Хирошима-злочин који нема оправдање!


Аутор: Валентина Шекарић
На данашњи дан, 6. августа 1945.године, америчка војска бацила је прву атомску бомбу у историји човечанства на Хирошиму. Од удара бомбе и последица радијације страдало је 140.000 људи. Две године након тога, од велике количине радијације, умрло је неколико десетина хиљада људи.

Три дана касније, 9. августа 1945.године, америчко ваздухопловство бацило је још једну атомску бомбу на јапански град Нагасаки. Иако је она била слабија од атомске бомбе бачене на Хирошиму, у овом нападу погинуло је 80.000 људи. Седам дана касније Јапан је капитулирао, а планета је схватила да је човек сподобан да уништи живи свет на њој.
Данас, 64 година након атомског напада на Хирошиму, застрашујуће делује чињеница да већина Американаца сматра да је бацање атомских бомби на Хирошиму и Нагасаки у Другом светском рату било – оправдано.
Анкета Универзитета Кинипиак из Њу Хејвена, спроведена од 27. јула до 3. августа, показала је да чак 60% Американаца оправдава ово монструозно бомбардовање јапанских градова атомским бомбама у Другом светском рату. Интересантна је и чињеница да се за овај највећи злочин у 20.веку, званична САД никада није јавно извинила Јапану! Уместо тога, сами су себе прокламовали у “планетарне борце мира”!?!
Ако се поброје жртве свих америчких бомбардовања (која су наравно увек била из “демократских” побуда), несумњиво се долази до веома изненадјујућег броја који никако не асоцира на – мир. Међутим, чини ми се да се американци и данас држе оне старе : “Смрт појединца је трагедија. Смрт милиона је – статистика.“!
Неки имају обичај да кажу и то да “велики не греше“. Ако у томе има истине, онда се од будућности може очекивати свашта. Или – ништа.

Пост је објављен и на блогу “Нешто сасвим лично“.

Једно реаговање to “Хирошима-злочин који нема оправдање!”

  1. sreda Says:

    srbija zlocin koji nema opravdanje


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: