Биће бакра без дима – Бор ће бити ваздушна бања


Објављујем текст Боранина професора Зорана Петковића који је радио у РТБ-у Бор петнаестак година, о једној идеји и пројектном решењу за РТБ Бор.Реч је о новој технологији по којој ће се изградити нова топионица где неће бити загађења,а ради се о новом начину топљења концентрата метала по принципу ПЛАЗМА технологије.

Ово је одлично решење за Бор,али што се мене тиче,желео бих да се овај пројекат оствари само ако држава буде власник 51% акцијског капитала,а да се компанија Др.Симона Бернарда узме као стратешки партнер,у супротном не.

Долазе тешка времене и борба за стратешке ресурсе,тако да стратешке компаније попут РТБ Бора треба задржати у већинском државном власништву.

Наравно мислим на савремен и модеран послован концепт управљања државним стратешким фирмама,без било каквог уплитања политичара на пословање које би оштетило компанију,зарад исисавања капитала за њихове је*ене партије и за њихове личне интересе.

За то ће бити потребни нови тим стручних људи…да раскрстимо већ једном са прошлошћу…!

……

БИЋЕ БАКРА БЕЗ ДИМА

“ БОР ЋЕ БИТИ ВАЗДУШНА БАЊА“

Ових дана у различитим новинама излазили су стравични наслови у вези РУДАРСКО ТОПИОНИЧАРСКОГ БАСЕНА – РТБ БОР, као: „Гасна комора“, „Сумпор гуши Боране“…..

Проф. Зоран Петровић

Проф. Зоран Петровић

Моја професионална припадност великој породици рудара, затим као Еx декан Рударско-геолошког факултета, у Београду, као председника Српског рударског друштва, као секретара Одељења за рударство и геологију Југословенске инжењерске академије-ЈИНА, као члана УО Удружења универзитетских професора и научника Србије и као најважнији разлог што сам ја из Бора и у њему радио петнаестак година на Површинском копу, у Јами и Институту за бакар, не дозвољава ми ( као многима из моје бранше) савест да ћутим и гледам како возови пролазе а „пас и даље лаје“ на воз.. Сви који прате стање РТБ Бор једно десетак задњих година знају о мојим акцијама кроз штампу, ТВ Србије, ТВ Бор, Зајечара и Ниша, писања апела покојном Зорану Дјиндјићу и министру Вељи Илићу итд.

Још од првог оглашавања јавног конкурса продаје РТБ Бор, ја сам позван у Мадјарску од стране Господина Др Симона Бернарда, оснивача „Центра за америчке високе технологије“ (Америцан Хигх Тецхнологy Центар) из Вашингтона, основаног 1992 године и Господина Др Лајоша Барањи, родјеног у Србији, Извршни директор Хи-Тек, као рударског стручњака , да им помогнем у интерпретацији борског лежишта и попуњавања конкурсне документације. У првом доласку боравили смо једно дестак дана у Бору и за то време прегледали читав РТБ Бор. Одржали смо неколико састанака са Председником општине Бор, са члановима свих Синдиката у Бору и имали смо званичну ТВ презентацију програма високе технологије за топљење концентрата бакра без дима.Садашњи Генерални директор Цонић није хтео да нас прими јер је у штампи Србије казао да смо ми „Путујући циркус“. Ово је све било режирано од ондашње владе, јер појава Господина Др Бернарда и Др Барањиа помутила је рачуне неким министрима из тадашње Владе јер су они већ имали дил са румунском фирмом „Купром“.Пошто је вероватно неко био добро „наградјен“ да прогура поменуту фирму, почела је хајка на све нас пошто су хтели поменуту господу да заплаше и да их отерају.

После мог наступа на ТВ Бор у једночасовној емисији „Актуелности“, 21.јуна 2006.године, после недељу дана имао сам телефонске протестне позиве да се ја „мешам у послове владе и терам праве купце из Србије.“ Колико су „прави“купци били видели сте у оба конкурсна термина.

Др Симон Бернард, по пропозицијама је предао конкурсни материјал на време, у четири коверта. У првом коверту је била целокупна документација о фирми која конкурише.Пошто је фалио неки печат и неке пореске потврде, које се у Америци не дају јер је то загарантована тајна фирме, они су Др Симона Бернарда одмах дисквалификовали под изговором да је документација непотпуна.Остала три коверта су остала код њих јер Др Бернард није хтео да их подигне, да би се јавности касније показало колико је он нудио, за куповину РТБ Бор, за социјални програм, за нову опрему и топионицу, као и за заштиту животне средине.Он је за све то понудио 1,7 милијарде долара.

На скупу презентације у Општини Бор Господин Др Бернарад Симон је казао пред ТВ следеће:“ Обавештавам градјане Бора да када купим РТБ Бор, још три до четири године живећу са Вама у овом диму кога данас има у изобиљу, као да је хтео да ме уплаши да побегнем од њега. Не ја ћу њега отерати изградњом нове топионице на принципу ПЛАЗМА технологије и Бор ће после тога бити ваздушна бања„

На сатанку са свим синдикатима РТБ Бор, у дому културе Др Бернард је поред осталог казао:“Написаћу и потписати моју личну пресуду да ако не испуним све ово градјани Бора могу да ме обесе на сред борског Трга, поред оног споменика рудару“.

На то му је у шали председник синдиката Драган Алексић одговорио да Срби нису такви и да ћемо га испоштовати и ако само пола од тога уради за Бор што је обећао.

Отац Господина Др Симона био је Мадјар српског порекла, био је Симоновцић (Симон), па зна какви су Срби и зато жели да свој капитал пласира у Србију.Живеће шест месеци у Бору а ћест месеци у Васингтон.

Како ће се добијати бакар без дима?

На презентацији у општини Бор и касније у Београду, у просторијама мадјарске амбасаде Господин Др Барањи је казао да су они свесни проблема који су задесили РТБ Бор и његове људе и да су основни проблеми стара технологија, која је давне 1975 године била за то време напредна, затим комплетна застарела опрема, као и социјални моменат, јер много људи је остало без посла. Ресурси којим располазе овај регион Србије, нису сами по себи довољни. Оно што „Хи-Тек“ корпорација нуди, јесу нове технологије. Прва је у новом начину топљења концентрата метала, односно бакра тзв. „ПЕПС“ технологија (Плазма Енергија Пиролитичког Система) која чисти опасне материје, у затвореном простору модула, концетришући у чврсте, стакласте и керамичке материјале.Ова технологија је хемијски безбедна, није отровна, и отпадни материјали су нерастворљиви те се могу слободно ускладиштити у земљи или напуштеним рудничким јамама.

Шема топљења концентрата ПЛАЗМА технологијом

Шема топљења концентрата ПЛАЗМА технологијом

ПЕПС технологија може да преради дневно најмање 25 тона токсичних материјала на дан, па навише у зависности од броја модула.Технологија „ПМТ-1“ (Плазма Метал Торцх – 1), тј. ПЛАЗМА МЕТАЛ БАКЉА има потпуно исти ефекат с тим што је специјализована за метале и концентрате метала. У модулу ПМТ-1 електричном струјом се постиже ПЛАЗМА стање на температури од 12.600 степени Целзијуса, елиминише се загадјење, има нулту емисију, нема димњаке, а онда нема ни загадјења ваздуха и вода. На основу тога ће Бор бити ваздушна бања , јер ће се бакар добијати без дима како рече Др Бернард.Сви елементи прелазе на високој температури чије су електронске љуске мање или више „разбијене“- јонизован гас у једном кораку, а сумпор диоксид који је гушио народ и шивотну средину пада на дно модула у виду елементарног сумпора. Овом технологијом се може прерадити годишње пројектована производња бакра у зависност од изградјеног броја модула. За годишњу производњу од 120.000 тона бакра потребно је око 20 модула.

Нова технологија је бескорисна без одговарајућих људи који се могу задржати само ако имају основне животне и здравствене услове као и осигурање.др-лајос-барањи-крај-мобилног-плазма-уредјаја.пнг

Зашто Хи-Тек планира да као иницијална каписла буде улог од 500 милиона долара за инфраструктуру, а у првих пет година у технологију, мала и средња предузећа било би уложено још 1,2 милијарде долара Овим потезом би се отворило 20.000 нових радних места и запослило би се нови стручњаци.

Програм 401-К предвидја да свака особа која ради мора имати свој банчин рачун са извесном сумом новца. У том случају држава неће наплаћивати порез док је новац на рачуну, тако да улагања уз камату брзо расту.

Господа Др Симон Бернард и Др Барањи су изјавили да је за ову технологију ПМТ-1 потребна велика количина електрична енергије, па упоредо са изградњом ПЛАЗМА модула градиће се и електрична централа на гас. Сходно томе председник општине Бор, Господин Бранислав Ранкић, дипл.инг.металургије, сачинили су 17.нов.2007 године УГОВОР у Бору са Господином Др Симоном Бернардом, који је регистровао у Бору нову фирму „Симон Плазма Енергија“, о уступању општинског земљишта површине 15 ха.у близини борског аеродрома за изградњу постројења ПЕПС ТЕХНОЛОГИЈА.

Др Лајош Барањи крај мобилног ПЛАЗМА уредјаја

Др Лајош Барањи крај мобилног ПЛАЗМА уредјаја

Реч је о изградњи 30 плазма модула постројења најсавременије технологије и термоелектране снаге 250МW, ушта би било уложено око 1,2 милијарде долара из Грин филд инвестиција и која би само у првој години требала да упосли 2.500 људи, а укупно би било око 4.000 људи.

Председник општине Бора Господин Бранислав Ранкић приликом потписивања поменутог УГОВОРА за ТВ Бор је изјавио следеће: Полазим од тога да Господин Симон Бернард не би имао потребе да у Бору проведе више од седам месеци, а да није озбиљно размишљао, за које је време стварао финансијску, техничку и сваку другу конструкцију предстојеће изградње ПЕПС постројења.

Дакле ако неко има времена и пара да седам месеци додје из Вашингтона и да у Бору губи драгоцено време па да ништа ни неуради, ја и то поштујем. Општина Бор у ово није ништа уложила, али очекујемо да неко ко толико енергије уложи овде, да заиста жели озбиљно и да то уради.Зато сматрам да је ово врло озбиљна ствар.

Амерички бизнисмен Др Симон Бернард у допису упућеном градјанима Бора које је прочитао његов адвокат каже:

Бор ће бити светски центар ПЛАЗМА технологије а део профита који фирма оствари биће уложен у обнављању и у развој овог региона Србије.Сагласност за овај пројекат дали су Министарство за рударство и енергетику, као и Министарство за заштиту животне средине. Изградња комплекса ПЛАЗМА постројења требала је да отпочне за 20 дана по подписивању овог УГОВОРА, а завршетак ће бити за годину дана од почетка градње.

Почетак је померен због тренутног стања у Влади Србије, а и због средјиванања папира око увоза потребних компоненти и машина за целокупан процес ПЛАЗМА поступка.

Интересантно је још напоменути да ће руководиоц изводјења овиих радова бити Господин Др Барањи из Вашингтона, који је својевремено, после дипломирања у САД дошао, како каже да одужи отаџбини дуг и отслужио је ЈНА у Постојнској Јами у Словенији.

Проф. др Зоран Петковић, дипл. инг. руд.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: