Телевизија


Аутор :against illusion

Како је ово један диван свет! Погледај око себе, лепе ствари су засењене још лепшим! Раскош! Такав извор чистоте, правде и истине, нема га у свеколикој васиони. На пример, обичан човек је толико растерећен да уопште не мора да мисли о било чему, кад на телевизији мисле уместо њега. Ма смртник је једноставно заштићен, господин човек. Не мора ни да иде на гласање, јер ако је потребно да неко не дође на власт, тај неће ни доћи. Не знам како, али је тако. Све ти кажу на телевизији.

Телевизија, како магично звучи та реч… Драги моји и драге моје, данас ћу специјално за вас, претставити појам телевизије.

Телевизија је визија телета које воли да блене, у телевизор. Заправо, није то баш визија телета, то је визија извештача која док предје из телевизора у телећи мозак постаје телећа визија. То је дефиниција, која, руку на срце, није баш најјасније објашњена, зато вам дајем исто то, само другим речима: Телевизија је техника којом се служе шпекуланти да не би морали, када падне ноћ, да скупљају стоку около. Зове се Телевизија зато што су већина њених корисника телад, а има ту оваца, и свиња, па живине и којечега. Мада то није званична дефиниција телевизије, јер телевизија и нема неку званичну дефиницију, али ова би могла да буде званична: незнано из ког разлога телевизија, као телећа визија по правилу је лажна визија. Мада морам додати да су зли језици говорили о томе како извештачи воле да извештачују извештаје. И зашто онда не би била прихваћена дефиниција да је телећа визија по правилу лажна када ионако већина дефиниција, о стварима које не могу да се дефинишу, потиче из извора злих језика. Телевизија је нарочито занимљива зато што никада не знате шта ће се догодити у прошлости – зато је телад гледају.

Ипак ћете се сложити да је телевизију јако тешко дефинисати. Јер већина стоке од првих дана свог детињства блене у телевизор, или ти у телевизију, што је исто и то двоје не треба оштро раздвајати. Па ако се усудите да неко теле, или неку овцу упитате: „у шта бленеш то“? Оно ће вам, нервозно због тога што га ометате, одговорити: „па у телевизор“! А ви ћете наставити: „па добро, али шта је то“?!, „Па телевизор, воле!“ Одбрусиће вам теле. Али ви сте упорни: „у реду, то је телевизор, телевизор је заправо телевизија, је ли тако?“ (онда наступа неколико сати предавања о томе) Настављате: „Шта претставља та телевизија, шта телевизија жели да ти саопшти, о чему телевизија уопште говори?“ Теле ће вас у својој глави претставити као телевизор, отвориће уста и гледаће вас неколико тренутака, као у телевизор.

Дакле, тешко је дефинисати телевизију, јер је за теле његова визија тачка – аксиом, не може се доказати и то је то. Али овај ме закључак одводи тачки којој не смем кренути, и питању: Па (о) коме онда ја говорим све ово?

Но, доста о томе.

А када се једног дивног јутра пробудите и пожелите да сазнате о чему стока размишља, ви укључите телевизор и видећете. Ако пожелите да сазнате о чему ће стока размишљати у наредних 7 дана, ви прелистајте ТВ програм. С тим што имајте у виду један битан детаљ: да телевизија има право измене програма (телеће визије) на дан емитовања. Што заправо значи да оно што је данас била истина, не мора бити и сутра, јер је рачуница проста – данас је већ прошлост, то је било, више није. Када говоримо о појму телевизије, уопште је потпуно погрешно да једна истина буде истинита два дана за редом. Наравно, подразумева се да после четири, пет дана то више није ни близу онога што је било у почетку, па због тога зли језици често говоре да на телевизији стално врте исто.

У ствари, зли језици су језици који нон-стоп палацају о томе како телевизија лаже као невини робијаши. Но доста и о томе. Зли језици не би били зли када не би причали о тамо неким лажима, обманама и тако то.

Морам вам признати, драги моји и драге моје, да је појам телевизије веома инспиративан за мене. А зашто? Па зато што на телевизији раде главни и одговорни уредници. Они су креатори телевизије, односно телеће визије, који веома одговорно раде свој посао. Они вам дођу као премијери, мада су ту и уредници других области: вести, филм, музика… Е па они вам дођу као министри. Зли језици кажу да су већина њих перачи мозга. Интересантно, зар не? Купите неки од многобројних прашкова за веш који се рекламирају на телевизији и исперите стоки мозак. Ех, стоко моја, све се врти око тебе, али ти ништа не схваташ.

Једно реаговање to “Телевизија”

  1. meri Says:

    Dobar vam je clanak, ma mnogo vise nego dobar. Ja uopste ne gledam televizor, jer na njoj nema nista poucnog. Samo seru i nista ne kazu pogotovo ova Americka. E pa neka kenjaju sebi, a meni Bogami nece.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: