његова књига: „Политика Сребреничког масакра“ ускоро би требало да се преведе на Српски језик и да буде доступна нашем аудиторијуму.

4 реаговања to “Едвард Херман: политика (лажи) Сребреничког масакра”

 1. HADžI DALIBOR Says:

  To sa Srebrenicom je opšte poznata stvar,kao i sa Markalama i hrpom drugih slučajeva! Mi tu jednostavno ništa ne možemo uraditi-kadija te tuži,kadija ti sudi!!!

  • Nebojša Says:

   Може, без обзира на те кадије и њихову моћ којој увек дође крај, кад тад, да премосимо истину, због себе, због осталих, јер ако кадије могу да нан стоп врте лажи, зашто ми не бисмо истину, без обзира на све. Због генерација које долазе, такође…

 2. borivoje.markovic Says:

  Slusao sam Edvarda u radio emisiji slucajno, pa sam odusevljen sto ste ovo postavili na vas blog.
  Hvala !


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: