Доктрина шока, „шифра“ за глобалну доминацију разарајућег капитализма !


Емисија Атлантис, други програм радио Београда, водитељ и уреденик емисије Биљана Ђоровић.

Атлантис – Снимак емисије са професорком Седлар (2008.)

Преузми емисију у целости (8.33 мб. 48:34 минита)

Још прошле године у Октобру, када се емитовала тема у Атлантису „доктрина шока“, базирана на књизи Наоми Клајн „Доктрина шока : успон разарајућег капитализма“, написао сам нешто о томе, а дао сам и један потресни видео клип о бруталним и нехуманим експериментима ЦИЕ над затвореницима и заробљеницима базираних на шоку, а то можете поново погледати на доњем линку:

The Shock Doctrine by Alfonso Cuarón and Naomi Klein

а преузмите видео клип овде (15.6 МБ.).

Тада нисам успео да снимим емисију, јер сам имао проблема са тв картицом, али сада,када је недавно репризирана емисија,снимио сам је у целости, што ћете имати прилике да слушате , а и да скинете цео материјал. Гост емисије је била незаменљива професорка Љиљана Богоева Седлар.

Поред емисије са професорком Седлар,они који знају Енглески моћи ће да прегледају 5 видео клипа са наступима Наоми Клајн, као и један њен нешто дужи говор у аудио продукцији.

Доктрина шока је кјуч да се схвате сви најважнији догадаји који су се десили у скоријој историји и у економском и у политичко-историјском смислу, што у суштини прати једно друго, јер тамо где „убеђивања“ не помажу да се изазову жељене промене по мери најутицајнијих представника тржишно-профитне капиталистичке идеологије, може рат.

Веома је битно да помно пратите шта причају госпођа Биљана и професорка Седлар објашњавајући садржај књиге Наоми Клајн, јер кад схватиимо оперативну методологију доктрине шока, лако ће се схватити и распад СФРЈ,који се десио класичном применом доктрине шока, а све се десило искључиво на штету нас Срба, и ми смо као народ,нација и друштво, константно у латентном шоку од распада бивше Yуге,  – не дају нам да се опустимо и живимо нормално, већ кад год затреба они нас шокирају (светски медији, ДОС тоталитарни медији и странке, НВО,прорежимски аналитичари…итд) не би ли разбили Србију тотално,дезинтегрисали је и распарчали.О томе ће бити речи нешто касније.

Naomi Klein

Naomi Klein

Наоми Клајн је то лепо и бриљантно уочила, и схватила да је доктрина шока „тајни код“ по коме су се одигравале све битније промене у свету, када се у разним државама уводила неолиберарна идеологија тзв „слободног тржишта“, где нема никакве слободе, већ има само места за најјаче корпорација, а економија дотичних земаља се уништавала, нестајале су заштитне мере за домаћу производњу, јер корпорације не желе конкуренцију, оне је уништавају,само најјачи опстају. После се намерно урушене фирме приватизују, домаће политичке лопурде узимају провизију, а права реч за то је се мито,ето то је то: „слободно тржиште“…

Но, да кренемо од почетка, да разјаснимо неке ствари. Шта је у ствари доктрина шока…?

Научници су у Америци у прошлом веку око 1940 године развили револуционарну методу лечења менталних болести путем електро шокова. Путем тих електро-шокова мозак болесника се чисти, брише од нежељених садржаја и даје им се нада и шанса за нови почетак.

То је касније уочила ЦИА и око 1950 год. почела је да експериментише и примењује нехуману терапију, терапиј психичког шокирања заробљеника и затвореника. У тим експериментима људи се шокирају како био се довели у стање послушности. На основу тих експеримената ЦИА је урадила и тајни приручник за однос са заробљеницима како би их што пре сломили, а те методе можете видети и на видео клипу који сам горе дао.

Ствар је у томе да се путем тих шокова човек редукује и доведе у стање детета,послушног детета. Тада,након употребе шокова, настаје празнина у сећању особе,ум се испразни, то може потрајати одређени период,или бити врло кратлог трајања, али и то је довољно да се особа услед дејства тог шока доведе у стање много веће отворености за притиске и сугестије, пре него што је била у шоку,цела поента и суштина те технике је у томе.

Е, сад, ствар је у томе што су се неки досетили да ова техника може деловати и на читава друштва. Тако се применом ове технике може исценирати нека колективна траума (ми смо најбољи пример), рат, терористички напад. Тада се та друштва,народи и људи доводе у стање шока,несигурности, тада су људи отворени и пријемчиви да буду послушни својим лидерима спасиоцима, који ће их заштитити и дати им неку сигурност.

Потом, на сцени ступа најутицајнији економиста и интелектуалац у капиталистичким земљама, Милтон Фридман. Он је пропагирао неку врсту тржишног радикализма, био је саветник Маргарет Тачер,Регана, Буша и других државника. По Фридману,  профит и тржиште треба да прожме сваки аспект људског друштва, а једина улога државе по њему је да штити границе и уговоре, све остало треба препустити логици тржишта, з дравствену заштиту, школе па и војску , итд…. и све у том правцу. Он се залагао за укидање институција владе, која би,што им је и улога, шитиле заштитним мерам грађанство од прогресивне тржишно-профитне визије друштва, јер све по Фридману треба подредити слободном тржишту,ништа ту не сме да кочи то.

Наравно, те радикалне мере би биле непопуларне и неприхваћене код обичног света, јер њихова примена би уносила велику несигурност,губитак радних места, незапосленост, укидање заштитних мера и механизама и тада би од живота настао хаос, био би неподношљив.

Наравно, Фридман све то схвата, у нормалним условима живота у некој држави,  такве радикалне мере се не би могле донети,али почео је да схвата суштину моћи технике шока коју је почео да примењује са својим следбеницима.

Цела идеја доктрине шока по ЦИА истраживањима је та,  да кад особу доведете у стање шока, касније, треба да онемогућите ту особу да се релаксира, да се опорави од шока, већ кад затреба, ви је поново шокирате…

Фридман је укапирао да ову технику шока на основу ЦИА истраживања, када после њене примене затвореници постају пријемчиви и отворени више него иначе за било какав притисак и сугестију, да се те технике могу успешно примењивати на читава друштва, државе,а све у циљу да се у целом свету, на глобалном нивоу уведу радикалне мере капиталистичко тржишно-профитне визије света.

Фридман је тако саветовао политичарима да се одмах после неке кризе у друштвима и државама, почну да спроводе те радикалне тржишне мере, док су људи још у шоку,пре него што схвате шта им се десило,шта их је снашло. Тај метод је назван „екомомска шок терапија“, а Наоми је то назвала доктрина шока.

Да сад мало направим дигресију на наше „реформаторе“…

 • Сећате се када је Ђинђић нашој руинираној привреди,економији и услед санкција и беспослице изнуреном и осиромашеном народу, наметнуо економску шок терапију,а само нам је још то требало после толико исцрпљивања,санкција, бомбардовања. А главно гесло му је било ово „Оперишемо без анестезије! Ко сарађује,преживеће !“. Када је видео да се мало з****о, јер „његови пријатељи“, који су му обећали лову да попуни буџет да би могао да спроводи ту политику,нису му је слали,већ су га лагали и давали празна обећања.
  А кажу „био је визионар“.
  Па какав је то визионар који већ спроводи политику шок терапије, а нема у будзету средстава за то, већ то спроводи рачунајући паралелно да ће му у медувремену стићи обећана лова, па кад види да не стиже, он визионарски закључи да је погрешио, да су га за****** „његови пријатељи“.
  Зар је то визионар?
  Где је ту одговорност за народ и за свој рад?
  Зашто није слушао паметније од себе у економиј?
  Па,имао је каризму, од ње није видео ништа.
  Није слушао оне који су му лепо причали да се окружио идиотима, и да ће политиком шок терапије и радикалним мерама слободног тржишта уништити ионако оронулу домаћу привреду, да ће се створити још већа незапосленост, беда хаос.

А сада да обрадимо два примера примене шок доктрине,један је за Америку, а један за распад бивше Југославије.

Да би припремили своју земљу за радикалне мере повећања војног бужета ради својих империјалних похода на земље чији су ресурси и богатства „Амерички национални интереси“, као и да обезбеде позиција за своје моћне корпорације и њихво „слободно тржиште“,  да порушену земљу обнове,исти руше,исти граде, … владари планете су морали да исценирају неки радикални шок,да доведу своје друштво у стању шока и несигурности,како би грађани тада послушно одобравали радикалне потезе својих лидера спасиооца.

Иценирани терористички акт, чувени 09.11.2001 био је идеално решење. То је био највећи шок који је икада доживео свет и Америка! Одмах после тог трагичног догађаја, без темељне истраге, оптужени су Арапи као извршиоци,све је органозовао Бим Ладен.Одмах су објавили да је у боингу била група од 19 арапа терориста који су били наводно извршиоци, дали су и њихове фотографије,и наравно,били су мртви, пошто нико није преживео катастрофу. Али, после извесног времена, 7-8 Арапа са већ објављених фотографија, јавило се да су живи и здрави, а требали су ето да буду мртви, пошто су „терористи-извршиоци“.

Толико је било тих интернет презентација целог догађаја, јер су покупљени преко интернета снимци СНН-а о том догађају, који су на детаљан и аргументован начин доказали да нема шансе да су то урадили Арапи, и да је то уствари урадио неко други, неко ко управља катастрофичним догађајима.

А Буш и компанија више не верују ни себи када и даље тврде да су то урадили Арапи, јер делује тако несигурно и бледуњаво када их новинари питају да објасне неке чудне ствари.Одговоре кратко,са киселом фацом, и више нема питања,одмах оду негде.

А до дан данас имају само један „доказ“ да је то организовао Бин Ладен, а то је неки аматерски снимак…!?.

Баш валидан доказ… где наводно Бин Ладен у разговору са неким признаје да је он организовао 09.11.2001. Међутим, када се види тај снимак,када се упореде слике правог Бин Ладена и тог на снимку, види се да тај наводни Бин Ладен на снимку није прави, то се јасно види на овом линку где се то анализирало. Но, најубедељивији доказ да је све фарса око 09/11 је Напад на Пентагон (овде скини видео клип, има 3 мб. | прво кликни десним кликом на линк, па онда левим кликом на „саве линк ас“,  да би скинуо видео клип) који су Амери сами презентовали. Погледајте то, и све ће вам бити јасно, али само под условом да размишљате својим главом, а ако сте леминг, или зомби, онда нећете веровати својим очима, већ ћете слепо понављати „званичну истину“ са медија, да је то теорија завере.

После овог исценираног и трагичног терористичког акта, Амери су константно били у шоку, и тај шок их је дуго држао. После ове припреме, следила је инвазија на Авганистан, да се обрачунају са терористима.

Америчка влада је после тог трагичног догађаја увела неке радикалне законе који крше неке елементарне слободе Американаца, као нека превентива против тероризма. Рецимо, један од тих закона је и закон који је донео председник Буш „Patriot Act i Military Comissions Act“ Већ пар година, дакле, било којем Американцу може бити претражен стан без судског налога и он може бити задржан више од годину дана у притвору без икакве оптужбе или доказа. Може бити легално мучен – и то све под недоказаном већ само номиналном сумњом да је ”терорист”.”

И на крају да обратимо пажњу на наш случај,на распад бивше Југославије која је разбијена од стране Американаца и њихових савезника класичном методом доктрине шока.

Сетимо се само како је све почело, прво је ишла медијска припрема светске јавности за будуће пројектоване догађаје,где су се унапред знали ко су „зли“, а ко „добри“ момци, ко су  „агресори“, а ко „жртве“. Нама Србима је била резервисана улога „агресора“ и „злих момака“. У почетку је све то било умерено, али се тенденциозно стављао нагласак да су Срби одговорни за све, све смо ми започели, али када се исценирао први медијски шок зван „Улица Мишкин“ где су страдали недужни цивили, све је одмах без икакве истраге преписано Србима, Срби су починили тај масакр, Срби су злочинци,кољачи, крвници који „једу живу децу“, и светски медији су то оркестрирано јављали, свет је био шокиран: „па шта раде ти Срби дивљаци…!“, а и било је чудно да су камере одмах биле на лицу места тог догађаја, чак и пре тог масакра по касније утврђеним чињеницама.

Било је и других извештаја од званичног особља УН-а, а то је да је по балистичкој анализи утврђено да путања одакле је дошла граната никако није могла да дође са Српске стране, с’обзиром да се знао распоред Српских и Муслиманско-Хрватских формација, али то није било по вољи и сценарију креатора унапред фингираног догађаја, где се унапред знало да су Срби то починили.

Југославији је било потребно донети санкције, и да би се то оправдало,светска јавност је требала бити шокирана, и тако, увели су нам санкције. По истим принципима доктрине шока десили су се и следећи догађаји:

 1. Сребреница-наводни геноцид Срба над Муслиманима да би се оправдала НАТО интервенција на страни Муслимана, а против Срба. Тада је НАТО уједно и легализовао своје акције ван својих Статутних ингеренција, јер:

  По члану 5 Северноатланског уговора НАТО је искључиво одбрамбени савез и има обавезу да само у случају напада споља на једну од чланица савеза, пружи заштиту

  Овде су се легализовали као нека „морална сила“ која има право да кад хоће , и где хоће,… „утерује правду“. Овде на мом блогу имате све потребне чланке да сагледате шта се заиста догодило у Сребреници…

 2. Рачак – медијска лаж и шок за свет! Срби су одмах били оптужени за „масакр цивила“, без истраге. Сада се зна да су то били лешеви шиптарских терориста са којима је вођена борба. Али, ни то није било по вољи владара света и сценариста медијских лажи у шокирању светске јавности, јер требало је оправдатии нелегалну агресију на Југославију и бомбардовање,јер:“ Срби су злочинци, крвници, дивљаци, силују, убијају цивиле…“

Сећате се како су нас тада сви светски медији невиђено и стравично оркестрирано сатанизовали. Постигнут је циљ, путем доктрине шока преко медија, публика је била шокирана и зато је мирно посматрала директне преносе НАТО злочина и агресије над Србијом, само су ретки Светски интелектуалци попут нобеловца, Британца Харолда Пинтера рекли праву истину о НАТО агресији над Србијом. Хвала му на томе,јер сама спознаја да на Свету још постоје такви људи много значи.

Сада нам остаје само да утврдимо како ДОС странке са својим лидерима преварантима манипулишу нама помоћу доктрине шока, јер ми смо у латентном шоку који они нон-стоп „подгрејавају“ кад затреба.

Људи виде да су то домаће окупационе снаге у служби разарајућег капитализма,виде да живимо још лошије него пре Милошевића, јер од Прокламованих завештаних обећања у Уговору са народом који је ДОС пунудио грађанима на „потпишу“ 24.Септембра 2000., када су били избори после пада Милошевића. То су прокламовали 24.08.2000, а обраду тога уговора, односно да ли је ишта испуњено од прокламованих обећања имате и на мом блогу, где сам уз мој коментар пренео текст новинарке Милице Грабеж која пише за Бркићев ТАБЛОИД.

Наравно да ништа нису испунили,само лажу, а сада да би опстали на власт направли су коалицију са СПС-ом против кога су се и борили,али сада је то „модерна“ странка са којом вреди сарађивати!? Па што је нису модернизовали одмах након петог Октобрта и да направе тада коалицију са њом,него сада када „тону“… ?

А и те патриотске странке, све неки фолиранти, једни су килави, а други трапави, што му дође исто, али кад и као такви дигну неки глас пред изборе у заштити наших највиталнијих државних,националних и економских интереса онда приучене ДОС – овце методом подстицања и „подгрејавања“ шока, који је латентно свих свих ових година и даље присутан у народу,манипулишу са изнуреним грађанима,јер довољно је само рећи:“ то је враћање на деведесете године“, „… знамо шта се тада догодило… “ и латентни шок изађе на површину свести, уђе несигурност у човека, тада се сети свега: санкција, бомбардовања… поколеба се и поново да глас против себе, да глас онима за које и сам види да су обичне барабе и преваранти, „за сваки случај“, да се можда поново не деси „оно…“…

Те ДОС „пит-бул“ кампање где само „режу“ и пљују противничку страну, а народ шокирају деведесетим годинама, подржава и оркестрирано светско јавно мњење,са нешто другачијим речима, па кажу…ако гласамо за „демократе“, обезбеђен нам је просперитет, бољи живот и напредак, а ако гласамо за „оне“, е то је „враћање у порошлост и изолацију“.

ДОС и владари Планете су свесни да је све веће незадовољство и бес народа који увиђа да је преварен, понижен и намагарчен од петооктобарских „демократа“, и вероватно се сви они,укључујући и ДОС, и сами чуде колико је моћ шока да народ поново гласа за оне који их 8 година, понижавају, лажу, варају и пљачкају, то је заиста просто невероватно.

Народ после силних избора одмах види да се води иста деструктивна политика против највиталнијих интереса Српског народа, вероватно се и реши да на следећим изборима“окрене други лист“, али изгледа да смо ми најшокиранија нација на свету, када нас константно истим и похабаним „шок триковима“ натерају да стално гласамо против самих себе.

Да ли се можемо борити против манипулације доктрином шока…?

Наравно да можемо, само требанмо да будемо свесни како се то дешава, зашто се дешава,који су механизми тога, и сама та свесност биће нам довољна да када нам следећи пут кажу : „то је враћање у деведесете“, само махнемо руком и те менталне дрк****е пошаљемо заувек у историју,а  и не само у историју,већ и у затворе…!

Али лично не верујем да ће народ чекати следеће изборе да би изашо из стања шока, десиће се то и пре, јер изгледа да само бес и незадовољсво покреће овај народ да направи преокрете у својој историји, а садашњи бес и незадовољство је веће него када се рушио Милошевић…!

Nastupi Naomi Klajn

Наступи Наоми Клајн

How Economic Shock Therapy Backfired in Iraq (2005)

Снимак говора Наоми Клајн о примени шок терапије у случају Ирак, одржан у Oakland-u, California, 09.02.2005

Преузми аудио клип (8.73 мб. 50:52 minuta)

Видео снимци са наступима Наоми Клајн

Кликните на линкове да покренете презентације.

1.Naomi Klein vs. Alan Greenspan on Inequality
Преузми видео клип klip (7.5 мб. )

2.Frost Over The World – Naomi Klein -14 Sep 07

3.Real Time with Bill Maher
Преузми видео клип (13.4 мб.)

4.Naomi Klein: Disaster Capitalism

Преузми видео клип (20 мб. )

5. No Logo:Brands, Globalization & Resistance

Преузми видео клип (6.8 мб.)

Разгледајте сајт Наоми Клајн

Home|The Book|Excerpt|Where to Buy|Reviews|Tour|Resources|Photos|

П.С.  Ако има неког ентузијасте да преведе са енглеског ове наступе Наоми Клајн,и пошаље ми текст,био бих му захвалан, јер би тако урадио титлове на Српском. Ја сам разумеро све ове говоре,без обзира што око 20 % речи нисам разумео тачно шта значе, али то ми је било довољно да из контекста говора схватим целину. Међутим, за титл ми требају прецизни преводи за све речи. За аудио клип могла би се урадити паралелна синхронизација говора, тиши глас да буде Наомин, а јачи преводиочев.

 

2 реаговања to “Доктрина шока, „шифра“ за глобалну доминацију разарајућег капитализма !”

 1. Preporod Srbije Says:

  Odličan …

 2. mako kraljevic Says:

  Visak vremena i dostupnost beslatnih svakojakih programa naterao me je-(,mozda jos vise nedostatak placenog posla,sto samo potvrdjuje ispravnost delovanja i misljenja Postovane profesorice) da uporedim tekstove blogera Neboise sa potpisanim tekstovima Postovane i poklapanje je 97( %)procenata. TO ZNACI DA JE POSTOVANA NEBOISA! TUZNO!!! Ne od strane Postovane, nego nas! , jer niko ne reaguje ,siguran sam zato sto ne cita…??? Ne cita jer nema vremena! nema vremena jer je okupator nametnuo OPstanak ,taj koji je citirala Postovana od onog polupismenog-svesnog svoje neobrazovanosti=opterecenog kompleksima,ogranicenog na Vebera,na zalost sada pokojnog /pa sve o njemu OBICAJNO najlepse. Sramota me je jer osecam ponizenje kome se Postovana izlozila pisuci tekst i komentar o sebi, te napor trnsformacije u imaginarni lik suprotnog pola (o ovom suprotnopolnom unosenju u lik postoji ozbiljna studija suprotna zastarelim navodima u literaturi na FDU). Molim Boga da je to jedini motiv ,iznosenje svojih zapazanja i da mi intuicija nece alarmirati na njene providne pokusaje intrigacije SAVETA STARACA( prepoznatljiog u bezazlenom samoreklamiranju nekakvog MEMORANDUMA). Posto moj komentar podleze uvidu kritike ucesnika,slucajnih ili narucenih,reci cu nek je Neboisa ziv i zdrav,njegovi mama i tata ,kao i baka,Nasa Postovana!


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: