Ко је премијер Мирко Цветковић?


Трагајући на нету да видим шта се све пише о актуелном премијеру Владе Србије, Мирку Цветковићу, нашао сам чланак са B92 блога, који преноси текст из листа Press у коме се причају славоспеви о премијеру, …да је права душа од човека, те добро дете, те добар ђак, студент, музичар, тих, повучен, вредан, предводник демонстрација 96-те 97-ме, али нигде да се нађе нешто о његовим досадашњем раду и активностима које је обављао у име владе Србије.
Наравно, има и тих текстова, али они нису ни мало пријатни за наше ДС и остале „демократе“ и „реформаторе“ који су Србију довели у тако сурово тешку ситуацију и банкрот, а ти исти и намеравају да нас усреће у неком будућем времену, док истовремено, у садашњости кроз криминално-мафијашку приватизацију и „реформе“, остављају пустош у привреди Србији и пре свега у душама људи, који знају да су по ко зна који пут тако болно преварени од политичара свих странака, изманипулисани и oпљачкани, ојађени, излуђени, тужни, апатични, без вере у икога, јер сва обећања су била само мамац да се добије глас, а после… узимај, кради, пљачкај, брсти…

Да видимо ко је заиста та „душа од човека“ Мирко Цветковић како неки пишу о њему…

Mirko Cvetković-premijer Srbije

Мирко Цветковић - премијер Србије

Ево шта су рекли о Цветковићу храбра Верица Бараћ председница Савета за борбу против корупције, и Бранко Павловић који је својевремено био на челу Агенције за приватизацију на чијем је челу претходно био Мирко Цветковић, па је после смењен, то је било у периоду од 2003 до 2004.

То је речено 16.05.2007 поводом именовања Мирка Цветковића за министра финансија.

Верица Бараћ:

„Један од највећих Цветковићевих грехова јесте то што је у време када је био на челу Агенције истовремено био и извршни директор фирме „Цес Мекон“, коју је иста та Агенција често ангажовала. То је очигледан, страшан сукоб интереса! Све приватизације завршаване су у уском кругу људи и магичном троуглу: Економски институт – „Diloit & Tuš“ – „Ces Mekon“.“

Не да је то „сташан сукоб“ како из одређених културних разлога Бараћева мора да каже, већ свакоме је јасно да се ради о организованом криминалу мафијашког типа, где је Мирко само једна нижа карика у пирамидалном ланцу, на чијем је челу неки наш „Ал Капоне“.

Наше демократе воле да кажу како свака држава има своју мафију, и дају неке примере, ова држава, она, те то се ни у тим много развијенијим државама не може тек тако лако сузбити, а камо ли код нас који смо у „транзицији“ (годинама). Али, за Србију то једноставно није тачно, јер више се ништа и не крије.
Немамо ми проблем што имамо своју мафију, код нас је увек све обрнуто, наш је проблем тај да нашом државом управља наша мафија!

Код нас мафија има државу, није као у „развијеном“ свету, далеко смо ми чак и од тога.
Како то доказати, мислим, кроз судске процесе и кривична гоњења?

За сада никако. Нико ту није чистих руку, и сваки процес би био фарса, свако ту зна све о свакоме, како, где, колико,ко и шта… или би евентуално било кажњено неко „жртвено јагањце“ које би неко време лежало у затвору, „по договору“, а када би изашло на слободу, било би још богатије.
Чињеница, да наш Савет за борбу против корупције има само саветодавну улогу у Влади Србије, као помоћни орган, дакле нема права да на основу откривених доказа који указују на криминалне поступке неког политичара, покрену и кривични поступак, већ тај свој извештај даје некоме у Влади Србије (некада је то био Динкић), а тај неко, фигуративно речено, то баци у корпу за отпатке или тим папиром обрише замазана уста од бурека… у преносном смислу, тако они то третирају…

Бранко Павловић:

„Мирко Цветковић је катастрофално решење, јер о финансијама не зна ништа, нити се тиме икада бавио! Он је на директној линији оних тајкуна који се боје превелике моћи Божидара Ђелића. Они се плаше да се Ђелић не отргне контроли и почне да их заобилази у будућим приватизацијама, јер има добре контакте на Западу – истиче Павловић.“

Бранко Павловић је брзо смењен са чела Агенције за приватизацију, мислим да је био само три месеца, јер је почео „много да прича“.

Појединац је немоћан, код нас се треба мењати систем, али како када су у њему и „позиција“ и „опозиција“ са својим мафијашким клановима које зовемо странке…?

Само нови храбри и непоткупљиви људи могу нам помоћи да заједно са нама, народом, свргнемо са сцене ове страначко-мафијашко-тајкунске кланове… неки нови Христоси, ако их уопште има…

Нама је по мени потребна ванстраначка парламентарна демократија.

Ево у целости чланка у коме Верица Бараћ и Бранко Павловић говоре о садашњем премијеру Мирку Цветковићу:

16.05.2007
Изјава Верице Бараћ, председнице Савета за борбу против корупције, поводом именовања Мирка Цветковића за министра финансија

Преузето са сајта: Савета за борбу против корупције

Нови министар финансија Мирко Цветковић још честито није ни засео у своју нову фотељу, а већ су кренула озбиљна оспоравања његовог лика и дела. Председница Савета за борбу против корупције Верица Бараћ и Цветковићев наследник на месту директора Агенције за приватизацију Бранко Павловић жестоко критикују и оптужују новог министра да је умешан у сумњиве послове са тајкунима.

Бараћева и Павловић кажу да се ДС избором Цветковића „жестоко избламирао“. Бараћева тврди да је Цветковић од 2003. до 2004. године као први човек Агенције за приватизацију учествовао у најмање 88 сумњивих приватизација, о чему је Савет за борбу против корупције узалуд упозоравао и Живковићеву и Коштуничину владу.

– Један од највећих Цветковићевих грехова јесте то што је у време када је био на челу Агенције истовремено био и извршни директор фирме „Ces Mekon“, коју је иста та Агенција често ангажовала. То је очигледан, страшан сукоб интереса! Све приватизације завршаване су у уском кругу људи и магичном троуглу: Економски институт – „Diloit & Tuš“ – „Ces Mekon“. Иза свега тога, наравно, стоје свемоћне странке и њихови тајни финансијери, који никоме не полажу рачуне… – каже Бараћева.

Она упозорава да постојећи закон о приватизацији широм отвара врата корупцији.

– Цветковићев избор показује да Влада нема намеру да ту било шта мења. Мирко Цветковић је био један од људи који су осмислили и спроводили тај процес наизглед брзе приватизације, која траје годинама и у којој се редовно заобилазе прописи и крши закон…. – оцењује Верица Бараћ.

Бранко Павловић иде још даље и Цветковићев избор види као последицу страха појединих тајкуна од Божидара Ђелића! – Мирко Цветковић је катастрофално решење, јер о финансијама не зна ништа, нити се тиме икада бавио! Он је на директној линији оних тајкуна који се боје превелике моћи Божидара Ђелића. Они се плаше да се Ђелић не отргне контроли и почне да их заобилази у будућим приватизацијама, јер има добре контакте на Западу – истиче Павловић. Наш саговорник наводи неколико примера због којих „никако не подржава“ избор Мирка Цветковића за новог министра финансија.

– Када сам ушао у Агенцију за приватизацију после Цветковићевог одласка, затекао сам тамо хаос. Није се знало када се иде на раскид уговора, није било никакве стратегије у погледу наступа акцијског фонда, консултантске куће добијале су авансно 60 одсто од договорене суме, а да при том уопште нису биле у обавези да налазе партнере, већ само да сређују папирологију… Одбио сам тада да потпишем Цветковићев уговор са Светском банком, јер је било превише спорних детаља. Поменућу само две приватизације које су катастрофално одрађене за време његовог мандата: „Путник“ и „Север“ из Суботице – наводи Павловић.

С друге стране, Мирко Цветковић оптужбе Верице Бараћ и Бранка Павловића не доживљава превише озбиљно. – Нема ту ништа ново. Ако погледате све оно што се догађало по мом одласку из Агенције за приватизацију, реч је о идентичним реченицама, које не желим да коментаришем. Тек сам ушао у овај кабинет, дајте ми бар недељу дана, па се онда можемо чути… – било је све што је Цветковић јуче рекао за Press.

7 реаговања to “Ко је премијер Мирко Цветковић?”

 1. Nebojša Says:

  Eto,opet isto…

  Tek što je Cvele ušao u kabinet premijera,a evo i njegov „selja“ ge kritikuje.

  Premijer Cvetković vodi poreko iz mog sela Novog Korita.Tamo mu se otac rodio,a kažu Korićani da još imaju kuću u Korito.
  Korićani pominju često tu činjenicu da je „premijer iz Novog Korita“, ali premijerovo selo umire!

  U Korito je ostalo oko 150 žitelja,a prosek starosti je oko 65 godina!

  Ahh Srbijo,Srbijio,…šta sve neće da te snađe.

  Gledam pre neki dan čuvenog Korićanina na RTS-u i toliko retoričke magle odavno nisam čuo,odavno.

  Cvele,šta će uradiš sa naša sela, sa naše Korito?
  Jel će živne naše selo…?

  Ili da se ne nadamo ničemu,već će samo zatrpujemo preostale kad umru…?

  Biće to prava tuga ako selo umre u životu,a bude „živo“ na internetu,kao ovde.

  Sediš,gledaš,piješ pivo,i plačeš…

 2. Biserka Says:

  „Nama je po meni potrebna vanstranačka parlamentarna demokratija.“-apsolutno se slažem – i potrebni su nam surovi kriterijumi izbora sa vraćanjem poslaničkih mesta bazi.

  • Nebojša Says:

   Da,U slučaju vanstranačkog parlameta mandat određenog poslanika pripadao bi biračkom telu,dakle građanima,narodu i tako bi bila onemogućena bezstidna trgovina sa poslaničkim mandatima i prelazak poslanika iz jedne stranke u drugu,za velike pare.

   Ovako,…rade nam šta hoće,tretiraju nas kao da smo polumajmuni koji samo dižu dva prst,a posle ko vas *ebe, i za velike pare svoje poslaničke mandate prodaju drugim strankama i time dokazuju da ih nije ni malo briga za narod,već samo za sebe i svoje *ebene stranke…!

 3. Zdravkovic Says:

  Кака ни ги држава, мори, таки ни ги и премијерко, јелте. А да није одкуде црнугору, није.

  • Nebojša Says:

   Zdravkoviću,

   Откуде год да је, не ваља ништа. 👿

   У представљању резултата једногодишњег мандата владе Србије, он каже:

   “Најгоре је прошло !?“.

   Не знам само на кога је мислио, да је најгоре прошло, да ли за Србију или за ДОС неолиберарну гарнитуру која је опсутошила привреду Србије и увела нас у дужничко ропство!

   Претходни Милошевићев режим, оставио је дуг Србији 2000-те од 10,830 милијарди USD, а закључно са Јуном 2009-те ова про – неолиберарна пљачкашка власт, повећала је “производњу“ дугова и увела нас у дужничко ропство са најновијих 30,666 милијарди USD…!
   А наш премијер тврди да је:

   “најоге прошло!??“

   По свему судећи мислио је да је за њих, за ДОС режим најгоре прошло, јер ево 9 година су на власти, шта год су дотакли уништили су, уништили су војску, здравство, и домаћу индустријску производњу, што је најдраматичније, … свој “посао“ настављају и даље, а грађани и даље понижени, разочарани и покуњени ћуте…!?? 😦 😦 😦

   Од када су дошли на власт, ДОС- манлије буџет Републике Србије пуне од “прихода“ пљачкашке приватизације и новим задуживањима код ММФ-а, што је тотална будалаштина, да не кажем неку тежу реч.
   Овај однарођени режим, ко фетиш само помиње да ћемо бити на шенгенској белој листи (можда), само незнам ко ће да путује по свету, јер многи због немаштине неће моћи да путује ни Србијом…!

   Наравно, овим се “удварају“ омладини ( будући гласачи), која је наравно жељна путовања, да види свет, тако и треба да буде, али кажем, многа деца многих родитеља неће моћи ни Србијом да путује, а да не говорим о томе да ће једва имати шта и да једу, но Цветковићева и сличнима, ухрањена деца ће сигурно моћи да путују Европом…

   Држава мора да има нешто своје, неке своје приходе од производње да би позитивно функционисала, заједно са непрофитабилним сектором ( дакле не донације, не кредити, не приходи од приватизтације која ће кад тад да се заврши), али по новом систему, не као у бившој СФРЈ, већ да има своја предузећа по акционарским правилима пословања, где би држава имала власништво над 51% капитала, јер у том систему има варијанта да ако државна администрација намерно или ненамерно бахато води бизнис, претећи да уништи фирму, мањеински власници капитала те фирме, имају по закону о акционарском пословању права да траже да се у предузеће уведу мере које ће фирму да врате на позитиван начин пословања, да не пропадне, а и да заштите свој капитал, где су радници мањински власници акција и имају своју акционарску Скупзтину са својим интересима (!), као и приватни капитал са одређеним процентом власништва, који наравно има своје интересе.

   Нико од ових што су у мањини, није ваљда луд да фирма лоше послује, а сада имају и законске мере да заштите своје интересе.

   Овим јасним објашњењем, само сам хтео да “запушим уши“ онима који чим поменеш термин “државна својина“, они се праве луди, облије их неко беснило и мисле да ти желиш поново друштвену “ничију“ својину каква је била у СФРЈ ( 100%-тно државно власништво над фирмом), која је била потпуно погрешна замисао!

   Има неких који и не схватају ово што ја причам о акционарском типу државне својине, јер ти и не допусте да им целу ствар објасниш до краја, пошто унапред мисле да желиш да им причаш о друштвеној “ничијој“ својини из бивше СФРЈ … али они су само нестрпљиви и у мањини су, јер све је то врло лако схватљиво кад се саслушаљ, чак и најглупљима, међутим највише је оних странчара који су се из интереса ушанчили у ове странке, које по мафијашком принципу “поделе плена“ пустоше привреду Србије, и намерно искривљују целу ствар, мада ти покушаваш да им све лепо објасниш, но они скоро увек неће ни да полемишу, већ само бесно “режу“ ко пси, јер наравно знају да ће аргуменима бити “покошени“.

   Све је једноставно, само прави људи треба да дођу на право место…!

 4. Milunka Says:

  Ova tema polako pade u zaborav. Evo druga godina, kako se niko više ne pita otkud ovaj ovde(?). Možda znate otkud. Hajte molim Vas pojasnite i ostalima.

 5. dragoslav Says:

  nista novo.to se odavno zna,ali je nemoguce bilo sta promeniti
  lopovi ce uradit ono sto su naumili,i to bez posledica po njih.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: