Кампања за протеривање интернет експлорера 6


Преносим чланак веома значајног стручњака и блогера Милана Динића за све нас блогере који градимо своје блогове на Вордпрес софтверу кога је Милан превео на Српски…

Аутор: Милан Динић
(писано 25.02.2009)

Пре недељу дана у Норвешкој је покренута велика кампања са циљем да подстакне кориснике интернет експлорера 6 да пређу на новији прегледач веба. Све је почело од једне поруке на Твитеру од зачетника идеје са највећег норвешког аукцијског веб места, а затим су највећи норвешки медији подржали акцију. Почели су да се придружују и други а кампања се проширила и ван Норвешке, али у доста мањој мери. У Норвешкој је сада готово немогуће да неки корисник интернет експлорера 6 не види ову поруку (детаљније овде).

Идеја о обавештавању корисника овог старог прегледача веба о његовој застарелости није нова и неки су је већ годинама примењивали. Почетком овог месеца је и Фејсбук почео да приказује такву поруку. Међутим заједничка акција великих играча на вебу може да учини много више него неки појединачни случајеви јер ако корисник на доста места види ову поруку схватиће да нешто са програмом који користи није у реду (разлоге зашто би требало да се престане са коришћењем интернет експлорера 6 сам навео у посебном тексту)

Што се тиче саме кампање, направљен је посебан вики са пуно детаљнијих података. Занимљиво ми је да нико у домаћој блогосфери није прокоментарисао ово па ја реших да пробијем лед. Такође локализовао сам и кôд који се може поставити на веб страницама за приказивање поруке корисницима интернет експлорера 6. Све што треба да урадите је да кôд одавде поставите на место где желите да се приказује. Уколико желите да се приказује на врху странице као код мене, требало би да иде одмах испод ознаке. Можете прилагодити изглед и текст поруке једноставним изменама. Да напоменем да у тексту постоји веза ка страници на којој сам укратко описао зашто треба прећи на други прегледач веба, а ту везу можете уклонити брисањем свега између заграда. За друга решења погледајте овде.

Да напоменем да се ово приказује искључиво корисницима интернет експлорера 6 а не и другим посетиоцима, а како то изгледа видите испод.

кликни на приказ

кликни на приказ

Уколико имате неке сугестије око кôда или нечег другог, оставите их у коментарима.

Једно реаговање to “Кампања за протеривање интернет експлорера 6”

 1. Nebojša Says:

  Ја бих волео да интернет експлорер 6 ( ИЕ6) што пре оде у “пензију“, јер ми одузима доста времеме када се гради и ради блог, због просте чињенице да преовлађајућа маса просечних корисника интернета и посетилаца блогова, сајтова, форума, користе управо ИЕ6, јер њихови оперативни системи који су на њиховим компјутерима скоро да једино у себи имају имплементиран само овај Микрософтов веб прегледач, а остале који су технички напреднији морају сами да нађу на интернету, да их скину и инсталирају. Неко се заинтересује и сазна то, а многи не, па зато само користе интернет експлорер 6.

  Дакле, без обзира на слабости и техничке застарелости ИЕ6, онај ко ради блог, сајт, мора да унапред укалкулише све његове слабости, и да гради блог и странице на њему тако да се лепо виде и у “рупичастом“ ИЕ6, и да га увек има инсталираног на компјутеру, не би ли изглед свог блога стално проверавао и у ИЕ6, и да у ходу исправља уочене слабостои ако се десе, а које се само виде у њему, а не и у осталим технички напреднијим веб прегледачима у којима се све види лепо и добро.

  То се мора водити рачуна због посета, јер маса посетилаца користе само и једино ИЕ6, и ако блогер који ради и гради свој блог којим случајем не води рачуна о томе, јер рецимо има савременији и у техничком смислу бољи интернет експлорер, интернет експлорер7, или и ИЕ8, може бити у заблуди “да је све добро“ што се тиче изгледа и видљивости његовог блога.

  Неки блогери и не схватају довољно то, и пошто ја имам ИЕ6 ради провере блога и у њему, код неких блогера опажам да им је леви или десни “сиде бар“ (узане траке на странама блогова са неопходним информацијама о садржини блога. Ја имам две такве треаке, на десној имам рециму рубрику ‘најновији коментари’…итд… ) пао скроз доле, на дну блога, када се њихов блог гледа у ИЕ6, а они то и не знају, јер имају ИЕ7 и oстале модерне веб прегледаче, и пошто се то у њима не манифестује, мисле: ”све је добро”, али није… сиде бар им је на дну сајта. То је, поред осталог, зато јер ИЕ6 нема уграђен аутоматски смањивач слика (ИЕ7, 8 и остали веб прегледачи то имају) које су већих димензија (ширина) него што ширина дотичног сиде бар одређене теме (шаблон….шаблонски изглед блога) то дозвољава.

  Рецимо…ако је максимална ширина сиде бара 200 пиксела, а неко у њему постави слику од 210 пиксела, тада ће тај сиде бар, ако се блог гледа са ИЕ6, да падне скроз доле на дну блога, и посетиоци неће да га виде, и вероватно неће много обраћати пажње на такав блог, јер им недостају неке важне информацје које су управо на том сиде бару који је пао скроз доле.

  Ако блогер који има тај проблем, а нема ИЕ6 већ остале технички дотеране веб прегледаче:“ИЕ7“, “ИЕ8“, “Фирефокс“, “Оперу“, код тих веб прегледача тај проблем се неће приметити , јер се он неће ни манифестовати, сиде бар који је у ИЕ6 пао на дну блога, код њих ће се лепо видети, јер је аутоматски смањивач слика који је уграђен у њима, већ смањио ширину тих увећаних слика на одговарајућу, дозвоњену.

  Ово је само једна мала, али важна “ситница“…

  Али…увек има једно “али“ које све поквари! A то велико “АЛИ“ за блогере аматере као и професионалце је: Интернер експлорер 6 Maрш бре са интернета !!… 👿 👿 🙂


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: