Глобализам и антиглобализам – расправа


Аутор: Ратко Крсмановић;
П р и л о г за расправу о теми:
Глобализам и антиглобализам

КОМЕНТАРИ АКТУЕЛНИХ МЕЂУНАРОДНИХ И ПОЛИТИЧКИХ ДОГАЂАЈА

У ДОМАЋИМ МЕДИЈИМА СА ПОЗИЦИЈА АНТИГЛОБАЛИСТИЧКИХ УВЕРЕЊА

Вечерње новости | Коментари за вест

Буш: Косово ће бити јако (кликни на линк да прочиташ текст)

Ратко Крсмановић

1. април 2008 01:01:43

Буш више и не скрива да огољена сила зарад користи нема граница. Наметање америчког (НАТО) интереса, по мери њихове моћи, свести и савести је постала сурова свакодневница. Ко у то не поверује, тешко ли га њему! Буш је очигледно замислио да НАТО остане на Космету још најмање 10 до 20 година, па уколико не буде „напретка“ рок ће се продужити са усрећивањем које смо у прилици да видимо у Авганистану, Ираку… Овај човек се чуди руској забринутости због ширења НАТО-а на Исток?! Уместо забринутости требало би да славе приближавање НАТО снага јер је реч о „чиниоцима демократије“. Надахнутост НАТО-а безграничним „милосрђем“ и ширењем „демократије“, представља тако очигледну истину да се може и данас видети у Алексинцу, Панчеву, Београду, Новом Саду, Пећи, Новом Пазару…

Трагична је заблуда косметских Албанаца да ће им НАТО донети просперитет и слободу. Ту врсту помоћи су једном кушали, па се касније стидели. Нису ли окупационе власти Италије а потом Немачке на сличан начин усрећивали Албанце?

Вечерње новости | Коментари за вест

Неће се заборавити (кликни на линк да прочиташ текст)

24. март 2008

Ратко Крсмановић

24. март 2008 21:49:45

ТРАГОВИ НАТО-ХУМАНИЗМА СУ ДУБОКО УРЕЗАНИ У БИЋУ СРБИЈЕ

Последице насиља над човјеком и животном средином сносиће дуги низ наших покољења. Рат се могао избећи само капитулацијом. Одбрана и употреба ПВО ће остати трајна тајна за агресора. Сачувана је свака стопа суверенитета тадашње СР Југославије, ма како то покушавали данас представити приврженици „нове реалности“. У позадини кампова за обуку терориста у северној Албанији, обављана је најмонструознија делатност људи-звери над киднапованим Србима. Надахнути безграничним «милосрђем» и натоварени најразноврснијим убојним средствима, НАТО-«анђели» су своје товаре изручивали и над сваким градом Србије, над драгуљима православне хришћанске вере и културе, националним парковима, културно-историјским споменицима, па чак и православним гробљима.

Није се обистинило ни очекивање агресора да ће снаге одбране СР Југославије већ трећи дан напада бити поражене и молити за милост а да ће председник СРЈ Слободан Милошевић са породицом и сарадницима побећи из земље. Од зла се бранило и злу се пркосило на сваком мјесту, са занемарљивим бројем срамних индивидуа који су тражили покриће за властити кукавичлук, дезертерство или службу агресору. Извршено је 2.300 удара по 995 објеката на територији СР Југославије уз употребу 1.200 авиона са 26.300 авио-полета, лансирано око 1000 крстарећих ракета и 2.900 бомби и других пројектила.

Стога су неодрживе лажи о племенитим и добрим намерама НАТО-а, чак и код грађана земаља учесница агресије на СР Југославију. Отуда данас америчкој администрацији не полази за руком да претњама, уценама и другим притисцима застраши свих 189 земаља чланица УН да признају исфабриковану независност НАТО-чеда званог Косово.

Б92 Инфо Коментари Други пишу

(кликни на линк да прочиташ цео текст)

Буш инсистира на потрази за нафтом: Џорџ Буш поново је позвао опозиционе демократе у Конгресу да дозволе потрагу за нафтом у ширем приобалном подручју САД

24. август 2008.

Коментар: Ратко Крсмановић

Када се сеоски кабадахија обрне својој кући, онда се сељани питају: «Какву ли то пакост смишља?» Чак и за политички неуке сељане, одавно је разумљиво, да је за САД превара и обмана нормална појава. Дакле, треба интезивирати крађу ирачке нафте или «прљајте» сопствено двориште, што није лепо, осим ако се може мало проширити америчко приобаље – рецимо према непослушној Венецуели. Ионако ова земља штрчи, дајући лош пример у региону. Уместо продаје својих ресурса мултинационалним компанијама, они почели да купују и национализују цементаре, железаре и др. што је у потпуном сукобу са глобалним пројектом пљачке. Занимљиво је и то да се ова препорука врти као страначки спот, па не треба искључити ни припрему за неки већи подухват. Иран – например!?

(Ратко Крсмановић, 24. август 2008 20:41)

РТС : Рат у Грузији (кликни на линк да погледаш вести)

(петак, 08. авг 2008, 22:33)

Ратко Крсмановић

Коментар: Ратко Крсмановић

Тамо где се огласи Фрид, постаје сасвим извесно да иза сукоба стоји активна улога САД. Они би још једном вежбали своје мишиће и дипломатску снагу преко леђа других, мада је у крајњем крупан економски мотив (пљачка). Ово у доброј мери асоцира на улогу Амера у припреми и извођењу «Олује», али су превидели да иза Ј. Осетије стоји одлучна Москва а не санкцијама исцрпљени Београд, натоварен пропагандом Сорошових тзв. НВО.

Косово је преседан, али се не може вући паралела између ове две ситуације и регије из јасних историјских разлога. Косово је родно место српске државности, док је Остију Стаљин (Грузијац) поделио на два дела и јужни даривао Грузији без обзира на чињеницу да је већинско живље руске националности. У питању је капија Кавказа, чија важност у условима јединственог СССР-а није имала садашњу геостратешку важност. Зато је проблематична основа са које се истрајава на очувању целовитости Грузије по сваку цену.

Америка жели да створи амбијент (крвопролиће) у коме би под плаштом «надгледања» и тобожњег миротворца учинила са НАТО снагама, не само корак ближе Русији, већ би уз контролу Јужне осетије и Абхазије, преузела пуну контролу над црноморским приобаљем.

Блиц онлајн – Агенције

(кликни на линк да прочиташ текст)

Русија и Грузија прихватиле Саркозијев мировни план

Ратко Крсмановић | Уторак, 12 Август 2008. 20:50h

ГЛОБАЛНО ЛИЦЕМЕРЈЕ

Покушај да се оправда насиље над Србијом и прикаже отимање дела њене територије као непоновљив феномен, већ има за последицу захуктавање старих и нових сепаратистичких покрета. Сви они, стварни и латентни, имају далеко бољу аргументацију за независност од косметских Албанаца. Образложење признања независности Косова, не само што је било лицемерно и иронично, већ је било крајње увредљиво, нашта је овдашња званична власт одговарала прилично анемично.

Пред америчким гажењем међународног права и здраве логике, овога пута се испречио одлучан и чврст руски фактор, препознавши у грузијској интервенцији мног шире амбиције од „покушаја успостављања територијалног суверенитета“. Уколико САД не измене своје хегемонистичке планове ширења НАТО-а, борбе за енергенте и изазивање сукоба ради овладавања и успостављања контроле над другим земљама и народима, спречавајући постојање мултиполарног света, цивилизацији доиста прети суноврат од свеопштег сукоба.

Блиц Онлајн | Коментари

(кликни на линк да прочиташ текст)

Србија одлучна да истраје у својој иницијативи

Ратко Крсмановић | Петак, 15 Август 2008. 13:13h

Предлог Резолуције има своје правно и морално покриће. Међутим, тамо где су изврнуте представе о моралу и истинској слободи, није реално очекивати подршку српском предлогу. Велика империја себе доживљава јединим творцем, власником и тумачем морала и права. Чак и власником самих УН. Само тако је могуће спаковати у моралне оквире једног „милосрдног анђела“, отимање Србији 15% територије, ликвидацију милион Ирачана због одмазде за терористички акт и тобожње претње светском миру.

Ни наука и технологија нису победили насиље, неправду и глад, већ су постале инструмент насиља. А само САД имају монопол употребе силе у међународним односима и монопол кажњавања непослушних. Има наде само ако слободољубиви свет не жмури пред истином, схвати смисао глобалистичке стратегије о крају историје и сходно том разумевању организује отпор глобалном насиљу.

Блиц Онлајн | Коментари

(кликни на линк да прочиташ текст)

Кушнер одложио посету Београду

Ратко Крсмановић | Среда, 13 Август 2008. 13:41h

НАСТАВНИК ПОЛИТИКЕ ДУПЛИХ АРШИНА

Очигледно је Кушнеру непријатно да у тако кратком интервалу демонстрира властиту дволичност, сем ако нема намеру да се представи као наставник политике «дуплих аршина». Није лако једно зборити у Грузији а друго у Србији. Наиме, оно што сугерише Грузији као неотуђиво право, није применљиво за Србију. Србија је непоновљив феномен!? Таква дипломатија је својеврстан прилог за неку будућу енциклопедију политичке шизофреније. Он се много успешним показао у области демонтаже државних заједница, него као чиниоц интеграција, што би ЕУ морала имати у vidu.

Блиц Облајн | Коментари

(кликни на линк да прочиташ текст)

Холбрук: Србија да буде ван ЕУ све док не призна Косово

Ратко Крсмановић | Уторак, 9 Септембар 2008. 20:44h

Правдајући косметским Албанцима властити неуспех, дебеле паре које је примио из крвавих руку мафије и узурпацију земљишта које је претворено у амерички војни логор на Космету, дошао је да опружи Русију. Да!? Русија је проблем америчког неуспех израде моста према исламском свету и стварања привида о могућој љубави муслимана и САД макар у овом делу света. Добро је да се профилише равнотежа страха код толике бахатости САД и њених Ричарда. Сада се служи и уценама уцењивих влада како би «признале» америчку окупацију Косова. Уцењиве су владе чију тајну изборног «успеха» зна Холбрук као и оне чији су лидери учесници међународног криминала те нису сигурни колико зна свезнајући Ричард.

политика.rs:

(кликни на линк да прочиташ текст)

Медведев: Посебан случај Косово – посебан случај и Осетија и Абхазија

Ратко Крсмановић, 27/08/2008, 01:20

Космет је прво «импрегриран» разним манипулацијама. Када су успели да створе привид, о «хуманитарној катастрофи», да легализују тероризам ОВК са циљем мењања граница, да уз помоћ Вокерових лажи увере америчке трабанте у оправданост употребе силе, извршена је НАТО колонизација овог дела Србије. Тако је болест метастазирала! Метастастазе се више не дају контролисати. Ником више није загарантована непроменљивост граница. Косметски Албанци су пристали да буду балкански НАТО- мост према исламском свету, пружајући и доказ о могућој «љубави» САД и неке исламске заједнице а нису занемарљиве ни сировинске залихе Космета које су на длану корпорацијама глобалног тутора, као и финансијска средства из трговине наркотицима. Баш како су САД планирале. На другој страни развила се и «љубав» НАТО-а и Грузије, која је избегла да испоштује Споразуме са Русијом из 92. и 94. г. или да реши захтеве аутономија које су биле против отцепљења 91. г. Када је НАТО, сходно свом Статуту тражио од намесничке власти Грузије да реши питање граница, Грузија је покушала са интервенцијом по моделу «Бљесак» и десила се руска одлучност, коју су Руси капитализовали и уз помоћ америчке аргументације агресије на Србију 99. г. Обзиром на план израде НАТО-обруча око Русије и контроле путева нафте, Америци је неинтересантна Грузија без Абхазијске обале и без фамозне капије на Кавказу кроз Осетију, чиме би се практично Русија потиснула са Црног мора. Русија треба да буде спречена у спречавању глобалне пљачке! Стога је реално очекивати следећу фазу, која подразумева блокаде, исцрпљивање па и обрачун са герилским групама по планинским врлетима Кавказа, медијске манипулације и све оно што је већ тестирано у Србији и Југославији. Мир има мале шансе, осим ако Велики диктатор под притиском очигледне заблуде – да ће свет «прогутати» косметски преседан, преиспита своју подршку насилном мењању граница Србије.

Б92 Инфо Коментари

(кликни на линк да прочиташ текст)

Jусуфспахићева порука мира

Ратко Крсмановић, 24. август 2008.

У условима наметања западњачке псеудокултуре и својеврсног културног империјализма, овакви догађаји отклањају обликоване предрасуде о грађанима Србије где је заједнички живот различитих религија, култура, нација и идеологија, победио лажну бригу агресивних центара глобалног поретка који нам се намеће као империја.

Покушај негације и дезинтеграције заједничког живота, упркос свим изазовима, нису реализовани у Републици Србији чак ни у условима када јој је отет део територије где се данас шири терористичка мисија уместо стварних људских потреба. За такав исход заслуга припада и Исламској заједници, а нарочито уваженом Господину Хамдији Јусуфспахићу чије су моћне, умне и увек свеже поруке мира представљале прави духовни мелем за сваког човека.

Глас јавности

(кликни на линк да прочиташ текст)

Радован Караџић и ратни злочин?! Хтео да спречи злочине

Пон, 11/08/2008 – 17:23 – Ратко Крсмановић

Ратни злочини су у искључивој вези са ратом. Могући су само у условима већ почињеног злочина изазивања рата. У праву се то зове злочин против мира. Данас се одговор на ово питање намерно и вешто прикрива тривијалностима и пројектовањем криваца а прикрива га стварни чиниоц злочина, јер располаже инструментима, силом, новцем и пропагандом.

Ономе ко држи до истине о злочинима у БиХ, а истину је могуће докучити само са становишта целине, ваља предочити амбијент у коме је угушена последња шанса миру у овој регији. У првој половини 1992. године одржавана је Лисабонска конференција, којој је претходила чврста политичка одлука Алије Изетбеговића да створи независну БиХ. За такву одлуку је био „спреман жртвовати мир“. У условима разбијања претходне државне заједнице, држава БиХ је постала прихватљиво решење за српску и хрватску страну уз неминовно решење поштовање националних ентитета конститутивних народа. Такво решење је значило мир! Међутим, Изетбеговић се накнадно досетио да одредници „независност“ дода нову одредницу – „недељивост“. Такав ток Алијиних ставова је имао покриће у налозима његових ментора који су га политички обликовали, храбрили и отпочели наоружавати.

Недељива БиХ је могла опстати само у недељивој Југославији, што је актерима било више него јасно. Избор таквог политичког решења је представљао избор рата. Таква жеља Изетбеговића би са лакоћом била обуздана да није било моћних саучесника са белим рукавицама. Сви ови детаљи и сведочанства су у поседу Караџића, због чега се с правом плаши од „револверашке дуге руке“. Сви други злочини су последица изазваног рата, односно злочина против мира.

Отуда је оправдано питање: Да ли је Хашки трибунал место правде или место за прикривање стварног злочинца? Одговор на ово питање се не може наћи у овој или оној војној или паравојној активности већ у целовитој и пуној истини о чиниоцима, циљевима и актерима разбијања Југославије.

Једно реаговање to “Глобализам и антиглобализам – расправа”

 1. Ratko Krsmanović Says:

  http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Tadic-i-Medvedev-garantuju-za-energetski-sporazum.sr.html

  Тадић и Медведев гарантују за енергетски споразум

  Prodaja NIS-a i drugih resursa Srbije se nameće kao neminovni ekonomski, politički i pravni proces. U zamršenoj ugovaračkoj i finansijskoj gimnastici u vidu bajki o olakšicama, kreditima, subvencijama i sličnim sadržajima optimističkih «vizija», istina ostaje u izmaglicama tobožnjeg uspeha prolaznih namesničkih vlada. Nametnuta rasprava i podele oko «naklonosti» Istoku ili Zapadu, ostavlja bez odgovora pitanje opravdanosti same prodaje tako značajnog resursa bilo kome, kao i perspektive zemlje koja pristaje na status žrtve globalnog super-kolonijalnog sistema. Dok se obični smrtnici iscrpljuju u raspravi – zašto Rusima a ne Amerikancima, prosečan pojedinac nije u stanju da uoči veličinu i dramatiku propadanja zemlje u kojoj provizija postaje samo drugo ime za korupciju. Niko od aktuelnih analitičara i komentatora i ne dotiče pitanje postepenog uništavanja svakog oslonca nacionalne ekonomije i stabilnosti zemlje, a u korist profita multinacionalnih korporacija. Umesto nametnute rasprave o pitanju: Da li treba Srbija da stoji na ruskoj ili američkoj nozi, bilo bi umesnije razmišljati o mogućnosti da ostanemo na svojim nogama!? Ako to već nije moguće, onda sigurno nije moguće ni stajanje na jednoj – američkoj nozi. Kada se proda i poslednje parče prirodnih resursa, muke i znoja ovog naroda, vlastodršcima predstoji prodaja samog naroda, ukoliko to već ne radimo, istina selektivno i stidljivo. Na prodaju su za sada samo oni koji su učestvovali u organizovanju odbrane zemlje. Njihovi progoni, patnje robijanja i smrti, treba da budu opomena i primer svakoj pomisli da se čuva i brani nezavisnost i sloboda zemlje.

  B92 – Komentari
  http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=03&dd=01&nav_id=287201

  „Crnoj Gori preti ekonomska smrt“

  Nije jedina prijetnja Crnoj Gori u domenu ekonomskih izgleda. Po srijedi je mala zemlja značajnih mogućnosti koje su sada pod kontrolom male manjine. Ta grupa tajkuna neće dopustiti rastakanje prigrabljenog bogatstva, a da bi ga održavali moraće održavati u životu i vlastite najamnike. Doći će dan kada će se razgrnuti naplavina, razobličiti manipulacije i narodu vratiti ono što je oteto. Za sada, skoro svi građani Crne Gore žive u zabludi da su putem podijeljenih akcija i sami saučesnici krađe ili sami kapitalisti!?

  Veća, i pred Crnom Gorom nesaglediva opasnost se sastoji u uspostavljenoj novoj naravi – da se pristaje na sve i svašta što se nameće od strane centara globalizma posredstvom vladajuće ekspoziture drugdje definisanih interesa. Tako se i iracionalno antisrpstvo u ovoj zemlji hoće prikazati kao „dugoročan i održiv nacionalni interes“. Sam povratak Đukanovića na političku pozornicu ukazuje da antisrpski talas u Crnoj Gori nije smiren aktom napuštanja državne zajednice. Tu vrstu „zrelosti“ za podrivanje srpske svijesti, teško da može iko bolje artikulisati od Mila Đukanovića. Tako Crna Gora, stvarana na osnovama i razlozima koji mogu biti opšti, moralni i kategorički imperativi, postaje naličje same sebe. Ta vrsta sunovrata predstavlja svojevrsnu metamorfozu OBILIĆKE naravi u narav koju smo vezivali za lik i delo V. Brankovića. Zna Đukanović da je otimanje Kosmeta Srbiji suprotno međunarodnom pravu i to je saopštio i sa govornice Parlamenta, ali se neće ustezati od saglašavanja sa učinjenom nepravdom. Pristajući na okupaciju Srbije, pristaje i na cijepanje vlastite države i njenog bića, stvaranog snagom ljubavi prema slobodi. Ta ljubav nije stvarana na zabludama i lažima, već istinskim, džinovskim porukama i mitovima Kosova.
  Jednom je crnogorska vojska i posle kapitulacije znala kako se čuva i brani čast i obraz.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: