Бранко Драгаш на Борској ТВ Сезам


Линк ка видео клипу на http://video.google.com/

Погледајте Драгашев наступ преко целог екрана
Скини видео клип (149 мб.)

Изгледа да је Бор постао важно место где се разбија информативни мрак и блокада неолиберарних и тоталитарних контролисаних медија у Србији. Бранко Драгаш је поново био гост у Бору, овога пута на приватној телевизији, ТВ Сезам којој се захваљујем што је уступило овај видео материјал мом пријатељу,  а он то дао мени.
Укратко, економиста и банкар господин Бранко Драгаш говорио је о:

 1. Све нарастујућим дуговањима државе Србије
 2. Било је речи о бесплатним акцијама, акционарству. Посебно је важан едукативан сегмент о власништву над акцијама малих акционара, дакле радника.
 3. Било је речи о Новој стратегији приватизације за РТБ Бор.
 4. Било је речи о приватизационој мафији у Србији.
 5. Било је и локалних тема о приватизацији за фирме „Центроисток“, „Бор Промет“.
 6. Било је речи о пропасти хипотеркарних крeдита у Америци, а САД је најзадуженија земља на свету, и дугују 100 хиљада милијарди долара. Још једном…100 хиљада милијарди долара.
 7. Било је речи о тенденцији да развијене државе не отуђују своје стратешке фирме из власништва над њима путем већинског пакета акција.

Обрадићу неке аспекте, а остало ћете чути и видети сами…
За нашу Србију и нас Боране најбитније је шта ће се десити са једном од најстратешкијих компанија, а то је РТБ Бор. Зато ћу поново рећи неке детаље из Нове стратегије приватизације РТБ-а који су најбитнији:

 1. РТБ Бор излази из реструктуирања, јер има капитала!
 2. Модел мешовитог АКЦИОНАРСКОГ власништва над РТБ-ом би био следећи:
  1. 51% у власништу државе.
  2. 19% власнишва, приватна компанија.
  3. 15% власништва, сви грађани Србије који имају право на акције.
  4. 15% власништва, сви пензионери, бивши и садашњи радници РТБ Бора.
 3. У Бору има још око 8,3 милиона тона руде која може да се експлоатише.
 4. Процена добити, односно профита од пословања рађена је у економији званом „конзервативном методом“, где је свесно узета мања вредност једне тоне бакра на светској берзо, од 3,500 $/тон.
 5. По тој процени, урађен је пресек прорачуна за 2053 год., где је добит, чист профит, преко 7 милијарди долара. А шта да се каже о профиту када је цена по тони бакра на берзи као данас, преко 8000 $/тон.

Оно што је најважније да радник и обичан човек схвати је то, да у овако мешовитом акционарском друштву где је држава већински власник компаније са 51 % акција, то нема ама баш никакве везе са тзв. моделом „друштвене својине“ из доба Социјалистучке Југославије.

Зашто вам ово причам?

Па зато што ћете имати ситуацију да када причате о томе, разни испиривачи мозгова ће вам приписивати да смо „то већ имали“ , „то је и упропастило привреду Југославије и Србије“ и да желите да се вратите у доба социјализма и комунизма који је пропао, где је појам друштвене својине био „ничије-свачије“ и да се друштвена својина арчила на све стране, итд…итд…
Ти им лепо све објасниш, аргументовано, да то нема везе с’оним што они тврде, али ти идиоти ти и даље без икакве контрааргументације приписују да желиш да се вратиш у пропало време комунизма где се нерационално газдовало државном својином….

Ти онда почнеш тим идиотима да „црташ“ детаљ по детаљ, и кажеш им да по статуту акционарских компанија где је држава већински власник, не може да се дешава то што се дешвало у бившој Југи са државним фирмама, да држава (већински власник) може нерационалним и бахатим пословањем да упропашћује фирму, јер у том случају остали приватни власници акција (укључујући и радника,грађанина) могу да стопирају рад компаније, јер то, то лоше пословање са губицима, није у њиховом интересу и интересу њховог капитала, који је њихова својина, имовина!

Међутим, да полемишеш са тим идиотима је исто што и да разговараш са зидом. Они, ти прорачунати испиривачи мозгова и заступници погубних неолиберарних реформи, ти тада једноставно прилепе да си „проклета комињара“ која се „враћа у порошлост“ и као побесне па ти кажу: „па докле бре…“, али…шта да се ради, идиот је идиот, или још горе, неки од њих су и саме жртве коме је већ испран мозак, па су сад „дупли идиоти“.

Но,тим идиотима се ближи крај, јер све напросто има свој почетак и крај.

Запамтите једном за свагда, пошто вас нико не едукује већ само лаже да би лакше манипулисао вама, мали акционари, дакле радници и грађани у нашем примеру, су власници капитала, јер су њихове акције капитал, њихово приватно власништво, њихова имовина, то је хартија од вредности с’којом могу да тргују!

Најбоља заштита свог капитала малих акционара, је та, да се удруже, да направе у оквиру компаније своју скупштину акционара и да изаберу своје људе у управном Одбору фирме у којој раде, који би контролисали њен рад, ради заштите свог капитала и свог интереса. Не може тада неки политичар који везе нема са животом, не може та „битанга која продаје маглу“ да нареди шта му се свиђа, а на штету фирме, јер остали власници капитала би то спречили и заштитили своје интересе.
По закону о Привредним друштвима који је на снази у Србији, сваки мали акционар има право на увид у пословање компаније у којој има своје акције.

Све ово је по мени најзначајнија компонента коју је Драгаш наглашавао у интервјуу.

У Интервјуу ћете још чути и неке ствари које нећете никако чути преко електронских медија контролисаних од ове ДОС неолиберарне лоповске багре, а то је:

 • Да је Кинески државни инвестициони фонд уложио у Јужну Африку 200 милијарди долара.
 • Русија је пре 4 месеца и у горњем и у доњем дому Думе, донела одлуку да не продаје своје стратешке фирме.
 • Моћни Руски „Гаспром“ је 70% и више у власништву државе Русије.
 • Немачка је донела одлуку да се стратешке привредне гране не продају, јер напросто незна се како ће свет да изгледа у следећих пар година због свеопште кризе и пуцања надуваног глобалног финансијског балона.
 • 25% акција Швајцарске банке „UBS“ која је пословала са губицима у првом кварталу ове године од 12 милијарди франака, купио је Сингапурски инвестициони фонд који је 100% у влаништву државе Сингапур.
 • Француска железница није приватизована, и то је не спречава да буде модерна и ефикасна.
 • Чешка електропривредна компанија „Чез“ је 78% у власништву Чешке државе.

Сада ћете се вероватно запитати, па како то да фирме,као и инвестициони фондови у државном власништви Русије, Чешке, Француске, Кине, Сингапура функционишу, инвестирају, имају пара, а код нас не, ништа од тога..?
Па из простог разлога, јер је на првом месту код њих свест и одговорност, одговорност и савесност људи који управљају државом, то је најбитнија ствар, а не толико сама својина. Код њих управљају државом одговорни, стручни љиуди, људи који воле своју земљу.

Па погледајте само ову апсурдну ствар.

Бранко Драгаш, успешни економиста, који је скоро 30 година успешан приватник, стално и упорно говори о значају државе и државне својине, док ове ДОС-овце, које већ скоро 8 година управљају државном својином Србије, распродају све живо што је од стратешког значаја, у пљачкашко-мафијашкој операцији која се зове „Приватизација“, или, то још зову „реформе“, јер тобоже величају свемоћну приватну својину, а ми, који смо годинама то стварали, ми смо „губитници транзиције“.

Зашто је то тако..?

Зато што су сви из ДОС-а највећи талог нашег друштва, талог из бившег социјалистичког режима, то су деца комунизма, „опозициони“ талог из режима Слободана Милошевића, талог и багра која је стално била на државним јаслама, интелектуална багра која никада у животу није привређивала нешто на тржишту, радила, стварала профит, доказивала се да је успешна стручна елита па да управља државом,  већ све што раде кроз управљање Србијом, раде напамет, онако књишки како су учили на својим факултетима и институтима и никога ништа не питају, већ напротив, раде шта хоће, распродају државне фирме у бесцење за „шаску долара“, псеће послушно су одани својим Западним менторима, излуђују народ, понижавају га својом сервилном оданошћу Западним менторима у уништавању Српске нације и државе и тако плказују да су још гори од својих ментора, јер да није њих, ДОС багре, Запад не би могао да распарчава и уништава Србију, њену привреду, економију, а сада су и прешли на задњи стадијум најгорег психолошког рата: -уништавању колективне Свести и идентитета Српског народа, усађујући му измишљену и наметнуту кривицу, да је крив за све.

Српски народ, треба само да се реши са власти ове најгоре „интелектуалне“ багре коју смо икада имали, попут: Тадића, Јовановића, Динкића, Питића, Чанка, Костреша и да на челу државе, а посебно у привреди, постави људе попут Бранка Драгаша. Људе који су се доказали кроз рад, људе који имају резултате.

Људе који воле Србију. Људе који су по знању, искрености, поштењу, моралности и часности попут Љубодрага Симоновића Дуција, људе који су спремни на жртву зарад општег добра, добра целог друштвa!

Драгашев сајт:
dragas

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: