Доста је бре лажи, ало… ма претера га бре!


Од самог почетка ове пљачкашке приватизације РТБ-а Бор, писао сам о томе и по форумима и на свом блогу кад сам га отворио. Суштина свега је да је нова „демократска“ власт прихватила неолиберални концепт реформи, путем разноразних „шок терапија“ (…а данас смо и више него шокирани, у нокдауну…) где наше стратешке фирме као што је РТБ Бор треба да падну у руке мегакапитала, уместо да им помогну да се опораве, да почну поново позитивно да привређују и тако буду стуб и кичма економске јаке Србије. Нови ДОС-ов режим је само наставио да својом неактивношћу упропашћава и онако увелико упропашћени РТБ Бор. Требало је РТБ Бор што више још упропастити да би се добила што мања цена за мегакапитал. Међутим, када се види да су прибегавали безакоњу, лажним подацима, онда је слика и позадина тога потпуно другачија.

Погледајте како Влада Србије намерава да приведе крају „Операцију РТБ Бор“. У томе треба да помогне и лажан податак о трошковима производње бакра.
Погледајте и послушајте прво како Рудолф Навијалић, председник синдиката „Независнот“ РТБ-а Бор, ”стручно” објашњава трошкове производње бакра:

Скини видео прилог путем овог упутства.

Чули сте, тип каже: „цена коштања једне катоде“ иде преко 6.500 $. Ово је чиста будалаштина, нетачан податак, и лажно приказивање ситуације! Прво, цена бакра се на Светској берзи метала износи у доларима по једној тони катодног бакра ($/тони ), а не у $/катоди што прокламује овај синдикални „геније“. Другим речима, када би се рачунало његовом „математиком“ трошкови би били 65.000 $/тони…!??

Ола-ла… пропадосмо, Навијалићу ситуација је брале мој и гора него што си мислио!

Наравно, да је Навијалић и мислио да су ти трошкови преко 6.500 по $/тони, опет је све то превара, обмана, лаж! Разјаснићу све то у једној веома прецизној анализи, због обичних људи и истине ради, јер је наш народ традиоционално необавештен и неинформисан, а богами у каквом хаосу и лудилу живи, тешко да може и да сабере 2+2, а камо ли да размишља о „некаквим трошковима“…

На основу информације из прве руке, приказаћу вам тачне трошкове производње једне тоне катодног бакра. Пре него што то прочитате, дајем на увид Борској и широј јавности кратак и детаљан приказ самог процеса добијања бакра и техничке параметре трошкова.

Чиста рачуница трошкова производње бакра

Дакле, образложићу детаљно и прерцизно трошкове добијања једне тоне катодног бакра.

 1. У цену бакра улазе сви технички трошкови, плате радника и ремонт топионице. Овај задњи ремонт топионице коштао је око 2 милиона евра. Прошле године се произвело око 30.000т бакра, 600 кг. злата и остало. Е сад, ових 2 милиона евра повећало је цену коштања бакра за око 100$ по тони.
 2. За бруто плате годишње се издваја око 30 милиона евра, што повећава цену бакра за 1.400$/т.
 3. Укупан износ за ове две ставке је око 1.500$/т.
 4. Трошкови за струју су око 150$/т. Остали металуршки трошкови су око 300$/т.
 5. Цена вађења и прераде (рударски део) једне тоне бакра је од 500-600$/т.
 6. Када се све ово сабере, трошкови једне тоне катодног бакра износе 2.550$/т. Али, због варијација у пракси, узима се просек од: 2.300-2.550$/т
 7. Међутим, вредност произведеног злата је (600кг x 28 000$/кг = 16 800 000$). За ту суму треба умањити трошкове цене бакра и то износи: 560$/т.
 8. Значи, трошкови добијања 1тоне катодног бакра су око 2.000$/т.!!!

Ови тачни трошкови нису никаква строго чувана тајна, па сад ја као откривам „врућу воду“, не!

Све то зна и Навијалић који је само „једна карика“ са тачно одређеном улогом у овој великој превари и пљачки Владе Србије око приватизације РТБ-а. Знају то и „стручњаци“ из те тзв. њихове „студије“ по којој су дошли до невероватних цифри од 6.500$ за Бор, а за Мајданпек Навијалић каже, цифра иде и до 8.300 $…!?

За оне који нису из Бора и Мајданпека да кажем да у Мајданпеку нема Топионице нити Електролизе, већ се извађена руда само дроби, меље и флотира, и као релативно суви концентрат шаље за Бор, тј. иде у топионицу.

Још када се зна да Рудник бакра у Мајданпеку има барем 2 пута више бакра у руди, па је самим тим и мања количина јаловине коју је потребно уклонити, а познато је да су трошкови скидања јаловине 1$/тона јаловине, јасније ће вам бити ове тешке Навијалићеве небулозе и лупетања.
Па, чак, чак и да је Навијалић мислио на прераду увозног концентрата, трошкови производње бакра не могу никако прећи 2.700$/т!

Још само да додам и ово уз то…

 1. Нека су трошкови производње бакра чак и дупло већи: 4.000$/т… и опет је добит по тренутној високој цени бакра на Светској берзи неминовна!
 2. А где су паре од продаје 6 тона сребра, 13 тона селена, платине, паладијума, 60 000 тона сумпорне киселине, а где је бакарна и лак жица???

Али ево објаснићу како су ти Навијалићеви „стручњхаци“ дошли до цифре од 6.500$.“Стручњачи“ су у тој својој „рачуници“ убацили и…

 1. Беспотребне трошкове наше традиционалне нестручности, а самим тим и велике неодговорности према државној својини која им је поверена на управљање…!
 2. Трошкове лоповлука разноразних комерцијала…!
 3. Трошкове злоупотреба службених аутомобила. Разна непотребна путовања, разна измишљена путовања. Једно од тих непотребних путовања је и Навијалићево прошлогодишње путовање у Румунији, са неким људима из синдиката Независност. Хтели су „да на лицу места виде како ‘Купрум’ послује’…!? „Ало бре, Навијалићу, ти нон-стоп брбљаш, брбљаш: …“приватна својина…приватна својина…“а овамо арчиш државну касу! Ђоле, председник једног другог синдиката, рекао је да си узео из касе РТБ-а око 2100 евра за то путовање! И то у овој најтежој ситуацији..! И шта је то твоје путовање користило РТБ-у, нама…! Иди бре, путуј где хоћеш, али брале то плаћај из свог џепа…!
 4. Трошкове измишљених дугова, да би се на тај начин те паре касније прале кроз спорт, финансирање политичких партија, за разне провизије, за личну корист, за разне лоповлуке и марифетлуке.
 5. Jедна од тих измишљотина је на пример да РББ (Рудник бакра Бор) продаје (фиктивно) концентрат ТиР-у, (Топионица и Рафинација), а то се после приказује као дуг ТиР-а, а ТиР у међувремену произведе бакар и злато и то прода, а паре деле сви у РТБ-у. Шта је онда са тим дугом ТиР-а према РББ-у? Е, то се односи на ову претходну тачку…! Ти су се измишљени дугови, као и неки реални дугови фирми унутар РТБ-а, приказали лажно у документу Владе Србије по коме се РТБ Бор приватизује као спољни дуг према повериоцима од „само“ 126.986.000 €, да би се тако намерно и смишљено дала што лажнија слика о спољном дугу РТБ-а и да се „оперу“ паре. То је у рубрици „повезана лица“ у овом претходном приказу..!

Оно што је држава требала одавно да уради, да су прави људи дошли на право место, будите сигурни да ће да уради овај Аустријанац који ће знати шта да ради са којекаквим „саветницима“, „стручњацима“, који су Бор завило у црно! За време окупације од стране Немачке, производило се више бакра него данас! Толико о „техничкој и финансијској интелигенцији“ у РТБ-у. Код њега ће цена трошкова једне тоне бакра бити око 2.000$/т, у то сам потпуно убеђен. Ако цена бакра на Светској берзи буде 7.000$/т, чиста добит по тони ће бити око 5.000$/т. Ако годишње произведе као и ми сада само 30.000 тона бакра, његова добит ће бити, на годишњем нивоу од 150 милиона долара, колико вреди и нова топионица!

Ето, само се рационалношћу и одговорним управљањем РТБ-ом у овом периоду повољне цене бакра, могло издвојити пара за нову Топионицу! За то што се није догодило, искључиво су одговорни ДОС-овци, односно странка која је ставила „шапе“ на РТБ Бор!

А кажу…„држава нема пара“…

Море… го*њива мотка треба да проради…!
И на крају да кажем још једном свој лични став према РТБ-у Бор, Бору и Србији…
Ја сам заговорник тога да све стратешке фирме попут РТБ-а, НИС-а, ЕПС-а, јавних предузећа, буду у већинском државном акционарском власништву од 51% (то није исто што и тзв. друштвена својина) остало да буде 19% приватни капитал и 30% приватни капитал радника у виду акција малих акционара.
Зашто…?

Не зато што живим у идеалима лажног и манипулативног Реал-Социјализма у коме смо живели, већ зато што желим да живим у земљи Србији која ће бити јака и стабилна саобразно својим потенцијалима, капацитетима, ресурсима и могућностуима. То Србија једино може бити ако економски, значи финансијски контролише стратешка привредна предузећа којим располаже, а не да то контролише корпорацијски капитал путем разних „бизнисмена“, па се тако Србија потезима „повуци-потегни“ може лако контролисати на међународној политичој сцени, а и скоро сав капитал би се исисавао на рачунима страних банака преко фирми које држе овде.

Али, то је немогуће да се деси ни под разно са менталним склопом, не-одговорношћу и свешћу политичара из Титовог режима, Слобиног режима, нити овог „реформског“ петооктобарског режима!!! То је једна те иста манипулативна свест и ум, али са различитим идеолошким „жвакама“ за народ.

То се једино може десити са новим људима, са новим стручним људима, моралним, часним и поштеним, који би били спремни на жртву ради опште добробити целе заједнице!У политичком делу свог рада, ти људи би обавезно требали да устоличе неки нови политички систем у коме би се политичке партије маргинализовале у политичком смислу и да прерасту у неке грађанске организације које би имале едукативну и еманципацијску улогу у нашем друштву. Те партије, с обзиром на горко историјско искуство, не би имале никакву моћ било каквог политичког опсега, осим едукативног и еманципацијског кога сам поменуо. Из тих „ускопартијских грла“ нико не би могао да буде биран да управља неким државним предузећем од стратешког значаја, јер смо врло добро свесни историјског и горког искуства са тим, и у Титово време где је све и почело у виду „клице“, па се наставило у време Слободана Милошевића, а у ово време ДОС-овског мафијашког капитализма све се свело на „партијску поделу плена“, на голу пљачку и отимачину…!

Наравно, тада би прави и истински интелектуалци дошли на правом месту, а на државним и функцијама у привреди дошли би одговорни и часни људи, који су се доказали у пракси, нова елита, а не да се дешава да нам гувернер Народне Банке (Динкић) буде човек који претходно нигде није радио нити је имао икаквог искуства на финансијском привредном тржишту, а преузео тако одговорну функцију!
Дакле, људе на функцијама треба бирати из најширег друштвеног опсега, а не као до сада из ускопартијских „грла“ где тако 5-6 човека преко њих контролишу целу земљу. Тада људи не би хитали да се учлане у ову или ону партију, да се „продају“ и интелектуално „проституишу“ да би дошли на „ову“ или „ону“ позицију, нити да се обични људи понижавају да се учлањују у партије, „јер се само тако може добити неки посао…“ и слично…

Имамо ми људе у Бору који су стручни, паметни, а пре свега су поштене, моралне и одговорне особе, и који би када би руководили РТБ Бор-ом, поправили ситуацију, и „дигли би се из мртвих“.

Тада трошкови једне тоне катодног бакра не би били 6.500$/т или можда 10.000$/т, већ онолико колико и јесте 2.000$/т…! Тада не би било „оргијања“ са државном имовином, а када би довели овде неку инспекцију (независна ревизорска кућа на државном нивоу) у РТБ-у да испита све претходне лоповске марифетлуке, и бившег и садашњег режима, из РТБ-а не би изашли две године, али би сигурно било ухапшено минимум 1000 људи…!

Међутим, наравно, то је само пусти сан, јер „риба смрди од главе „Тешко да би се то десило и под бившим режимом и под овим „демократским“, јер разлика између њих је само у следећем: левичари краду „левом руком“, десничари „десном“, а демократе наравно „демократском“, „реформском“!
Брзо би се тим људима нешто наместило да се смене, јер би они заправо требало да стану на пут организованог државног криминала!

Борани и грађани Србије, не заборавите да се ваш РТБ Бор приватизује по „стручном документу“ тзв, Приватизационог Саветника у коме пише на самом почетку да они нити гарантују за тачност података, нити су одговорни за евентуалне штетне последице из уговора „по кориснике“, а то смо разуме се ми, обични радници и грађани, а и цело друштво заправо…!

То се све ради под званичним покровитељством „демократске“ Владе Србије!

Не заборавите и ово, да се сва „приватизација“ како РТБ-а Бор тако и свих државних фирми врши под ингеренцијом законске уредбе која даје прилику ДОС-овом режиму „разасутог у стрелце“ са доста „голуба прелетача“, да могу тендерска(чл. 26) и аукцијска (чл. 44) документа да униште после три године…!

И после, када би се покренула ревизија приватизације, лопови ће „наивно“ да кажу: „па аман људи, све смо бре радили по закону…“.

Ја нисам за приватизацију стратешких фирми, али за приватизацију наравно јесам. Нека људи оснивају своје фирме, своје породичне фирме и предузећа. Међутим, и то како видим иде лошим путем у овом мафијашком капитализму где влада правило „уништи конкуренцију“, и ту места има само за „одабране“, разне Мишковиће, Хамовиће, Лазаревиће…иначе…има да те „прогута мрак…!“

Мали обични човече Бора, Србије… ти ниси „мали“, ти можеш да постанеш велики и достојан самопоштовања само ако своју судбину узмеш у своје руке и почнеш да се организујеш и окупљаш око нових људи, стручних и паметних људи, људи који нису продали своју част и поштење за „фотељу“ или разна материјална блага! Тако ћеш имати шансе да спасиш РТБ Бор, НИС, ЕПС, Јавна предузећа, природна богатсва (шуме, језера, воду) и све што је стратешки битно да Србија буде јака и економски стабилна земља, од пљачкашке приватизације ових неолиберарних „паразита“ и слугу мегакапитала!

Било за коју групацију и странку да се вежеш, бивши-садашњи режим, небитно је, ..сви ће да те „преведу жедног преко воде“, да те лажу, манипилишу празним обећањима, краду и понижавају… и зар је битно да ли то ради: „левичарска“, „десничарска“ или „демократско-реформска“ манипулативна свест и ум???

Па то је сад свакоме јасно ко су сви!

Ми треба да своримо потпуно ново друштво са новим системом управљања, базираном на новим хуманим идејама, да законом маргинализујемо моћ свих партија, и да већ једном изађемо из овог „лавиринта без излаза…“

Та нова и часна елита је ту, међу нама, али до тебе не допире њихова реч, јер у Србији влада невиђени медијски „мрак“, контролисан од неколико бараба…!

Поменућу само неке људе за које сигурно знам да би створили то ново, боље и хумано друштво, само ако би им ми пружили прилику! Но, сигуран сам да их има још, пуно…

Идејне и теоретске новитете том новом друштву могли би да дају Љубодраг Симоновић – Дуци, професор Милан Брдар, професорка Дивна Вуксановић, професор Ратко Божовић.

У економији и опоравку наше привреде, могао би доста да уради искусни Бранко Драгаш… сигуран сам да за економски део имамо још добрих нових људи који ће да опораве нашу економију која је једном ногом у гробу…!

Ма какве имали погледе на свет, економија је срж битисања сваког друштва!!!

Само једна мала дигресије на ДОС-ово „одговорно“ управљање економијом Србије.

 • Приватизовали су бивши Мобтел 063 (министар Динкић) и тако лишили државну касу огромног профита!
 • Ништа нису морали да улажу, Мобтел је само доносио профит као и сва мобилна телефонија у свету. Људи разговарају, а ти скупљаш паре.
 • И сада долази највећи парадокс тих „реформиста“… продали су га „Теленору“ који је у већинском власништву државе Норвешке…!??
 • Који је бре онда циљ приватизације???
 • Да једна држава прода своју фирму другој зато што ова боље зна да управља с њом!???
 • И наравно, сада сав профит убире Норвешка као држава, а не Србија…!
 • Има ли бре веће луднице од Србије, људи…???
 • Ето, они продају и оно што је држави доносило профит и то без икаквог додатног улагања, и ту сад не могу да се ваде „као држава нема пара“, или као „фирма је упропашћена“ па сад мора да се приватизује, јер „приватник зна“…
 • И како ће сад те исте барабе да помогну стратешке фирме као што је РТБ Бор, НИС, ЕПС, да инвестирају у њих, и које би касније у неко догледно време доносиле профит, када они продају и оно што већ увелико доноси профит..!!!??
 • Јоој у каквом ми затвору живимо људи… како бре то можете да трпите???

  Даље…

  За законодавни део тог будућег новог друштва могли би да се побрину некорумпирани људи међу којима су: Верица Бараћ, затим Милован Бркић… а сигуран сам да их има још!

  Само нови људи могу излечити наше болесно друштво, да раскрстимо са старим заблудама: „страначког лудила“, разних предрасуда и стереотипних погледа на свет, који су скупо коштали наше Национално биће и генерације скоро кроз целу историју!!!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: