Ноам Чомски : Нови милитаристички хуманизам


Aутор: Валентина Шекарић

Аврам Ноам Чомски је амерички лингвиста, филозоф, писац и професор лингвистике на Институту за технологију у Масачусет-у. Данас је један од најутицајнијих критичких мислиоца у свету, чије поље деловања и интересовања обухвата лингвистику, информационе технологије, идеологију, савремено друштво, политички систем и образовање. Заслужан је за развој теорије о генеративној граматици која се сматра највећим доприносом лингвистици направљеним у прошлом веку. Његов натуралистички приступ проучавању језика имао је посебно утицаја на филозофију језика и ума. Утврдио је своју хијерархију и класификацију формалних језика на основу њихове генеративне моћи. Према „Индексу цитата у уметностима и хуманистичким наукама“ из 1992. године, Чомски је од 1980. до 1992. године био највише цитиран живи научник, и осми најцитиранији научник у свету уопште. Постао је надалеко познат по својој критици медија и политике након своје критике Вијетнамског рата. Такође, познат је и као политички активиста и велики критичар спољне политике САД-а.
Критичан према америчком капиталистичком систему и великом бизнису, он описује себе као слободног социјалисту који саосећа са анархосиндикализмом и веома је критичан по питању лењинистичке гране социјализма.
Чомски је често осуђиван да су његови погледи они које моћници не желе да чују и због тога је сматран америчким политичким отпадником. Неки од његових карактеристичних погледа су веома строга критика спољашње политике САД-а. Једна од његових највећих изјава је да осећа двоструке стандарде владе САД-а, који резултују масовним кршењем људских права. Доказивао је да да САД заступа демократију и слободу за све са једне стране, док су са друге стране савезници са недемократским и репресивним организацијама и државама у свету. Такође, доказао је да масовни медији у САД-у широко служе као део пропаганде владе и корпорација са циљем да обезбеде пристанак и оправдање међу широм публиком за своје акције широм планете.
Септембра 2006. године, венецуелански председник Хуго Чавез, током свог говора на Генералној скупштини Уједињених Нација, препоручио је свим чланицама и лидерима читање књиге Чомског „Вођство или опстанак: Америчко трагање за глобалном надмоћи“. По њему, ова књига Чомског одлично показује зашто је Америка највећа опасност за светски мир. Та изјава проузроковала је дуготрајни аплауз од огромне већине на том састанку.
Поред лингвистике, Чомски је постао један од водећих критичара америчке спољне политике почевши од Вијетнама, па све до америчке инвазије на Ирак. У својој књизи „Нови милитаристички хуманизам – Поуке Косова“ оштро критикује бомбардовање Југославије, јер је била у супротности са Међународним правом. Чомски указује на то да је хуманитарна трагедија на Косову, у ствари, почела тек после почетка бомбардовања. У свом контроверзном бестселеру „09.11“ детаљно анализира напад на Светски Трговински Центар у Њујорку. У тој књизи, он Сједињене Америчке Државе назива водећом терористичком земљом у свету.
Априла 2006.године, Аврам Ноам Чомски први пут је дао интервју за домаћу телевизијску станицу у Србији. У том разговору са Данилом Мандићем, Чомски отворено говори о Америци и њеној политици, о агресији на бившу Југославију, о измишљеном геноциду и о Косову. Тај интервју можете погледати овде.

1. део интервјуа :

Преузми видео клип (20.7 мб.)

2. део интервјуа :

Преузми видео клип (20 мб.)

3. део интервјуа :

Преузми видео клип (20.8 мб.)

4. део интервјуа :

Преузми видео клип (13.5 мб.)

Ноам Чомски је почасни члан одељења друштвених наука при Српској академији науке и уметности у Београду.

(Овај пост је објављен и на матичном блогу „Приче из недођије„)

4 реаговања to “Ноам Чомски : Нови милитаристички хуманизам”

 1. Nebojša Says:

  Добро је Валентина што си дала овај интервју са Чомским, све стоји што си написала за њега, он је неоспорно велики борац против Америчке империјалне и неправедне политике насиља свуда у свету, раскринкава то, бори се, али баш због свега овога што сам навео о њему, има врло загонетан став око статуса Косова и Метохије, то се може видети и чути на крају четвртог видео клипа, цитирам:

  „Већ дуго времена ја осећам да је једино реалистично решење за коначни статус Косова оно што је понудио председник Србије мислим негде 1993, то јест нека врста поделе са Србима.
  Сада је остало врло мало Срба, али оно што су биле Српске области треба да буду део Србије, а остало нека буде независно како они то зову, што значи да ће се придружити Албанији. Ја просто не видим, ја нисам видео никакво друго могуће решење ни пре 10 година“.

  Чомски помиње председника Србије из 1993, то може да буде само Добрица Ћосић који је био председник Југославије.
  Знао сам за овај став Чомског око Косова и Метохије и раније, али сада сам и уживо то чуо, тако да сам и цитирао његове речи пре него што ћу га критиковати, да не буде оно:“рекла-казала“.

  Уствари, написаћу данас текст о томе, јер ћу дати у њему и критику Чомског по ставу Косова и Метохије и нашег Љубодрага Симоновића – Дуција.

  Но, само да скренем пажњу на пар ствари…

  Чомски зна да су шиптари национална мањина, и по свим међународним актима национална мањина нема права на отцепљење од територије државе у којој живи.

  Када би овакво решење почеле да захтевају и многе друге националне мањине широм света и Европев, да траже подршку Америке за отцепљење ко шиптари, мислим да би тек онда настао прави хаос.
  И ово Чомски зна, али зашто су шиптари у његовим виђењима изузетак, и да се због њих прекрше међународна права, то ми није јасно код Чомског…

  Али о свему томе ћу рећи нешто више данас, у свом најновијем тексту…

  • Radmila Says:

   Potpuno se slazem sa Nebojsom. Chomski ispade malo kontradiktoran, zalaze se za medjunarodno pravo, ali na kraju ga potpuno ignorise podelom suverene zemlje. Sumnjala sam u njega vec davno, ipak on ne bi mogao da tako govori protiv SAD-e, a da mu se nesto ne desi.Cik, neka kaze ako smije da se Mexiku vrate teritorije gde zivi vecina meksikanaca (ne manjina), koju je SAD-e ratom osvojio. HEHE. Frazer.
   @@@

 2. Igor Says:

  Čomski je prodana duša, piskaralo čiji je zadatak da ograniči levičarsku kritiku na podoban nivo, dok perfidno podržava zvaničnu politiku Vašingtona po svim relevantnim tačkama.

  Evo šta je rekao o napadu 11.septembra:

  „Čak i da su teorije zavere (o umešanosti američke administracije u teror 11. septembra) tačne, za šta je ekstremno mala mogućnost, koga je uopšte briga? To je potpuno beznačajno. Isto kao što se ulaže velika energija da se otkrije ko je ubio Džona F. Kenedija. Koga je briga? Ljudi bivaju ubijeni stalno, zašto je važno ako se zadesilo da je jedan od njih bio Kenedi? Ako bi postojao razlog da se veruje da je postojala zavera na visokom nivou, možda bi i bilo zanimljivo. Ali količina dokaza protiv toga je ogromna. I kad se posle ispostavi da je u pitanju bio neki ljubomorni muž, ili mafija, ili neko treći, u čemu je razlika? Time se samo odvlači energija sa ozbiljnih tema na nevažne.“

  Znači nebitno je da li je američka vlada pobila 3000 amerikanaca! To je skretanje sa ozbiljnijih tema. To kažem ja, Čomski! Ali ako ti i dalje misliš da je to bitno, ti si nisi pametan nego glup. A osim toga dokazi protiv toga su kolosalni (pa što ne dade bar jedan?), tek da se osećaš kao dvostruka budala, iako je kontradiktorno što ove dve tvrdnje koristim istovremeno kao argumente. Na ove izjave su stigli milioni komentara da je Čomski kreten (a ne samo prodana duša).

  Jer takvih tumačenja bi se stideo svaki nepismeni Cigo na ulici, ali Čomski se ne stidi, što dovoljno govori šta danas prolazi pod pojmom „intelektualac“.

 3. Nebojša Says:

  Чомски је пример како се на перфидан начин контролише маса и антиглобализам, јер боље је владарима планете да имају таквог који ће да контролише „таласања“ да их усмерава тамо где треба и пре свега тамо где не треба, да се не дешавају најбитније промене, радикалне. Мене само чуди како, осим Љубодрага Симоновића Дуција, мало интелектуалца јавно не прича о томе, чисто критички, а свако треба да буде подложан критици, нарочито најбољи, јер и просечном човеку са просечним умом чим чује изјаву Чомског око Косова и Метохије на доњем видео клипу, да је за поделу Косова, мада зна да националне мањине немају права на отцепљење, јасна је та перфидна манипулација са Чомским. Само једна једина изјава га демаскира, и онда све остало пада у воду, јер потпуно је немогуће да Чомски тако прича, а наводно је врх врхова у темељној критици глобализма, импертијализма, капитализма…

  Ако је такав, онда треба да је за владавину закона и међународног права увек и на сваком месту, а не да када су у питању други, рецимо демонизовани Срби, тада је за „реализам“…


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: