Мобилни телефони прже мозак


МАЛИ „ЕЛЕКТРОМАГНЕТНИ МОНСТРУМИ“ НЕ ПРЕСТАЈУ ДА ПРЖЕ МОЗАК

НАЈНОВИЈЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА, А ВЕРОВАТНО И СВИХ ДРУГИХ ЕЛЕКТРОМАГНЕТНИХ УРЕЂАЈА КОЈИ СЕ СВАКОДНЕВНО КОРИСТЕ У ДОМАЋИНСТВУ И ДАЉЕ ЗРАЧЕ И ШТЕТНО УТИЧУ НА ЉУДСКИ МОЗАК И ОСТАЛЕ ОРГАНЕ У ЉУДСКОМ ТЕЛУ

Пише: проф. др Светозар Радишић

Није логично да се разматра електромагнетно оружје и његова злоупотреба, а да се не помене да „обични људи“ нису ни свесни у колико опасном, озраченом, окружењу живе и да је на то прилично давно, правовремено, упозоравао руски научник В. И. Вернадски (1863-1945). Наиме, људи безусловно прихватају модерну електронску технику, иако су независни научници утврдили да је она опасна по људско здравље, због нејонизујућег зрачења и последица које се испољавају на садашњој генерацији. У ту врсту технике могу да се сврстају: електродистрибутивне високонапонске мреже велике снаге за пренос електричне енергије, рачунари, електрични кревети, електрична ћебад, ТВ апарати, мобилни телефони – свако електромагнетно поље… Већини људи мало значи што на мобилним телефонима треба да пише да могу изазвати поремећаје у организму корисника. Професор Дејвид Стрејер, шеф истраживачког тима на Универзитету Јута, упозорио је да особе које користе мобилни телефон у току вожње пате од тзв. тунелског вида, односно њихов мозак не обрађује периферне информације о светлосним сигналима, саобраћајним знацима и другим возилима на путу.

Наиме, све већи број случајева тумора на мозгу аустралијски лекари повезали су са развојем мобилне телефоније у Аустралији. Британско Удружење за заштиту потрошача саопштило је, по наруџбини британске владе: „Мобилни телефони понашају се као антене које три пута више зрачења насталог у њима усмеравају према мозгу“. Грејам Џекобс, уредник часописа „Вич“ (Which? ), предложио је: „Требало би ограничити употребу телефона док се не донесу поуздани закључци о штетном утицају мобилних телефона на људски мозак“.

Др Џерард Хајланд у истраживању на универзитету у Ворику дошао је до сазнања да мобилни телефони изазивају код млађих од (18)16 година губитак памћења и да „радијација ниског интензитета и загревање коже на глави за неколико степени Целзијуса омета рад мозга“. Џорџ Карл са Универзитета у Вашингтону тврди да су сви експерименти стручњака за радијацију, а обављена су истраживања на 50 различитих места, доказали да употреба мобилних телефона тешко оштећује здравље корисника. Британски научник Роџер Когхил, после десет година експериментисања, установио је да се бела крвна зрнца оштећују приликом излагања микроталасној радијацији. Немачки истраживачи са Универзитета у Есену указују да су људи који користе мобилне телефоне троструко више изложени појави рака ока. Тим са Универзитета Компултенсе у Мадриду закључио је да је утицај мобилних телефона на ћелије мозга већи него што се то мислило и да чак и облик телефона повећава јачину магнетног поља које се ствара.

Многи корисници мобилних телефона већ су се жалили на болове у пределу ушију, заглушеност и брујање, главобоље и тешкоће са видом. У британском часопису „Светске вести“ ствараоци мобилних телефона су 31. јула 1999. оптужени за заслепљујуће главобоље, крвављење зуба, болове у уху, губитак памћења и хроничан умор. Из аспекта биолошког дејства значајно је што се код дигиталне телефоније обавља импулсна модулација. Наиме, ту се говор преноси преко сигнала који се модулишу у облик импулса одређеног трајања у виду пакета говорних информација. Учесталост тих пакета је у мобилној телефонији од два до 217 у секунди, а познато је да људски мозак „ради“ на фреквенцијама од један до 50 херца. Занимљиво је да фреквенција пакета код система сателитске телефоније NADC износи управо 50 херца у једној секунди, а да је његово трајање 6,7 милисекунди. Познато је да се за потребе мобилне телефоније користе фреквенције у распону од 450 до 2.200 MHz, а да људски мозак вибрира у тзв. Ро опсегу фреквенцијом до 600 херца. Иначе већина мобилних телефона „оперише“ на фреквенцијама од 800-900 мегахерца, али има непрестано, снажно електромагнетно дејство, што је могуће свако да се схвати када види прилог на Интернету у којем се активирањем мобилних телефона кукурузна зрна претварају у кокице.

Vodpod videos no longer available.

more about „Mobilni telwefoni prže mozak„, posted with vodpod

Линк ка видео клипу

Скини видео клип

У једном експерименту руски истраживачи су ставили кокошије јаје у порцуланску посуду и с обе стране поставили мобилне телефоне. Затим су једним од њих позвали онај с друге стране јајета. После првих петнаест минута „разговора“, на јајету није било промена. Али, након 20 минута љуска јајета је почела да се загрева. Око 40-тог минута скувало се беланце, а око 65-тог и жуманце.

О могућем утицају система за мобилну телефонију може се закључити и на основу информације да је авион MD-80 (Al Italia) са 160 путника на линији Напуљ-Торино био приморан 8. јануара 1996. да непланирано „тврдо слети“, јер су сви уређаји у авиону на фреквенцијама до 50 МХз били блокирани, након што је један нестрпљиви путник мобилним телефоном јавио супрузи када и где на аеродрому да га чека.

Сличне проблеме с коришћењем мобилних телефона доживели су и путници скандинавске SAS авио-компаније. Њихов авион био је принуђен да слети 17. фебруара 1998. „јер је један путник заборавио да искључи мобилни телефон, чиме је изазвана лажна узбуна у систему за аутоматско пилотирање“. Уосталом, од јануара 1994. године Аустралијски биро за безбедност у авио-саобраћају забележио је око 50 инцидената у авионима које су изазвали електронски уређаји несавесних путника.

Неко ће се запитати: какве везе има штетност по здравље и телефонско ометање аутопилота. Међутим, то само значи да је заборављена чињеница да мембране нервних и свих осталих ћелија функционишу на бази електричних потенцијала, а то значи да им је могуће електромагнетном емисијом пореметити уобичајени биоритам. Уређаји који ремете рад електронских компјутера и навигационе опреме слично утичу на људски организам. Према истраживањима Америчког института за националне стандарде и руске Агенције за стандарде, из поменутих разлога се на телефонирање, за гледање ТВ и слушање радија, сме да „утроши“ највише осам сати дневно. Последице непоштовања тих сугестија су већ поменути симптоми различитих болести. Поред опасности коју може да узрокује свако електромагнетно зрачење постоји и други ефекат не мање утицајан на кору великог мозга. Наиме хирург у болници „Краљица Мери“ у Хонгконгу суспендован је, пошто је за време операције разговарао мобилним телефоном о куповини кола и њиховој цени. Феномен мобилних телефона већ је пореметио критеријуме у људској свести (схватања људи) и утицао на обликовање информација.

Утицај радио-фреквентног зрачења (РФ) на људски мозак није споран, али научници, иако знају да се више од 50 одсто излазне снаге зрачења код мобилног телефона апсорбује у глави корисника, уместо да се користи за остварење веза и комуникацију, још нису изучили „вреле тачке“ (место неочекиване апсорпције зрачења у можданом ткиву) и нису прецизно одговорили на питање – да ли локално повећање температуре у глави може да доведе до штетних ефеката, коликих и каквих? Мада чини се нерадо, научни подаци о штетности по људски организам ипак су објављивани, чак и у Србији. Тако је Мирослав Хрњак, експерт Института за медицину рада Завода за превентивну медицину ВМА, објавио научни напис под насловом „Медицински аспект коришћења мобилне телефоније“. Текст је изашао у часопису „Војносанитетски преглед“ број 1/2000 и потврдио све претходно наведене проблеме.

Познато је да радиофреквентна (РФ) зрачења изазивају код човека повећање температуре у ткиву више од један степен Целзијуса. У експериментима је доказано да исто зрачење код животиња може да доведе до појаве замућења у сочиву ока, деформације на плоду и тестисима, до различитих физиолошких и терморегулационих реакција и опадања способности за обављање менталних задатака. Зато није јасно зашто нема више научне опрезности у истраживањима евентуалних штетних ефеката.

Закључак да се за сада нису могли дефинисати штетни ефекти могућег локалног повећања температуре у глави приликом коришћења мобилних телефона, због тешкоћа у одређивању степена „упијања“ зрачења у глави, и да упркос резултатима који указују на нешто повећани ризик нема довољно недвосмислених доказа о ризику од канцерогених ефеката при излагању електромагнетном зрачењу, најблаже речено није хуман, јер ствара услове за експеримент in vivo на стотинама милиона људи. Експерти у области телекомуникација предвиђају да је број мобилних телефона 2002. године у свету достигао цифру од 700 милиона.

С друге стране, очевидно је да се нешто догађа с мозгом људи који не могу да одоле „магичном мобилном телефону“, када (не)свесно прихватају опасну поделу пажње користећи га у ситуацијама опасним по живот, које захтевају потпуну концентрацију.

Међутим, треба веровати да ће стање с мобилним телефонима с почетка 21. века остати само доказ да електремагнетна енергија утиче на функционисање мозга, а да ће усавршени модели мобилних телефона бити мање опасни или сасвим безопасни за употребу. Уосталом, професор машинства Роџер Грин, са Универзитета у Ворику осмислио је нову антену за мобилни телефон, која преусмерава зрачење. Тако је количина зрачења усмереног ка глави смањена за тридесет пута, а зрачење у супротном смеру повећано је два пута. Постоји могућност примене слушалица, уместо наслањања уз главу тог антенског система.

За сада се на наведено не упозоравају грађани и не траже заштићенија решења, као да некоме одговара да уништи, „испирањем мозга“ и смањењем његових могућности, што више припадника младе генерације, која се, недовољно сазрела, поиграва с најновијим генерацијама „малог електромагнетног монструма“. Деца су опседнута мобилним апаратима – чак и спавају са њима, слушајући музику у кревету.

За само неколико минута микроталаси из мобилног телефона могу да створе рупу у крвно-можданој баријери. Тироидна жљезда, у пределу врата, непрестано апсорбује микроталасе. Зрачење смањује рад хипофизе у мозгу, која треба да стимулише тироидне хормоне, узрокује дијебетес, алергије, поремећај имуног система, заглупљује… Док шетају улицом, у градском саобраћају, на журкама, деца не испуштају мобилни телефон из руку, а мамонизовани родитељи су „немоћни“ и само слежу раменима. Све(т) трешти од музике, али шта се догађа у дечијој њиховој глави?

8 реаговања to “Мобилни телефони прже мозак”

 1. Nebojša Says:

  Šalu na stranu,ali čovek ni ne sluti šta mu se sve događa u glavi,mislim te hemijske pronene i zagrevanje mozga usled raznih zračenja, pa i zračenja mobilnog telefona.
  Zato ću ja s vremena na vreme na blogu davati tekstove o tome.
  A otvorio sam i rubriku „zdravlje“, gde će biti reči o tome kako čovek da bude gospodar svog zdravlja,jer čim upadne u „mašinu“ kljukanja sa lekovima,postaje farmakološko zamorče…
  https://dzonson.wordpress.com/category/фармаколошка-мафија/

 2. господин Says:

  А вид ово:

 3. Gordana Says:

  Bravo Nebojsa odavno nisam bila kod tebe u goste, pravo si cudo.Pozdrav od Goce

 4. Vranac Says:

  😎

  mmmm… da… jeste 😉

  • Nebojša Says:

   Po meni nije poenta da li mobilni telefon pravi kokice,ili ne,da li je to trik,ili nije,pa da sad neko po tome zaključi da li je zračenje mobilnog telefona štetno ili ne.

   Možda je trik to za kokice,možda nije.

   Štetnost elektromagnetnog zračenja mobilnog telefona čovek perceptivno i ne primećuje,niti samo zračernje,jer to nije dodir vruće ringle pa da osetiš kako peče,radi se o frekventnom zračenju za koje priroda nije obdarila čoveka nekim momentalnim osetilima za to.

   Drža ga stalno pored srca dok si na poslu,u gornjem levom džepu,namesti to tako.
   Neće ti od srca postati kokica ,ali će slabije kuckati…
   No,naravno,bolje je da to ne probaš..

   Ali bože moj,svuda u svetu manija za mobilnim telefonima je očita,reklame u korist mobilnog su stravične,pa ko misli da nije štetan,može i da se priključi na mobilni dok spava,da ako stigne neka poruka,odgovori na nju još u snu,ne mora da se budi… 😉

 5. flying disc Says:

  A human beings begins cutting his perceptiveness teeth the senior time he bites out more than he can chew.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: