„Парастос“ у ФОД-у


Прочитајте како се са нама радницима, и пре свега људима-радницима, (јер мајку-му, ваљда смо и људи), разни меродавни „фактори“ и „бизнисмени“ у процесу приватизације понашају, третирајући нас горе него стоку!

Аутор текста је: Дарко Лађевић
http://bor-grad.com/ekonomski_pokret/
…………..
„Парастос“ у ФОД-у

Шта је са радницима у овим јадним временима како за привреду тако и за целу нашу јадну и напаћену земљу…

Већ смо објавили кратки текст u вези приватизације ФОД-а Бор. Ово је наставак са мало више детаља. Наш саговорник је желео да остане анониман што ћемо испоштовати и пренети детаље које жели да изнесе у јавност. Уколико има интересовања, могуће је остварити контакт. Изнећемо само најбитније детаље и овај текст објављујемо уз сагласност саговорника.

>>У априлу је вд директора изјавио:

 1. Ја сам дошао да Вас продам
 2. ФОД није социјална установа
 3. Ако се не приватизујемо идемо у стечај

Организована је анкета/референдум са питањима:

 1. Да ли сте за приватизацију у склопу РТБ-а Бор
 2. Да ли сте за предстојећу приватизацију са ATEC-ом

Резултати су следеци:

311 (око 46%) је гласало за број један, а 160 (око 23%) за број два.

Укупно је изашло 71,6% радника на гласање.

>>Осталих 28,4% радника су били на терену а и анкета је одржана од 10 до 14 часова.“ Како каже даље, наш саговорник – >>правник те фирме је објаснио да референдум није успео јер је 46% недовољно, у ствари треба 50% +1.“

>>Затим смо хтели да одржимо збор радника. Међутим стигла је наредба о забрани организовања, што је , како је образложено – „Атак на фирму“ и прећено је отказима. Зато смо одлучили да се организујемо ван фирме у Сали Дома културе. На жалост, на скуп је дошло само 50-ак радника. Остали су већ били довољно уплашени што су образлагали страхом од камера, новинара итд.“

Врхунац свега је Уговор о раду. Пре приватизације нето плата нашег саговорника је била око 23.000,00 динара. Овде се види износ од 37.840 динара, а што је збирно са регресом од 12.000 динара тако да кад се он одузме добијамо зараду од непуних 26.000 динара. (Овде се не виде остали детаљи који откривају идентитет саговорника а по његовој жељи.)

Сада по новом Уговору о раду склопљеним са новим власником, нето плата је 8.849,99 динара. И прилажемо скениран део прве странице уговора где се то види. (Могуце обезбeдити увид у комплет уговор)

>>Данас је 14. јун и још није стигла ни једна плата од новог власника, а најављено је да ће се то десити 30. јуна. А шта ће се бити видећемо! Ако су ово примања,“ – показује на Уговор и нову цифру – „шта је онда социјална помоћ. Прековремени рад се некада (док се није десила приватизација) плаћао на следеци начин: 6 дневница се плаћа а све остало иде за одмарање. Сада од 8 сати прековременог рада , 4 сата се плаћа а 4 иде на одмор, тако да је сада много мања могућност веће зараде од прековременог рада.

>>Здравствене књижице су оверене до 31.маја 2008. године. Социјалног програма нема а такође је занимљиво да је господин газда, када је хтео да купи цео РТБ Бор, изјавио да нуди помоћ сваком раднику 200 евра по години радног стажа. Зашто сада нама не помогне иако нас је много пута мање у односу на број радника у РТБ-у Бор, а док се све консолидује да имамо од чега да живимо.

>>У петак 06.06.2008. Дошла је делегација нових власника. Дошли су аутобусом у коме су већ покупили раднике Електроремонта и Електроопреме и ушли су на главну капију РТБ-а Бор (тзв. Топионичка капија), а не кроз капију која је у непосредној близини ФОД-а, која се зато и зове Фојдовска капија.

Онда је био Парастос (свечани ручак) од 12 до 15 сати. Присуствовало је око 800 људи, што радника, делегација, гостију итд. Ја нисам хтео да присуствујем и желео сам онда да одем кући. Међутим нисам смео јер су ми запретили да ће ми скинути 3 сата. Није ми јасно, зашто, ако сам већ могао да будем на „парастосу“ свеједно не бих радио на свом радном месту.

Што се тиче осталих детаља, напоменуо бих само да је било 130 радника који су радили по Уговору на три месеца који се тако и обнављао. Одмах је отпуштено њих 110.

И мало других детаља….

>>„Север Суботица“ је такође у власништву и нашег газде и тамо је просек плате у већ приватизованом предузећу 16.000,оо динара. У то време ми нисмо били приватизовани а просек је код нас био 29.000,00 динара. Када су радници „Севера“ питали за већу плату газда им је рекао да ће добити већу плату када уђу у ЕУ.

Што се тиче заштите на раду, знам податак да је „Север Суботица“ платио велику казну, јер није било ХТЗ опреме за раднике. Казна је плаћена, али је касније сваком раднику скинуто по 3.000,00 динара од плате.

Да ли ће неко, некада и коначно питати носиоце свега што је вредно и добро у овој земљи, а то су радници у непосредној производњи, и поготово у оваквим предузецима, шта они мисле и уопште како живе? Шта мисле о судбини предузећа у која су уложили толико сати, зноја, живота, здравља…

Једно реаговање to “„Парастос“ у ФОД-у”

 1. Nebojša Says:

  „Da li ce neko, nekada i konacno pitati nosioce svega što je vredno i dobro u ovoj zemlji, a to su radnici u neposrednoj proizvodnji, i pogotovo u ovakvim preduzecima, šta oni misle i uopšte kako žive? Šta misle o sudbini preduzeca u koja su uložili toliko sati, znoja, života, zdravlja…“

  Da,ponovo stara tužna priča,stalno se ponavlja,i dobro je što je taj Foidovac progovorio,ali pitanje mu je po meni „pogrešno“,ja bih postavio sledeća pitanja:
  Kada će se radnici konačno sami organizovati u plansku akciju borbe za svoje egzistencijalne interese i da postavljaju sledeća pitanka:

  1.Kada ćemo smeniti sindikalce koiji nas samo zamajavaju da rade u našem interesu,a u stvari samo nas obasipaju ispraznom retorkom,da bi nas lakše „preveli žedne preko vode“?

  2.Kada ćemo na njihova mesta dovesti prave i iskrene ljude,koji će se stvarno, i srcem i dušom boriti za naše egzistencijalne interese i tako nas predstavljati“?

  3.Kada ćemo već jednom prestati da se pitamo da li će nas neko išta pitati,kada vidimo da nas niko ništa i ne pita,već stalno nas je*u,i stalno se radi nešto što je štetno našim životnim i egzistencijalnim interesima“?

  4.Svi se iživljavaju nad nama,a mi se pitamo da li će neko išta da nas pita…!?

  …kad se stalno trtiš…niko neće ništa ni da te pita…već „ga“ samo „ubaci“,ponekad povuče u rikverc, da se malo „odmoriš“,da ne pošiziš,pa ga opet ubaci u brzinu…

  5.Kada ćemo prekinuti sa kukavičlukom,samoponižavanjem i ćutanjem,“da ne bi izgubili posao“,i da se stalno zadovoljavamo „koskom za glođanje“,a stalno ionako gubimo taj poso,ali sa jebenom „otpremninom“?

  …elegantno te „šutnu“…

  Dobro je za početak postavljati prava pitanja,zar ne?


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: