Eduardo Galeano: „Фудбал, сјај и тама“


Eduardo Galeano

Од данас сам увео рубрику: „Књиге-препорука“ и прву књиги коју вам препоручујем за читање је књига Уругвајског писца и уметника Едуарда Галеана која је преведена и код нас:

„Фудбал,сјај и тама“

Превод: Вук Шећеровић
„Послушност, брзина и снага, без трунке фантазије: то је калуп који намеће глобализација. То је серијска производња фудбала без икаквог жара.“
(Е.Г, стр.274)

У каквој су вези фудбал и књижевност? Има ли смисла писати књижевну критику за књигу која би, по наслову, требало да дотиче само „поштоване љубитеље фудбала“? Има, и те како! Не само што су неки критичари (К.П. у свом есеју „Фудбал и нова прозна реалност“) читаву генерацију српских писаца (рођених у периоду 1965-1975) посматрали кроз заједничку поетику „фудбализма“ (многи од тих писаца писали су врхунску прозу о фудбалу), већ што пикање лопте у књижевности има дугу, мада ненаметљиву и увек изграђивану „по страни“, традицију („Све што знам о моралу дугујем фудбалу“, писао је Албер Ками). Поред тога, Галеанова књига није некаква скраћена фудбалска енциклопедија, па чак ни само „интимни речник заљубљеника у фудбал“, већ много више од тога.
Писана сажетим и јасним, новинарским стилом, у ком се обиље података неприметно провлачи кроз сасвим једноставне и непретенциозне лирске пасаже, књига „Фудбал, сјај и тама“ уругвајског писца Едуарда Галеана сасвим је читљива и лако пријемчива и за оне који о фудбалу немају појма, као и за оне који га не подносе: јер, Галеано, најпре, пише занимљиво и прецизно, а потом успева и да фудбал подигне на ниво алегорије у којој се пресецају историја XX века, морална, политичка и естетичка питања.
На садржинском плану, наравно, све је јасно: Галеано пише о фудбалу и пратећем фудбалском програму (фудбалерима, головима, клубовима и др.). Али ће, као у чувеним секвенцама из серије „Грлом у јагоде“, пре сваког текста о Светским првенствима Галеано дати и кратак попис најважнијих догађаја из „стварне“ (читај:политичке) историје света, покушавајући да стање цивилизације преломи и протумачи кроз причу о „споредној ствари“ (таман она била и најважнија).
На тај начин ће, поред приче која се одвија између статива, Галеано испричати и низ аутентичних, дирљивих прича које се одвијају изван фудбалског игралишта: приче о лепоти и значају игре, вештине и слободе, приче о фудбалским херојима, а животним губитницима, о слави и спознајној вредности пораза. Све те приче уједињује носталгично, али исправно уверење по ком се, некада, „фудбал играо ради фудбала“, дакле, ради лепоте и забаве, а данас се, нажалост, игра због телевизија и великих компанија за производњу спортске опреме.
Тако Галеано од почетног размишљања о поезији фудбала (дакако, у периоду „сјаја“), и о фудбалу као могућој параболи о животу, прелази на терен отворене политичке критике. „Фудбал, сјај и тама“ садржи и слој сасвим јасне идеолошке усмерености, слој у ком су кривци за таму фудбала издвојени и жигосани. Залажући се за фудбал који је игра, а не „најамни рад“, Галеано стаје на страну потлачених, маргинализованих и слабијих, прозивајући и оптужујући – а, сви знамо кога! – организацију FIFA, мултинационалне корпорације и фашистоидне спортске моћнике, оне који сваку игру и сваки глас непристајања одмах купују и претварају у билборд са знаком адидаса, или каквог другог израбљивача.
„Фудбал, сјај и тама“ носи, после свега реченог, вјерују искреног идеализма, које све нас, поборнике здравог и хазардног ногометашења, окупља у илегалан, подземни (игралишни?) покрет отпора у ком је, бар што се фудбала тиче, најважније зезање, па тек онда победа.

Аутор текста:Иван Велисављевић

Преузето са:http://www.yellowcab.com/stampano/44/13.jsp

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: