Бандити од закона


Аутор: Бранко Драгаш
Понедељак, 04 Децембар 2006

Према извештајима руске полиције, која најбоље познаје стање у држави, више од две хиљаде моћних компанија широм Русије под директном су контролом мафијаша. Петина од тих компанија су толико велике да од њих зависе судбине целих градова. Званичници тврде да постоји 450 добро организованих банди и армија од 12.000 криминалаца који су озбиљна опасност за друштво. Министар руске полиције Рашид Нургалијев одлучио се да отворено саопшти јавности ове шокантне податке јер сматра да да се против организованог криминала могу борити само уз помоћ грађана. Највећу опасност за државу престављају, како полиција истиче, озакоњени бандити или бандити из законских рупа, којих има око 200 криминалаца са ауторитетом и њихова једина улога је да озаконе криминалне радње и координирају успешно вођење послова. Након пљаче великог капитала, легализовани криминалци настоје да се кандидују за градоначелнике и намеравају да направе политичке каријере и у врху саме државе. Руски министар полиције отворено позива грађане и јавност да се укључе у борбу против ове опасне заразне болести у друштву.

Наш министар полиције, који је у младости обијао трафике, покушава сам да води рат против разних облика мафије: стечајне, друмске или царинске, али само ограничено и уз велику задршку. Зар стечајна мафија постоји само у Београду? Шта је са стечајном мафијом у другим градовима?

Изјава директора царине је крајње проблематична. Да ли директор царине штити ухапшене? Друмска мафија годинама има своје инсајдере у министарствима. Али још увек се њихова имена не откривају. Да ли ће Горан Кљајевић, у јеку изборне кампање, изаћи са именима министара који су му наређивали како и коме да продаје предузећа из стечаја? То све зависи од процене Коштунице да ли треба да пуца из најјачих оружја да би подигао сопствени урушени кредибилитет у бирачком телу.

Претпостављам да ће бити још хапшења и још откривених мафијашких организација у току саме кампање. Али нико неће смети да ухапси тајкуне, који су врх криминалне хоботнице и који спадају у ред бандита од закона, јер све што су опљачкали од државе и грађана, учињено је по законима и уз пуну подршку власти.

Да ли је та власт била идеолошки обојена фразама о власти радничке класе, нацији или тржишним реформама и европским интеграцијама, то је потпуно неважно за бандите од закона, за њих је пресудно важно да се пљачка по закону одвија и да они постају све богатији. Упркос плаћању великих рекета политичким структурама на власти, што је данас тек признала и Даница Драшковић, тајкуни су све богатији јер се распродаје национално богатство изузетне вредности. Отуда објашњење зашто све политичке странке избегавају разговор о приватизацији. Плаше се да не увреде своје спонзоре који учествују у директној пљачки државне имовине.

Када кажу корумпирани политичари и њихови тајкуни да се њихово пословање одвија по закону, онда је то исто оправдавање кога су користили нацистички злочинци у Нинбергу, тврдећи да су поштовали законе и радили по тим законима. Истина је на њиховој страни, концентарциони логори су оснивани по важећим законима, а управници тих логора и сви који су учествовали у невиђеном геноциду су настојали, као ревносни припадници странке на власти и као одговорни службеници, да што ефикасније и што успешније спроводе законе. Исто су радили и они у стаљинистичком гулагу. Која је разлика?

Убиство невиних људи је злочин, без обзира под којом идеолошком сектом на власти се то вршило. Ноћна пљачка банке организованог ганга из подземља је криминално дело као и распродаја националне привреде по књиговодственој вредности динара из деведесетих година и уз почетну цену од 20 одсто од те намерно умањене вредности капитала, како је то смишљено законском пљачком у процесу приватизације. Лично мислим да грађани имају веће поштовање према тим криминалцима који долазе са улице, јер су непрестално изложени тржишној утакмици, него криминалцима који постају председници владе, министри, директори разних агенција и директори државних предузећа, пошто они своју криминалну активност спроводе кроз државу, мимо тржишта и уз трошење пара пореских обвезника.

Испоставља се да је тачна констатација некадашњег највећег америчког гангстера Лакија Лућана, који је рекао да је много теже постати кум мафије, него председник САД. Лично мислим да грађани имају веће поштовање према проституткама које зарађују на суровом тржишту свој новац, него према политичким конвертитима, прелетачима, силиконским реформаторима и њиховим певаљкама, естрадним спонзорушама, воајерима из Великог брата или идолима гранд парада и пирамида. Код проститутки је све јасно. Нема лицемерја, фолирања, пренемагања, малограђанског кича, скоројевићевског цмиздрења и кењкања. Код проститутки је једино све транспарентно. Исто као код криминалаца. Због тога они привлаче штребере, моралне протуве, политичке скотове и квазиинтелектуални шљам и због тога су њихови животи тако примамљиви за малограђанске мекушце у транзицији.

Сведочење Багзија то најбоље потврђује. Запањујућа је толика спрега између демократске власти и криминалаца. И док се тај савез не раскине у глави политичара, нема никакве могућности да дође до оздрављења друштва. Криминалци на улици су бактеријске упале које се брзо лече правовременом полицијском терапијом. Али тајкуни су најтежа опасна и заразна болест у друштвеном организму, која се једино темељно лечи хирушком операцијом. Та операција се зове – морал. Само непоткупљиви могу бити хирурзи. Само елита која има визију и која је спремна да се жртвује за идеале и идеју може искоренити опаку болест. Само државници на власти могу да искорене бандите од закона. Грађанским институцијама уништавамо бандитизам тајкуна. А грађани Србије, ако хоће бољи живот, морају тајкуне привести закону.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: