Музиком до промена…!


Аутор: Лазар Костић

“Playing for Change” – (Peace Through Music), МУЗИКОМ ДО ПРОМЕНА (мир кроз музику), је документарни филм који показује да би можда музика (читај протесне песме) могла бити окосница промена за којима цео свет вапи.

Овај документарни филм је укључио преко 100 музичара широм целога света, али и оних музичара који искључиво свирају и певају по улицама, затим музичари из забачених крајева света, резервата, џунгли и планина. Музика је увек на један специфичан начин обједињавала различите културе али истовремено музика је и једна снажна сила. Уосталом сетимо се само шездестих и опстег протеста који је своју енергију црпио и допуњавао на протесним песмама.

Основна идеја за овакав пројекта је настала прије десетак година када је Mark Johnson, (co-director of Playing for Change), слушајући уличне музичаре у просторима подземне железнице New Jork-a, запазио да се мулти-национални, и то повећи, аудиторијум окупио око два улична музичара који су певали једну песму на страном језику уз гитарску пратњу. Иако већи део публике није разумео шта се то пева сви су застали и били некако опчињени наступом та два улична певача. Овај тренутак је покренуо Марка на размишљање како МУЗИКОМ ДА СЕ МЕЊА СВЕТ.

Када је Марк путовао за New Orleans након катастрофалног Хуркана Катарина запазио је да је на том простору све нестало али се музика и песма и даље тамо чула.. Исте утиске је стекао путујући Африком, Индијом, и неким другим деловима света.

Опште и огромно незадовољства у “глобалном светском селу”, препуног разних профитера, шпекуланата, јапијеваца, у свету протекционизма и неолиберализам у коме је све доведено до почетка свога краја, просто вапи за покретом и протестом са циљем да се ово питање глобализује у једној, јединој реци “ПРОМЕНЕ”.

“PLAYING FOR CHANGE”, више није само документарни филм то је сада клица једног новог покрета за промене, са циљем да се кроз музику, песме, мирна окупљања, славља, искаже незадовољство и покрену потенцијали људских маса за промене. Ширењем овога покрета ове идеје кроз сва села, градове државе и континете света започеће ера нових промена (несто слично као што се збило шездесетих), користећи нове технлошке могућности на данашњем нивоу свести човека

Овај садашњи светски ганстерај се мора зауставит, мењати, ал не ратом који они прижељкују (цитај припремају) јер би то био њихов главни профит, ЊИМА СЕ МОРА РЕЋИ СТОП..!!! на начин како је то већ виђено песмом и мирним протестом ал овога пута глобално, свуда у исто време – вируално.

Мотор покрета “PLAYING FOR CHANGE”, (музиком/песмом/игром до промена), је упаљен и да иронија буде већа долази из срца “звери”. Стотине хиљада (сада већ милона људи) разочараних, напуштених, незадовољних, након Хуркана Катарине који је разорио New Orleans, је било просто згажено од моћне “звери” која је показала сву своју прљавост да не бежи чак нити од тога да ЖРТВУЈЕ ДЕО СЕБЕ!, само ради свог прљавог капитала (а шта ради другима зна се …!), у том центру у том гротлу је зачет нови хуркан, хуркан звани “PLAY FOR CHANGE”, “МУЗИКОМ ДО ПРОМЕНА”, прикључи се време је твоје……!!!

Ево једне моје протестне песме…

Шпекулери – шпекуланти


Преузми аудио клип

Једно реаговање to “Музиком до промена…!”

  1. MISA Says:

    Sta reci no da treba biti prvi……malo zbunjuje ali ako se razmisli malo NISTA NIJE CUDNO STO JE TAKO.O ovoj muzici sta reci:pisana je u znaku bunta i protivljenja .ok ALI AKO NIJE PRISUTNA SVUDA I NA SVAKOM MESTU SVRHA PRAVLJENJA OVE I OVAKVE MUZIKE I NEMA NEKU VELIKU VAZNOST.MENI SE SVIDA A MNOGI TO NIKADA NECE NI MOCI DA KAZU JER NIJE STIGLA(MUZIKA) DO NJIHOVOG UHA…………


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: