Пуцање глобалног финансијског балона !


Сви смо свесни великих глобалних превирања и хаоса у којем се налази свет.Ратови,борба за моћ,за ресурсе који нису вечити.Иза свих тих политичких дешавања и светске „демократије“стоји новац,новац и само новац!Новац је покретач свега.Ако се то схвати,лакше ће се схватити и антипицирати разне глобална политичка кретања.Због тога,веома је важно да се схвати од нашег обичног човека,пречесто необразованог,значај новца,тако ће лакше схватити сву ту перфидну манипулацију банкарских система путем новца,кредита,дужничког ропства…што ће му помоћи да схвати о чему се ту ради,јер су махери са Вол Стрита све то перфидно и лукаво измислили и покренули.

Овакве информације нећете добити на ТВ станицама или у неком другом јавном гласили,јер мас медији су ту да обичног човека константно држе у незнању, како би лакше манипулисали сњим,варали га и експлоатисали га.У тим медијима постоји само манипулативна и контролисана „званична“ истина…

Но,људи полако то схватају и окрећу се интернету, који је једини постао извор сазнавања неке истине и правих информација.У ери глобалних лажи и превара,права информација и информација као таква, има заиста највећи значај.Ко има праву информацију у правом тренутку,тај зна све…!

Зато и покрећем ову рубрику,јер је све ово од суштинског и огромног значаја за обичног човека.Пошто нисам финансијски експерт,преносим један текст са нашег сајта Сербиан кафе од једног нашег човека,Србина,који дуго живи и ради у Америци,и који је решио да нам открије све те заврзламе.Тај текст је писао под корисничким именом “ КАТАНА100 (САМУРАЈ)”.Ова рубрика ће стално бити допуњавана корисним текстовима.

*****

Serbian Cafe
http://www6.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/15/011993879/pucanje_globalnog_finansijskog_balona.html?267

Пуцање глобалног финансијског балона

Аутор: “ КАТАНА100 (САМУРАЈ)” – 22. март 2008. у 11.47

Да би схватили у каквој се ситуацији данасњи свет налази, а посто сам укапирао да скоро нико на овим дискусијама нема појма о савременим финансијама, пробаћу да вам што упрошћеније објасним основне

појмове. То наравно највише радим због Српског народа у Србији, који чита ове дискусије и који ни нема приступа

правим информацијама. Унапред се извињавам ако користим погрешну терминологију на Српском јер ми наши изрази нису блиски.

Међународни финансијски систем се састоји од 4 компоненте:

  1. Правог новца (поwер монеy), тј новчаница и кованог новца.
  2. Пластичног новца (броад монеy) тј чекова и кредитних картица.
  3. Осигураног дуга (сецуритисед дебт) тј хипотека на куће и осталог „упакованог” дуга.
  4. Договорених трансакција (деривативес) тј потпуно шпекулативног капитала који се заснива на размени, обећањима и будућом вредношћу акција, сировина, валутних курсева итд.

Пре тридесетак година, кеш (новчанице и новчићи), пластичне кредитне картице и чекови су чинили скоро 100% светског капитала.

Данас овакав капитал чини само 12% светског капитала, што је застрашујуће!

13% светског капитала данас чини осигурани дуг (сецуритисед дебт), док 75% светског капитала чине деривати, односно шпекулативни

капитал! Сада већ полако почињете да стичете слику зар не?

Проблем светских финансија има огроман утицај на светску економију.

Пре тридесет година реална економија је била већа од финансијског сектора. Данас је светски капитал 40 ПУТА (и још

једном ЧЕТРДЕСЕТ ПУТА већи од светског ГДП (брутонационалног доходка целог света)!!!!

Е сада, оно што се тренутно дешава је у ствари криза осигураног дуга (13% свог капитала на свету),тзв секјуритија.

Шта то конкретно значи?

Па просто. ФЕД (федералне резерве или ти централне банке Америке – приватно власништво пар инвестиционих банака) је

после де факто слома берзе 11 септембра оборило вредност базних камата испод 1% да би спречили неминован улазак у рецесију. Комерцијалне банке су следиле тај потез и јефтиним новцем су засули Америку (а и остали део Англосаксонског света) са идејом да подстакну потрошњу која је стала крахом

ИТ компанија (тј ИТ балон се издувао). Главни циљ им је био тржисте некретнина, јер би тиме поспешили градњу и запосленост, плус

народ би трошио позајмљени новац на опремање кућа које су купили по скоро бесплатним кредитима. То је наравно изазвало праву јагму за кућама, и зато што за зидање треба време,кућама су кренуле ненормално да расту цене. То је изазвало прави бум у градњи кућа, милиони Амера су

се запослили као тесари, електричари, итд, Вол Март, таргет и остали ланци су кренули да продају на велико опрему за те куће и балон је кренуо да се пумпа. Како плате Американаца нису расле (сатница је мања данас него пре 30 година), било је потребно да не повећавајући плате радницима,

истима омогућите да купују ствари за кућу. Како су цене кућа из године у годину само расле, одговор на ово је био очигледан: омогућити да се људи задужују на име еквитија, тј цене куће минус дуг према банци. Овде долазимо и до деривата тј до једне од многих дефиниција ове тешке шпекулације, односно до појма

„левераге“ који не знам како да вам преведем, али ћу пробати да вам објасним на простом примеру:

Значи Дзон Смит је купио 2002 године кућу за $100000, давши депозит од $10000 и узевши кредит од $90000 од неке Америчке комерцијалне банке (рецимо Кантривајд).

Наредне године та куцћ је већ вредела $150000 због огромне потражње за кућама. Е сада је Дзон ресио да је прода и

добије он тих $150000! Сада он мора да врати дуг банци од $90000 и (намерно због једноставности изостављам камате) њему остаје $60000, од којих је $10000 његових и $50000 је зарадио за годину дана! Е то вам је леверидз! И то је једна од дефиниција деривата.

Е сада се тржиште заситило негде око 2004 на 2005 и постала је поново опасност да Америка, која ништа не производи, додје опет у рецесију, коју је тако успешно ескивирала 2001.

И сада су банке потпуно укинуле критеријуме како би балон некретнина још више надували и почели су да дају кредите за куповину кућа и људима који ни теоретски нису могли да купе себи кућу (замислите ДСовце има и таквих у вашем комунистичком рају званом Америка).

Тако долазимо до тога да људи са малим примањима, без икаквог депозита за кућу добијају од банака 100% кредита за куповину кућа које су већ предуване (не вреде тих пара).

Пошто они немају пара да одплаћују ни тако ниске камате, банке су се досетиле да им дају кредите са обавезом да за првих 3 године отплаћују само камате на хипотеку, а онда да почну да одплаћују и главницу и камату. И цене кућа су наставиле да расту, јер се појавио нови слој људи на тржишту некретнина, који је до сада због ниских примања био у тоталном ауту!

Е сада долази најлепши део: Америка је све задуженија и задуженија. Не може да живи без страних кредита и инвестиција. Једно од главних средстава за привлачење страног капитала су обвезнице (бондови) које у Америци издаје и њихова федерална држава, али и свака од 50 држава, па чак и општине!

Да би привукле нови капитал (свежи) ФЕД су морали да дижу камате. Како су се камате дизале тако су се дизали и камаре кредита за куће. И сада долазимо до 2006 када тржиште некретнина стаје. Цене су и даље стабилне али не расту. Банке су овакве хипотеке (моргидзе) „паковале“ у тзв осигуране кредите (секјуритис) и продавале их на финансијском тржишту инвеститорима за кеш! Купци су били углавном пензијски фондови разних држава (по дефиницији конзервативни) појединци, комерцијалне банке. Уосталом, Стандард и Пур су дали ААА рејтинг (солид лике голд другим речима) овим безвредним секјуритијима, јер су то хипотеке

на куће, а куће као што знамо само расту (сиц!). Е сада креће други део приче који већ можете да пратите и сами и да скратим. Многе од тих секјуритија Америчке комерцијалне и нарочито инвестиционе банке нису имале времена да распродају странцима и сада су остали сами са безвредним хипотекама на милионе кућа, које људи који нису

дали никакво учешће напуштају, јер се никоме не испалти да отплаћује нешто сто вреди много мање од дуга! Оно што ствар чини интересантном је да сада почињу да банкротирају и људи који су дали депозите, али је због континуалног пада цена кућа, њихова вредност такође мања од хипотеке! По Голдман Саксу таквих ће до половине идуће године бити чак 40% свих куца у Америци.

Међутим, ни ту агонији није крај.

Сада долазимо до главне главобоље западних министара финансија: деривата који цине чак 75% свог расположивог капитала на свету. Описати шта је то је мало теже јер су ову шпекулацију тако и дизајнирали генијалци са Вол стрита.

По дефиницији, деривати су финансијски инструмент који не чини власништво већ ОБЕЋАЊЕ да ћеш постати власник!

Као што и сами видите, улазимо у поље метафизике. Има милион разних деривата укључујући чак и метеоролошке?!

Ево још једног примера (осим оног више наведеног са куповином куће). Ви сте рецимо Мишковиц и имате све ваше паре у еврима. Ви купите акције неке Америчке компаније и постанете сувласник. Како је компанија у Америци, дивиденте ће се исплаћивати у Америчким доларима.

Е, сада ви желите да се осигурате да ће ваш профит за годину- две – пет бити у еврима исти без обзира на курс евра и долара. Ви желите да осигурате, заградите ваш профит (хедгинг) и онда идете на тржиште деривата код тзв хедге фондова који ту вашу жељу и испуњавају.

И веровали или не, банке, у првом реду инвестиционе, тргују оваквим „обећањима“. Е сада, ово све иде лепо док има пара и док сви поштују своје преузете обавезе. Шта ће се десити ако ови хедге фондови крену да пропадају? Шта ће се десити са 75% светског капитала у том случају? Шта ви мислите?

Е сада браћо Срби у Србији, а и шире, Катана вам је објаснио шта се дешава(ло) у свету финансија. Ово објашњење гарантујем нигде нећете наћи у целини, барем не на Енглеском. Најбоље што можете да прочитате је да се чланцима покрије само део ове тематике, никако целина. Углавном зато што и самим ауторима тих чланака није најјасније шта се дешава на тржиштима.

Зато се поклоните и љубите руку Катани, јер сте данас (опет) научили нешто корисно, уместо оних даноноћних кукњава како ми имамо једину шансу да преживимо ако удјемо у ЕУ, па макар нас свели на круг двојке.

Ја вам тврдим да је то најкраћи пут да нас више не буде. Зато слушајте оно што вам причам, јер ја не причам напамет!

…….

Жеља ми је да што више Срба може да разуме догадјања у свету на прави начин. А без разумевања финансијског система не можете да схватите ни политичке мотиве разних држава. Јер у крајњој линији, све се и онако врти око пара. Као и милион пута до сада, опет желим да вам укажем да ја нисам против трговине и економске сарадње са ЕУ, али једно је обострано корисна сарадња, а друго је субординација тој организацији против сопствених интереса. ТО је уосталом и кључна разлика коју многи симпатизери ДС-а не могу да виде и још мање схвате.

*****

П.С. Хвала Катани што постоји и што разјашњава људима оно што ретко ко хоће.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: