Светска финансијска криза


Драгаш на ТВ Зајечар, 23.10.2008

Главна тема емисије је била светска економска финансијска криза,али је у зависности од питања гледалаца, Драгаш говорио и у вези са ситуацијом око приватизације РТБ Бора, па у вези акција следећих фирми: „Бор Промет“, „22 Децембар“, „Центроисток“, „Имлек“, „Јединство“, „Беопетрол“, „Цементара Бач“… као и о крeдитима, девизној штедњи и енергетском уговором са Русима који је повезана са приватизацијом „НИС-a“…

Светска економска криза

Драгаш је говорио да је ова светска криза најдубља до сада, да је са несагледивим последицама и да се не зна колико ће да траје, а каже…неки економисти тврде да ће да траје и до петнаестак година. Та криза ће се свакако рефлектовати на цео свет, као и на нас, а не само на извориште у САД-у.
Суштина највеће светске преваре, која је и проузроковала ову финансијску кризу, је у суштини новца ,а то је да је свака валута морала да има своје мерило, своју против вредност у злату!
Међутим, у Америци су 1971-ве године донели одлуку да се одустане од златног стандарда, да злато не буде основа мерила за новац, за валуту, већ су одлучили да то буде долар.
Тако да је од тада па до данас долар штампан без покрића у злату, што је значило да је тај новац фиктивни, шпекулативни, без покрића, безвредан, и да је долар наметнут као доминантно светско платежно средство, нарочито за енергенте, нафту и нафтне деривате. То све значи да је од тог периода па да данас у Америци најразвијенија индустрија била виртуелна „индустрија“ штампања безвредног новца, долара, који се пласирао у виду крeдита, земље су трговале енергентима користећи долар, и главни циљ те накарадне паразитске политике САД-а је био тај да се тај долар не врати у Америци, јер би био инфлаторан, безвредан.
И Амери су дакако куповали нафту за долар, увезу нафту, али по Фридману, главном стратегу капитализма у Америци, важно је било да се долар не враћа у САД.

Међутим, парадокса ради, САД је најзадуженија земља на свету, што на унутрашњем, што на спољном плану, Америка укупно има дуг од 120.000 милијарди $!!

А тај дуг непрекидно расте…
На унутрашњем плану, Америчка влада је позајмљивала новац од њихове институције која се зове „Федералне резерве“, али опет један апсурд, јер то није државна институција, већ је у власништву неколицине најмоћнијих приватних банкара који са својим банкама чине ту институцију, наводно државну, која једина има овлашћења да штампа долар, тако да су највеће жртве те преваре што се тиче самог САД-а, Амерички грађани, обичан човек.
Дуго је тај грађанин живео нереално, рецимо, фигуративно… зарађује 100$ а троши 1000$, јер се бесомучно задуживао да би живео на „високој нози“. Наравно,све су то подржавали амерички медији форсирајући логику „галопирајуће“ потрошње, то је била масовна психоза код њих, а највећу зараду су имале најмоћније банке, то је био чист шпекулативни капитал и зарада.

Штампаш долар без покрића, продајеш га народу, седиш, уживаш и зарађујеш на камати не радећи заправо ништа, а наивна раја се само задужује, и плете себи „омчу око врата“ у виду дужничког ропства.

Данас је Америчком грађанину стигао цех за наплату, и дешава се најсмешнија ствар, да у срцу капитализма, у Америци, држава интервенише откупљујући приватне банке које пропадају не би ли их консолидовале, тако да је Америка данас постала земља пролетерска 🙂 , постала је социјалистичка творевина.

Драгаш је појаснио ситуацију око Америчког дуга од 120.000 милијарди $, што значи да је сваки од 303 милиона Американаца задужен у износу од 400.000 $,укључујући и 46 милиона Американаца који су на улици и немају никакве приходе нити здравствено и социјално осигурање. Данас је у Америци око 83 % привреде у виртуелним делатностима које немају реално покриће.
У САД-у је могуће да се деси да банкротира цео тај систем и поред тога што је Амерички Конгрес убацио читавих 700 милијарди долара у систем, јер је дубиоза исувише велика, она је 120.000 милијарди $!
Та криза се пренела и у Европу која је интервенисала са 2400 милијарди $ и целокупна та криза је несагледива, јер ако почну да падају банке и то се све прелије на реални сектор, на привреду, почеће да пада и привреда и милиони људи остаће без посла!

Како се криза одражава код нас

Па, по навици ова наша квази влада се понашала индолентно и говорила је грађанима „да буду мирни“, јер ето, нас ништа не дотиче, ми смо ван свега, „јаки ко земља“, али када су грађани уплашени светском кризом и колапсом неких светских банака почели да повлаче паре из банака, гувернер је тек тада интеревенисао са 160 милиона € не би ли бранио нереални динар и повећао је гаранције на штедне улоге.
Због нереалног динара и катастрофалне пљачкашке приватизације где се буџет Републике Србије највише пуни из тих пара, а не из привредних активности, Драгаш предвиђа у наредним годинама потпуни колапс нашег финансијског система, а неки стручњаци то предвиђају у неколико наредних месеци!

Нова девизна штедња износи 5,7 милијарди € и постоји реална могућност да се деси слично као са старом девизном штедњом, да то пропадне, јер ако је којим случајем нека од овдашњих банака повезана са неком јаком банком у иностранству, и та банка пукне као што су неке већ пукле, ето проблема за наше девизне штедише!

Наше девизне резерве се налазе по речима гувернера у првокласним светским банкама. Да,али то су банке у Америци и ЕУ, тамо где је највеће жариште кризе, и шта ако и те банке пукну???

Шта ће тада бити са нашим девизним резервама?
Хмм…није тешко погодити….

Даље…у Србији је ушао шпекулативни капитал у износу од 4 милијарди € на бази разлике каматних стопа у Европској Унији и код нас. Ево како…познато је да је код нас референтна каматна стопа 15,75%, а у ЕУ око 5%, и онда овдашње банке узму девизе из ЕУ по каматној стопи од 5%, промене их овде за динаре, и пласирају их код централне банке по каматној стопи од 15,75%.
Такав капитал улази тамо где су каматне стопе веће него где се задужио и циљ му је да се по већим каматним стопама брзо оплоди, и изађе, а најбитнија ствар је та, да се тај капитал не улаже у привреду, већ само у крeдитне пласмане и како каже Драгаш, тако су 1998 године пукла тржишта Тајвана, Тајланда, Мексика…..

Е, кад такав капитал буде почео да излази из Србије, курс динара ће стравично почети да пада и тада ће око 600.000 грађана који су узели стамбене и остале крeдите, почети да се гуше у проблемима…!

Дакле, то свако може да види од ових који су се задужили, …ако курс са тренутних 86 динара за € крене на 100, 120, 160 динара за евро, биће куку-леле, јер кад крене „стампедо“, ко зна где ће се то завршити!

Следеће… један од тешких проблема код нас је да је наша јавна потрошња 45% целокупног нашег бруто производа што је неодрживо!
У том контексту Драгаш наводи да је одмах после петог Октобра наш државни апарат имао 8250 чиновника који су опслуживали владу, а данас се тај број попео на 28.000!

О-ла-ла…браво за наше „реформаторе“, браво…нема шта, баш супер реформе, само не знам за кога.

Оно што ће највише коштати ову нашу државу то је тај катастрофални концепт „реформи“ који се у мафијашкој приватизацији може изразити кратко:

„…распродај државну имовину, напуни буџет, потроши…!“

Е, …то ће ову земљу највише коштати, јер тај ће концепт сигурно да пукне, и већ сада смо задужени са 32 милијарди $, (5.Октобра је било 10 милијарди $ дуга), а наше „демократе“ намеравају да поново направе крeдитни аранжман са ММФ-ом !??

Има ли већ луднице од Србије…?

Драгаш је причао и о намерном урушавању наше берзе, да би цена акција пала, па да би они већи акционари, зна се који и какви, узели оним мањим акционарима акције по ниској цени. Зато Драгаш и саветује акционаре да не продају акције!

Дакако, савет је упућен и сваком грађанину, да не узима крeдите.

И на крају да кажем још и то да Драгаш тврди да ће следећа 2009-та година бити свуда у свету изузетно тешка година, па тако и код нас, и саветује грађане да се добро припреме за то.

Погледајте и послушајте шта Драгаш прича…

линк ка видео клипу на: google video.com/
Преузми видео клип (95 MB. 50 min. 25 sec.)

Једно реаговање to “Светска финансијска криза”

  1. 12. Razlika Između Duga i Kreditne Sposobnosti « Zavera BOGatih Says:

    […] franšizingu Rich Dad biznisa, još jednom derivatu naših umova. U nekretninama često izvlačimo novac koji je oslobođen poreza uz pomoć refinansiranja hipoteke, još jednog derivata, a da naši […]


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: