Пред Путином у Русији тајкуни „клече“, а пред ким ће овде да клече, у Србији?


А у Србији је по овом питању другачије, јер како стоје ствари у овој мафијашкој земљи где мафијаши контролишу државу у којој су се сви лидери са својим странкама изменили у свим могућим шемама „опозицуионих“ и „позиционих“ улога, више је вероватно да тајкуни „постројавају“ политичаре и премијере, кад не „одраде“ све како треба да би се њихова империја увећала , а и пре свега била сигурна и безбедна од закона. Чак, шта више, у овој се земљи пљачка и „легализује“ кроз недоречене и „рупичасте“ законе и законске „процедуре“.

Овај видео клип што сам поставио доле, многи су већ видели, но ја сам чекао да нађем клип са преводом, и сад то објављујем.

Укратко да кажем нешто о ефектним догађајима који су се повољно одвијали за раднике трију повезаних фабрика, као и за све грађане тог индустријског градића Пикаљово, којима је топла вода бла искључена скоро годину дана због неплаћених рачуна.

Олег Дерипаска, једно веме најбогатији Руски тајкун и „бизнисмен“ (… сада је спао на „само“ 3 милијради $, са некадашњих 20 милијарди $) је са својим холдингом „Басиц Елемент“ 2007-ме купио у Пикаљеву јединствену фабричку целину коју је поделио у три посебна фабричка одељка: „Базел-цемент-Пикаљово“, „Пикаљовски Цемент“ и „Метахим“. Та, сад посебна фарбричка одељка су по свом технолошко-сировинском поступку и производњи, три међузависна предузећа која чине једну јединствену нераскидиву целину, и било какво нарушавање те целине и производног склада, на уштрб неке од фабрика, била би погубна ствар за укупно пословање, и генерално за све раднике.

Поред Дерипаске који је био главни власник тих фабрика, у игри су била још два „бизнисмена“ и власника тих фабрика алуминијума и цемента.

Шта ради Дерипаска и остали власници, по Путиновим оптужбама и наводима…?

Он нарушава ту јединствену целину, и „скупља кајмак“ форсирајући само фабрички део који је производио цемент и соду. Тако се та повезана фабричка целина подељена у три дела нарушила, производња је стала, радницима је почела да касни плата, и временом имали су неисплаћене плате у вредности од скоро милион € (41.42 милиона рубаља).

Радници и њихове породице у градићу Пикаљеву имали су проблема до гуше, јер због неисплаћених плата нису могли да плаћају рачуне за топлу воду која им је скоро годину дана била искључена. Мафијаши их притегли са свих страна. Но, радници су ишли поступно, прво су се обраћали за помоћ фабричком руководству, па руководству града, па руководству Лењинградске области у којој је припадао град Пикаљово, штрајковали су, заузимали зграде администације, али ништа није пмогло, док 3 Јуна то све буквално није пресекао Путин и натерао Дерипаску да потпише уговор по коме се обавезује да ће покренути обустављену производњу, да ће исплатити сва дуговања према радницима, рекавши му између осталог:

„Рок је, данас…!“

Као и да грађанима Пикаљева буде укључена топла вода, јер на преваспитању код Путина није био само Дерипаска, већ и градско руководство, и руководство Лењинградске области.

Погледајте, овако раде Руси……

Линк ка видео клипу на http://www.youtube.com/

Преузми видео клип (7 мб.)

Ко се не снађе, упутство за скидање видео клипова може се погледати овде.

Гледам ово и мислим се, да ли би мого наш премијер Цветковић, или било који други утицајан политичар у влади Србије, овако да построји рецимо тајкуна Мишковића (?) и да га „пита за здравље“… да му као Путин да под нос уговор да потпише, по коме ће обештетити све раднике купљених фирми које је ојадио…?

Брзо протрљам очи и схватим да то није могуће ни у најлуђим сновима, можда само у цртаним филмовима, јер овде заправо тајкуни контролишу целу ту страначко-политичку структуру финансирајући њихове странке, и „опозиционе“ и „позиционе“…“за сваки случај“, јер овде се то брзо мења и једни те исти лидери са својим странкама у веома кратком року могу да буду и опозиција и позиција, или нека чудна болесна коалиција.

По мени…нас може да спаси само ванстраначка парламентарна скупштина са најумнијим, најчаснијим и у пракси проверено доказаним стручњацима из свих потребних области, часним интелектуалцима из читаве зермље, без обзира из којег краја сви они долазе, јер ако нам блиска прошлост, уништена привреда, финансије, па чак и нада да ће бити боље, све што су странчари дотакли уништили су и обесмислили, држава је пред банкротом, ко омча око врата нам је и дужничко ропство у које су нас увалили ( преко 30 милијарди $), понижени смо, обезглављени… и поврх свега у главама људу утиснули су „вирус“ страначког лудила,… и ако све то није довољан доказ да се побунимо и омогућимо тим новим „нестраначким људима“ да нас воде, онда…. у п.м.

Још нешто…

Овај видео клип је направљен лепо у оптимистичном тону, тако и теба, али одмах сам помислио ово, можда је то неком промакло:

“ колико пута смо кроз историју ми радници и грађани били понешени оваквим и сличним овдашњим „победама“, попут ове коју је извојевао Путим у Русији за своје раднике и грађане, па кад обрнеш и окренеш, прође нека година и ми се преварени и постиђени нађемо у чуду, пред ‘вратима пакла…!’…“

Сетимо се само блиске прошлости, полета и великог ентуизијазма после петооктобарских „промена“, људи су били срећни, позитивна енергија се осећала у ваздухуи, сузе су некима текле од среће…јер „дошла је слобода“.

А где смо сада…?

Пред вратима бездана….

Ово је одлично што је Путин урадио у Русији, али заправо Дерипаска треба да се нађе у затвору, а не да се извуче од кривичне одговорности тако што ће „само да врати паре“, наравно да треба да их врати, али пре свега и да се судски изпроцесуира, да се види како је све шта стеко, што је свесно на штету радника уништавао производњу фабричке целине у Пикаљеву, а не да тајкуну и „бизнисмену“ кажеш да врати оно што је отео и покрао, иначе…“ја ћу ти покажем твог бога“!

Поред јаких личности, попут Путина, који све пресечу одједном…институције једене земље треба да буду главно мерило правде и неправде, зар не?

То и нама највише треба, а не би било лоше да се у међувремену, док се то не догоди, изненада појави и неки наш „Робин Худ“, да то убрза…!

12 реаговања to “Пред Путином у Русији тајкуни „клече“, а пред ким ће овде да клече, у Србији?”

 1. SugarKane Says:

  Na žalost, tvoju, moju i nas ostalih, nikada se ovde neće pojaviti Robin Hud i neće se ubrzati stvari. Ako pratiš, kod nas je linija u opadanju, tj. sve je gore i gore po tom pitanju gde mafija kontroliše stvari. Fascinira me sama reč mafija, zato što se toliko razgranala i dobila svoje „epitete“ u neograničenim razmerama. Više ne vidim ni jednu jedinu sferu života gde kod nas ne postoji mafija, a to nema ko da zaustavi, niti će ga biti ikad više.

  Putin je jedan jedini u celom svetu! A nama ostaje da se nadamo jer nada umire poslednja 😀

 2. Jelisaveta Says:

  Svi ljudi na planeti rade ono sto im uspeva i sta im je od koristi. Tako funkcionisu i nasi, u nasem narodu poznati kao tajkuni, u Rusiji poznatiji kao bitange i propalice, privredni kriminalci, lopuze, prevaranti, sicardzije, otpad… S obzirom da je Vladimir Putin bio jedan od najvecih drzavnika svih vremena, tako pravican, tako ostrouman mene ni najmanje ne cudi da je stao na put kriminalu i kriminalcima, skraceno bitangama kako bi to lepo rekao gospodin Simonovic.
  Kod nas ne moze da uspe ovakav nacin obracuna s privrednim kriminalom, razlog prost i jednostavan, tajkuni su sastavni deo nase vlasti i oni upravljaju nasim politicarima.
  Moram da napomenem, tako izgleda mocan muskarac! Sta ocekivati od ovih nasih smokljana! Ne mogu da bivaju ni blaga senka Vladimiru Putinu. On je jedan na celoj zemaljskoj kugli!

 3. jelisaveta Says:

  Vladimir Putin- Covek koji je zasluzio vecni zivot
  Na sta covek moze da pomisli posle ovakvog inserta?
  Covek koji nije unistio u sebi sposobnost da voli, uvek spreman da dokaze koliko mu je stalo da i nesrecni postanu srecni ne iskljucujuci bilo koga ili bilo sta. Kolika je sirina Vladimira Putina? Verujem da je on covek koga treba slediti da bi se stvorio jedan srecan, pravedan i miran svet.
  Pitam se da li bi nas predsednik cije predsednikovanje platismo svojom slobodom, ikada ista preduzeo da nesrecnima vrati osmeh na lice? Srbija je postala zemlja bede i prebogatih ali ipak bednika! Za sad jedino sto primecujem je njegovo odbijanje da vidi usta se pretvorila Srbija u proteklih devet godina.

  • SugarKane Says:

   Nije Putin baš takvo zlato, potkovan je on dobro. Sa jedne strane guši, dok sa druge strane pušta, ali takva je politika, ne može baš sam protiv svih. Ali pored toga ja mu se divim kao jednom i jedinom pravom državniku današnjice, koji je od „mrtve“ Rusije napravio veoma „živu“ Rusiju. Bez obzira što mnoge stvari i tamo ne funkcionišu kako bi trebalo, ipak je bolje nego ovde.
   Ako sagledamo istoriju, jedino njegovim putem se Rusija mogla „oživeti“ i nikako drugačije.
   Kod nas ne može da postoji takav čovek zato što ne postoje dve strane koje vuku kao u Rusiji, tako da je već možda neko sličan njemu osuđen na propast u samom startu. Od Robina Huda i dalje bez „pisma“

 4. jelisaveta Says:

  @ SugarKane
  Nije zlato, dijamant je! Naravno da je potkovan, nije blesav, cak kazes da je zasluzio Tvoje divljenje kao jednom i jedinom drzavniku sadasnjice, koji je od „mrtve“ Rusije napravio veoma „zivu“. To moze samo covek koji iznad svega voli svoj narod i svoju zemlju!
  Razlike su fantasticne. Da se primetiti da Vladimir Putin ne iskljucuje svoj “ slusni aparat“ nad problemima onih koji vape za pomoci. Njegova paznja je usmerena na sve i svakog i svakom prema zasluzi! Sta fali njegovom odnosu prema onima koji bi i u raju trazili sistem kako da nekog ojade ne bi li se obogatili? I tako se lepo ne obazire na tudja stanovista! Svim srcem se prihvatio svoje uloge i postao broj JEDAN na celoj planeti.

 5. SugarKane Says:

  @Jelisaveta
  Hmmm, ja nisam sigurna i ne bi mogla da sa sigurnošću tvrdim da čovek koji oseti vlast, kasnije brine više o sveopštom dobru ili o svojoj fotelji. Skeptik sam po tom pitanju. Vidi se iz njegovog ponašanja da „brine“ sa jedne strane, a sa druge strane ipak se nazire da nije sve „zbrinuto“
  Da je hteo zemlju da prepusti totalnoj anarhiji, ne bi se obračunavao sa oligarsima. Ali to je savršen početak za zemlju koja ima takvu istoriju kao što je Rusija.
  On je divan u odnosu na klovnove kao što su Buš, Berluskoni, Sarkozi… ali i dalje nije Gandi. Iako svaki od njih napravi prioritete po svom nahođenju i svojoj tački gledišta.
  Jesam, očarana sam Putinom iz ove naše perspektive, ali još uvek ga ne mogu nazvati dijamantom. Kada ne bude gladnih u Rusiji, kada svi budu imali ista prava, onda ću reći da bolji nije postojao niti će.

 6. jelisaveta Says:

  @SugarKane
  Ti nisi sigurna, to je Tvoja nesigurnost, takodje su to Tvoje tvrdnje, u velikoj meri i kad su drugi u pitanju (izuzimam samo Vladimira Putina) i ja delim tvoje stavove iz stecenog iskustva. Samo ljubav prema vlasti uvek napreduje i nikad ne jenjava.
  Ali, iz ponasanja Vladimira Putina se zaista da videti da zaista „brine“ (koristim tvoj vokabular da bi se sto bolje razumele) i njegova briga procentualno iznosi 58% boljitka za Rusiju u odnosu na vreme kada su drugi, komotno se moze reci, gospodarili Rusijom. Dalje, i sama zakljucujes „ali, to je savrsen pocetak za zemlju koja ima takvu istoriju kao sto je Rusija“. Problemi koji su se stvarali decenijama se ne daju promeniti preko noci. I period od osam godina je fantasticno kratak period za postignuti rezultat. Verujem da ce Rusija vrlo uskoro postati jedna od vodecih zemalja. Cinjenica je da su Medvedev i Putin jedna dusa a dva tela.
  Pretpostavljam da si skepticna iz drugih razloga a ne na osnovu toga sto Ti je Vladimir Putin dao razlog da bivas skepticna. Licno, ja ne vidim razlog mom skepticizmu bar kad je Putin u pitanju.
  Srdacan pozdrav.

  • Nebojša Says:

   “Na žalost, tvoju, moju i nas ostalih, nikada se ovde neće pojaviti Robin Hud i neće se ubrzati stvari. Ako pratiš, kod nas je linija u opadanju, tj. sve je gore i gore po tom pitanju gde mafija kontroliše stvari.“

   @SugarKane,
   Ја схватам да си као и многи, па и ја, разочарана очајном ситуацијом у Србији, сви смо разочарани и скоро да смо изгубили наду да ће да се деси неки преокрет, и да ће нам се животи врати у какву таку нормалу.
   Међутим, никада не треба рећи “никада“, па чак ни у најбезнадежнијој сизуацији.

   Зашто…?

   Из простог разлога што барем у сфери мисли, надања и емоција, у етар треба послати ту наду, дозволити и допустити да се “то“ деси, промене, макар то било и немогуће.

   Тиме се ништа не губи иако је ситуација безнадежна, јер шта имаш да изгубиш ако је све већ изгубљено…ништа.

   Зато, ипак, из тог разлога, не треба рећи “никада“, већ дати шансу да се деси “то“…

   Па ако се деси, десиће се, ако не, ништа…
   Ево, у овом мом чланку види се да сам био очајан 😥 , али су ме неки коментатори мало “повратили у живот“ 🙂 и дали ми неки нови животни дах…

  • SugarKane Says:

   @Jelisaveta,
   Tačno, ne može se promeniti preko noći i Putin jeste najbolji mogući izbor za Rusiju, a bio bi i nama. Zato i rekoh da mu se divim, više nego bilo kom drugom živom političaru. On je na dobrom putu da dovede Rusiju negde, dok nas vode ko zna gde…

   Samo, što je ogromna razlika izmedju Rusije i nas, Rusija je velika i rudom bogata zemlja, nama upravo treba čarobnjak da nas izvuče iz ovog bunara.

   @Nebojša,
   šansi su moja vrata uvek širom otvorena, ali predugo su već otvorena, mnogo „lopova“ se ušunjalo u međuvremenu. Posle ovoliko godina nisam baš u totalu skeptik, ali više nisam baš ni optimista. Na žalost, više ne delim revolucionarski plam. Idemo dalje, šta bude biće, mi smo svakako samo pioni.
   Pročitala sam članak i slažem se sa tobom, samo negde u podsvesti znam kako nestaju ljudi dobrih namera.
   Kada sam napisala „nikog“ mislila sam da moja generacija neće doživeti tog nekog, a naša deca… pa ipak se nadam da hoće 😀

 7. SugarKane Says:

  Pogrešan emotikon, treba da stoji 🙂 a ne :D, izvinjavam se

  • Nebojša Says:

   🙂 … нема фрке, ни за смајлија, ни за твоју-моју генерацију, можда се све некако уклопи… 😉

 8. Misha Says:

  Lako je Rusu, kad ima rakete


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: