WordPress.com и аудио презентације


ila-ila3

Свима желим срећну Нову 2009. Годину и кренућу ову годину са једном лагодном техничком темом за све оне који имају блог на бесплатном WordPress.com хостингу. С обзиром на бесплатне услуге хостинга и коришћења сервера где је простор за upload (качење) фајлова 3 GB., то је заиста и више него довољно, најбољи су, јер други бесплатни блог сервиси дају мање простора на својим серверима.
Наравно, на серверу WordPress-a не могу се качити аудио и видео формати, ко жели ту услугу он треба да плати тзв „upgrade“ и то на годишњем нивоу.

Међутим, WordPress.com (WP) вам омогућује имплементацију аудио фајлова у ваше текстове, путем скраћених кодираних линкова.

Прво треба да на неком другом бесплатном серверу, који вам даје такве услуге,накачите ваш аудио фајл у „mp3“ формату, тако да са кодираним линком WordPress-a који изгледа овако , и са уметнутом адресом аудио фајла унутар тог кодираног линка, добијамо ово:

[audio: http://orgonster.googlepages.com/RadeSerbedzija-Uzaludjebudim.mp3%5D

што ће произвести следећи аудио плејер за репродуковање вашег аудио фајла: (Ако покренетe плејер у овом нашем примеру, чућете предивну поему Бранка Миљковића „Узалуд је Будим“, у интерпретацији Радета Шербеџије.)

Главни проблем свих који су на бесплатном хостингу WordPress-а је тај да се нађе бесплатни сервер за директне mp3 аудио линкове, пошто WP аудио плејер користи само те линкове за репродукцију.
Као и многи WP блогери, трагао сам, трагао и нашао Google Page Creator као решење. То је бесплатна Google услуга прављења веома једноставних web страница где се могу качити и mp3 фајлови, али само до 10 mb по фајлу. Google вам дозвољава да направите три такве странице, односно сајта, са лимитом за сваки сајт до 100 mb за upload фајлова, што значи да Google Page Creator можете максимално искористити за 30 mp3 фајла, што сам све описао на WP форуму у теми коју сам отворио под насловом Mp3 direct free file host for WP player.

Али где качити mp3 формате преко 10 mb по формату?

Постоји решење, мало је заобилазно и необично, али постоји, док се не нађе бесплатан хост за преко 10 mb.
То је Windows-оv:

Sound Recorder
1
кога можете наћи унутар Windows оперативног система следећи ову путању:

Start/All Programs/Accessories/Entertainment/Sound Recorder.

Е,сад…шта треба да се ради?
Sound Recorder, који је уједно и плејер, користи само „wav“ аудио формате који се могу имплементирати касније у Wordу и тако тај звучни фајл можемо поставити у неком тексту на блогу, јер WordPress.com дозвољава Wordоvе „doc“ формате, али овога пута у њему ће бити и одређени „wav“ аудио формат.
Показаћу вам то на примеру једног mp3 аудио фајла од 12.4 mb. у трајању од 87 минута кога сам накачио на свој блог, али који је био постављен на серверу једног мог пријатеља, јер као што знамо Google Page Creator дозвољава upload до 10 mb.

Дакле, тај фајл сада требамо конвертовати у „wav“ формат. То ћемо урадити са неким од програма за конверзију, као што је рецимо Total Video Converter 3.14 ( TVC) или са неким другим са којим радите. Затим у TVC када почнемо са обрадом и увеземо фајл, у пределу „Audio Option“ променимо „Sampling rate са 44100 frames/second na 11025 frames/second и у простору за Bit Rate ставимо да буде 24 kbits/s.

Када смо завршили конверзију, сада овај фајл који је у „mp3“ формату имао 12.4 mb има 109 mb у „wav“ формату.
И даље је то много мегабајта за качење, али количина мегабајта (mb) се још може смањити обрадом овог фајла у Sound Recorderu, и ево како се то ради…

Покренемо Sound Recorder, затим идемо на File/Open и двоструким кликом на „wav“ фајл од 109 mb увеземо тај фајл у Saund Recorderu. Затим идемо File/Properties и добијемо ову слику. Затим у пределу „Format Conversion“ променимо „All formats“ u „Recoreding formats“ или „Playback formats“ и то изгеда овако. Сада кликнемо на картицу „Convert Now…“ посе чега добијемо ово. У пределу „Sound Selection“ променимо Format „PCM u „IMA ADPCM“ и притиснемо ok, као на овој слици. После завршене конверзије поново притиснемо „ок“ и у овом положају Sound Recordera идемо на File/Save as.. Именујемо фајл и оставимо га негде на диску.
Када погледамо, видимо да сада наш фајл има само 20.1 mb, а претходно је имао 109 mb, и можемо да га поставимо у Wordу, и као таквог да га накачимо на блог. Наравно, ово има своје мањкавости, јер сада да би неко слушао аудио који сте понудили треба да га download-uje односно скине фајл, или да га отвори у Wordу што је исто, и тек онда да га преслушава. Но, док не нађете негде бесплатан сервер, или закупите неки и тако решите цео проблем, где би могли бесплатно да качите фајлове преко 10 mb за потребе вашег блога, ово решење са Sound Recorderom може да буде привремено решење.

Ово се можда више исплати са мањим „wav“ аудио фајловима, као што је овај доле: „At the East of the West“ (на нашем језику „ила-ила“ 🙂 ). То је музичка нумера нашег чувеног Боранина, музичара Владана Вучковића Паје. Tај фајл има само 375 kb а траје 87 sekundi, што значи да би неку нормалну музичку нумеру од 3-5 минута могли да сабијете у 1 mb. „wav-a“.

Кликните доле на линк Wordovog „doc“ „At the East of the West“, и када то отворите изгледаће овако. Сада кликните десним кликом на икону за звук која је уоквирена црвеном бојом и у контекст менију идите на: Sound Recorder Document Object/Open што изгледа овако и када то урадите појављује вам се Sound Recorder из вашег Windows оперативног система, тако да сада можете да репродукујете фајл, јер имате команде, а та завршна слика изгледа овако. Можете ви и без плејера Sound Recordera да репродукујете мелодију двоструким кликом на икону за звук, али тада не можете управљати тиме, јер немате команде, не виде се, али све то опет ради Windows-ov Sound Recorder.

At the East of the West

(унутар Word документа налази се аудио формат типа „wav“)

Ето, за просечне кориснике ово може да буде нека врста занимљивости, јер доста решења имате унутар самог Windowsа као што је Sound Recorder са којим можете снимати аудио фајлове без довлачења разних програма за то, што би вам само оптерећивало меморијски простор.

Ово можете користити и по разним форумима где сте члан…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: