Тајна Новца


Уз дозволу аутора објављујем овај текст (4).
……..

У стагнантном друштву, без промена у економској рационалности, вредност друштвеног производа (PQ), која представља понуду, једнака је тражњи, која представља производ количине новца у оптицају (M) и брзине оптицаја новца (V):

PQ = MV ; P = ниво цена = const. ; Q = количина производа ;

Количина новца у оптицају (М) једнака је:

У динамичном друштву, у којем расте економска рационалност, повећава се производња (dQ) и понуда (PQ+PdQ), а смањује брзина оптицаја новца (-dV) и тражња (MV+MdV), а то захтева додатну количину новца у оптицају (dM), да би се одржала равнотежа понуде и тражње:

Потребна додатна количина новца у оптицају (dM) одређује се утврђивањем коефицијента k:


Коефицијент к представља стопу пораста количине новца у оптицају која је потребна да би се реализовала повећана производња у условима успорене брзине оптицаја новца. Додатна количина новца у оптицају (dM), као одређени проценат количине новца у оптицају (kM), мора да се емитује као некрeдитни новац, односно поклон, у облику пензија и дечијих додатака.

Делом овог новца, у износу , реализује се повећање производње и тај део завршава као профит произвођача, а делом, у износу , компензује се успорење брзине оптицаја новца и тај део представља потрошачки вишак односно добит потрошача.
Збир трошкова је: нови друштвени производ – профит

Збир доходака је: нови друштвени производ + потрошачки вишак:


Данас се новац пушта у оптицај у облику крeдита.

У систему крeдитног новца, због успорења брзине оптицаја новца, појављује се несташица новца, која изазива кризе хиперпродукције или недовољне потрошње.

Од средине двадесетог века овај се проблем решава бескрајном експанзијом крeдитног новца и инфлацијом. У условима инфлације крeдитног новца остварује се истовремена номинална равнотежа друштвених рачуна, којом се удовољава догмама традиционалне економске науке, и реална неравнотежа (при којој је збир доходака већи од збира трошкова), којом се остварује теорија о постојању вишка корисности и некрeдитног новца (јер се у форми крeдита емитује, бар делимично, реално некрeдитни новац).

Утврђивањем система емисије некрeдитног новца остварује се поклапање номиналних и реалних величина, обезбеђује бескрајна стабилност цена, без инфлације и дефлације, максимални профити и задовољење потреба непроизводног дела становништва из емисије некрeдитног новца (тј. без оптерећења привреде). То је неопходни услов нормалне репродукције друштва у којем расте економска рационалност. На том основу треба да се заснива нови светски економски поредак.

Милтон Фридман је емпиријски утврдио да се брзина оптицаја новца непрестано успорава, али није запазио да је узрок томе пораст рационалности потрошње. Предложио је да се монетарна политика ограничи на доливање новца у оптицај по константној годишњој стопи али није приметио да тај новац мора бити – некрeдитни новац

Аутор: Стојан Ненадовић

http://noncredit-money.org/

……..

Објављено у Мистерија новца. Ознаке: , , , . 1 Comment »

Једно реаговање to “Тајна Новца”

  1. Lune Says:

    (Neka ti je laka zemlja Stojane)

    Zašto Sirija jednostavno nije pala, a vostala SerBije jeste…?
    Sirija je imala socijalne komponente koje druge arapske države nisu imale – besplatno školstvo, zdravstvo itd. Imala je, što je najvažnije, srednju klasu, uglavnom trgovačku, bez koje ne možemo ni pričati o inicijalnim procesima demokratizacije, iako Sirija nije demokratska po europskim standardima. Ali nemojte mi govoriti o tim standardima dok surađujete sa Saudijskom Arabijom, Katarom, Bahreinom ili Emiratima. I dok zemlju koja drži pod okupacijom cijeli jedan narod i njihov legitimni teritorij smatrate „najdemokratskijom na Bliskom istoku“. Sirija nije imala duga prema Svjetskoj banci ili MMF-u, što je također „nedopustivo“ za zemlje tamo!


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: