Упутство за неупућене акционаре – Боране!


Пошаљите овај чланак пријатељима
………………

Радници, рудари, грађани и пензионери, не знам да ли ће ово вредети, јер “ствар је већ кренула”, али нека вас не мрзи да читате, јер ћете овде наћи саму суштину значења речи: АКЦИЈА .. АКЦИОНАРСТВО… АКЦИОНАР…

Таман посла да вам ово прича синдикални лидер Навијалић..лакше је, а и ”корисније”… плашити вас стечајем…
Барем ћете схватити шта значи бити акционар и како сте били преварени, како вас непрекидно варају и лажу…

Ово што ћете прочитати овде требала је да вас едукује влада Србије: -прво едукација, па онда приватизација… али људи из Владе да би вас преварили држе вас неиформисанима и док они пљачкају… стално нам ко папагаји понављају да ће да нам буде боље тек кад “уђемо у ЕУ..”

Зар не видите да наши политичари, псеудоелита, тајкуни, мафијаши, сецикесе, полтрони живе ко бубрег у лоју САДА и ОВДЕ … они нису “ушли у ЕУ да би живели боље…!

А зашто онда ми не живимо боље сада и овде?

Економија је темељ и срж сваког друштва, ако је ту катастрофа …катасатрофа је и у свим сегментима друштвених кретања и живота, тада се филозофијом и културом бави само псеудоелита, све је резервисано само за њих. Свеједно је да ли се неко зове Тито, Слободан Милошевић. Ђелић, Тадић, Коштуница, Чедомир Јовановић, Мићуновић, Динкић…
Обрни окрени…. све је то комуњарско пропагандистички стил, само се ”рај”

зове другачије, прича је другачија, а ментални склоп пропагатора тог раја ”тамо…негде…” је потпуно исти, само су ове “демократе” још више усавршиле методе испирања мозгова!

НАМА ТРЕБАЈУ ПОТПУНО НОВИ ЉУДИ…!

У било којој Унији да се налазимо, економија и привреда наше земље зависи од тога како се управља тиме сада и овде (!).. а не кад “уђемо тамо негде”…

Лако ће да се усагласи папирологија са ЕУ, то је посао за правнике, али да ли смо ми обични људи сачињени од папира, или од крви и меса…?

А шта ако се за десетак година распадне ЕУ…?

Вероватно ће нам тада причати да ће нам бити боље тек кад уђемо у Тибетанску Унију…

Упутство за неупућене – акционаре
Аутор:Сретен Петковић -члан УМЕ

Пре свега : Образован човек учи на својим искуствима а мудар на туђим.

Ако сте необавештени, неупућени, ако вам образовање није на нивоу експерата економских наука и нисте организовани и удружени а при том имате акције предузећа у коме радите или сте радили у Србији постоје велике шансе да будете ОПЉАЧКАНИ.

КО ? Како ? Зашто? На који начин? Ради чега?

Ко?

Они који нису као Ви необавештени и неупућени, који су се образовали и сматрају да то неко мора да им плати, али немају акције као Ви и сматрају да имају право да их од Вас преузму, да то буде онако како су они предвидели и да то представе као законити начин. Они су били и уз предходну власт (бивши министри, професори факултета, бизнисмени који су капитал стекли пљачком и шверцом и отимачином у предходном систему) а сада попримили демократске форме и поткупили све које су могли у државним службама па безобзирно настављају свој “бизнис”. За ову групу је карактеристично да воли виски, кикирики и замислите Шекспира. Али за дотичног мисле да је стварно из Мрдуше доње, тако им делује некако блиско и има порекло какво је и њихово. Толико о њима и о Шекспиру. “Али Шекспир је велики писац” што би рекао Никита Михалков у свом “Берберину”.

Како?

Тако што су се удружили, покрали толико да могу да корумпирају све и сваког тако да се одрекне и здраве памети и закона. Безобзирно и бескорпулозно “купују” по Србији шта и како хоће уз одобравање државних представника јер је то “природна логика капитала” како кажу они угојени и образовани државни чиновници. За њих није битно што је имовина коју пљачкају такоће приватна или државна и што људи који су опљачкани немају основна људска права а камо ли обавезу државе да их штити! Зашто?

Зато што је човек (као природна појава и божије створење) изгубио компас у глави и постао незасита свиња (овде имам потребу да се извинем свињама). Као да то што је покрао и поотимао најважнија ствар у животу, да ће стећи углед и моћ која ће испунити празнину у његовом животу, невидевши да је смртан, да све више трза главом, плаши се нечега и некога. Не примећује да и њега та његова творевина руши, да не успева да влада ситуацијом, да му деца пате и развијају се као несрећни људи и да на крају све то неће понети са собом када крене из живота. Не примећује да је изгубио добар укус, да не уме да воли и радује се. Зато што је све подредио НОВЦУ, кога би стално да стиче без обзира на који начин и уз чије жртве. Еј, Ти још увек човече у Србији се не постаје домаћин на такав начин, макар не задуго. Осврни се мало и погледај пепео на свом трагу.

На који начин?

Избор начина у овом случају је једнак филозофији живота. Сазнању да у животу постоје ствари које се не могу мењати за новац. То су разум , љубав и уметност са системом вредности који са собом носе и који једино могу да оплемене живот. Без ове три суштине нема здравог, успешног и срећног живота. Зато својој деци говорим да се тога никада не одричу нарочито не када је новац у питању. Један други писац, такоће велики написао је књигу коју су данас сви заборавили. Не верујем да би господа из Шекспирове улице знала ишта о Фаустовој дилеми и о Гетеовој намери када је писао ову књигу.

Ради чега?

Какав је проблем оних првих, акционара, који су те своје акције купили, који су живот потрошили стварајући те фирме и купујући њихове акције? Проблем је зато што они верују у закон и државу а пред њима је у ствари “ОЛХОКРАТИЈА” како каже један паметан човек, што једноставо речено значи владавина ОЛОША.

Тај олош се докопао државе кријући се иза ратова и “патриотизама”. Удружен са светским олошем против властитог народа, није бирао средства и марио за цену само да оствари свој егоистични интерес. Какве су последице тог удруживања: Српски народ је поднео највеће жртве у тим ратовима, протеран је са своје имовине и обесправљен у новим државама, губи своје територије и проглашен је за злочиначки.

Ово објашњење нема везе са политиком и не може ни једној странци на власти и у опозицији да послужи као аргумент. Оно служи власницима акција да им отвори очи у каквој друштвеној атмосфери морају остваривати своју борбу да би сачували своју имовину – приватну имовину и да би остварили своја права.

Шта акционар у Србији треба да зна да би заштитио своју имовину и остварио своја права?

 1. Да је његова имовина која се налази у акцијама приватни капитал удружен у друштво капитала што јесте акционарско друштво!

 2. Када акционари уплате новчана средства у целости (или одкупе пријављене акције уписане по уписници на основу јавног позива) одржава се Оснивачка скупштина акционарског друштва на којој се усваја Процена капитала друштва (коју израђује овлашћени процењивач ), усваја се одлука о потписивању Оснивачког акта –уговора и Статут друштва.

 3. Да акционарско друштво мора бити основано на бази оснивачког акта у складу са чл.7,13,14 и 185. Закона о привредним друштвима који је усвојен и важи од 30.11.2004. године или са одговарајућим члановима Закона о предузећима, који је важио у предходном периоду. Тај оснивачки акт- Уговор мора бити заснован на својинским односима и мора гарантовати својинска права и регулисати вредност акција и капитала и мора гарантовати једнакост власништва свим акционарима.
  Њега потписују сви акционари оснивачи акционарског друштва и он се оверава код нотара (по закону о нотарима) или код надлежног суда.

 4. Капитал акционарског друштва чине новчани капитал и сва неновчана средства која укључују и вредност некретнина што се најчешће жели да изманипулише неким уредбама министара и упутствима о проценама и методама чиме се жели учинити привид да акције не укључују вредност некретнина, али по чл. 13. и 14 Закона о привредним друштвима то је јасно одређено и некретнине спадају у сва неновчана средства.

 5. Тек када су урађене предходне радње и када су у складу са законом извршене уплате капитала, одржане Оснивачке скупштине и потписани валидни (одговарајући и важећи) Уговори и усвојени потребни акти друштва капитала подноси се захтев за Упис друштва капитала (раније код привредног суда) а сада код Агенције за привредне регистре, која мора да изда докуменат о регистрацији друштва капитала.

 6. После регистрације се упућује захтев за издавање одговарајућег решења Министарства за привреду и приватизацију, које би морало да изврши контролу поступка и примену закона па да изда решење на основу кога акционарско друштво може да емитује акције и акционарима као валидни емитер изда одговарајуће потврде које морају имати одређени облик како би се могле сматрати хартијама од вредности. Тек тада може акционарско друштво да изда Проспект издаваоца за организовање трговања на берзи, који као економски елаборат мора да усвоји Скупштина пре стављања на берзу. Сви податци изнети у овом Проспекту, уколико су нетачни подлежу законским санкцијама.
  Све досад наведено у пракси се не одвија по закону па се зато и догађа да се са трговином акцијама најчешће манипулише. Најчешће се догађа да наведени Уговор није у складу са Законом о привредним друштвима и да не штити својину. Наместо њега се потура неки уговор који је нешто као Статут али се и у њему изграђује повољнија позиција за тзв. већинске акционаре што је свуда у свету строго забраљено . Акционари се у свету називају ИНВЕСТИТОРИ и изједначени су у правима. Није могућа ситуација да акционар опљачка друге акционаре или манипулише имовином друштва.

  Законом о привредним друштвима чл. 11. предвиђена је ништавност регистрације акционарског друштва ако Оснивачки акт није у складу са чл. 7, 13, 14 и 185. Закона о привредним друштвима и ако не регулише право својине и њену заштиту у друштву капитала.

  Такође је регистрација акционарског друштва ништавна и по чл. 217. Закона о предузећима ако предходни поступак није спроведен.

 7. Акционари, као власници капитала имају искључиво право да организовани преко своје скупштине или у пакет акција одлучују о:

  • Продаји својих акција
  • Цени акција и вредности капитала
  • Начину продаје
  • Избору корпорациског брокера
  • Начину оглашавања о продаји акција
  • Коришћењу свих законских могућности којима постижу најбољу цену, заинтересованост купаца, аукцији, продаји по систему про –рата (сви акционари продају једнак проценат акција), евентуалном удруживању са државним пакетом акција итд.

 8. Право већинског одлучивања код нас је узрок манипулацијама одлукама и имовином акционарских друштаваи поред тога што се у западним економијама оно односи искључиво на право одлучивања у поступку пласмана капитала (што је и логично јер највише ризикују па у складу са тим треба и да одлучују). Све остало се мора одвијати строго по законима који не толеришу никакву манипулацију имовином, захтевају јавност у раду и строгу контролу како акционара тако и државе.

 9. У друштву капитала мора важити правило или сви добијају или сви губе. Не може већински власник добијати а мањински губити. Не могу се имовина и капитал преливати ни на који начин из друштва и то је кривично дело најстрожије законски санкционисано.

  Закон о привредним друштвима у чл.15 забрањује понашање према имовини друштва као према личној својини без обзира колики је проценат власништва над капиталом.

 10. Посебно се манипулише имовином друштва и то код продаје, изнајмљивања, стављања хипотека и у другим случајевима што стриктно регулишу чл. 442, 443 и 444. Закона о привредним друштвима и о чему искључиво одлучује Скупштина друштва двотрећинском већином али и постоји право несагласног акционара које предвиђа обавезу друштва да тим акционарима изврши обавезан откуп акција према процени независног проценитеља или по одлуци суда.

 11. Акционарска друштва не могу исказивати губитке и по члану 280. Закона о привредним друштвима мора се одмах сазвати Ванредна скупштина која мора донети мере и предузети потребне одлуке у смислу смене менаxерског тима и Управног и Надзорног одбора . Уколико уоче било какву незаконитост акционари треба да покрену кривичне пријаве против одговорних лица и тужбе Трговинском суду (које су у том случају најчешће ванпарничне и по кратком поступку) који доноси мере заштите законитости.

  Зато акционари морају водити рачуна о пословању акционарског друштва и несмеју га поистовећивати са ранијим друштвеним системом самоуправних форми, јер су они сада власници приватног капитала, који су законито стекли одкупом или по закону

 12. И када дође до поларизације власничких односа тако што се појави група већинских и мањинских акционара морате знати да:

  • Удружени власници са више од 5% капитала могу затражити од Управног одбора одговоре на сва питања која се односе на пословање друштва, нарушавању свог капитала или сазнању о неким незаконитоистима и од њих затраже одговоре у најкраћем могућем року.

  • Удружени власници са више од 10% капитала могу да затраже одржавање Ванредне скупштине од Управног одбора са својим дневним редом што се мора догодити у року од 30. дана од поднетог писменог захтева. После тога Трговински суд доноси одлуку и налаже одржавање Ванредне скупштине у ванпарничном поступку.

  • Удружени власници са више од 20% (и 20%) капитала могу од надлежног суда затражити увођење ванредних мера.

  • Уколико ове наше речи будете схватили озбиљно и проверите их у свом случају стећићете сазнања на основу којих ће те моћи много успешније да заштитите своја права и успешније располажете својом имовином. Поред реченог желимо да Вам укажемо и на неке околности које смо на основу личног искуства утврдили као однос друштвене заједнице према акционарима (такозваним мањинским):

  • Државни органи не маре за своје законске обавезе у заштити права имовине ових грађана сматрајући да је то некаква друштвена имовина која је поклоњена и коју треба што пре приватизовати.

  • Држава не примењује одредбе Закона о предузећима и Закона о привредним друштвима и региструје ова друштва без ваљаног уговора о оснивању који се заснива на својинским односима супротно одредбама чл.198-217 Закона о предузећима и чл. 7, 13, 14 и 185 Закона о привредним друштвима. Та пракса се и сада наставља па тренутна регистрација и усклађивање са Законом о привредним друштвима и даље наставља да овај Оснивачки акт више личи на ранији статут него да дефинише својинске односе, а тако формиране акције – улазе у даљи поступак манипулације са њима и отимачине.

  • Ова област ( акциораство и трговина хартијама од вредности регулисана је разним законима ( Закон о приватизацији, Закон о Акциском фонду, Уредба министра о начину процене капитала , Закон о хартијама од вредности( за кога угледни стручњак професор доктор Мирко Васиљевић сматра да није добар, чак супротно да ствара правну несигурност) Закон о Берзи и Статути , правилници и други акти који су конпликовани за разумевање и примену али омогућавају да ни једна од надлежних институција у ствари није надлежна за ваш случај тако да ће вас одбити упућујући вас на судске процесе од којих већ и сами знате нема догледне помоћи што они који вам наносе штету знају и користе.

  • Београдска берза је акционарско друштво у власништву веома интересантних власника као што је Беобанка у стечају ,разних брокера осигуравајућих друштава тако да њима ни није интерес да штите ваша права. Они чак могу да донесу прописе који су јачи од закона (рецимо Закон о приватизацији предвиђа могућност да се при продаји државни пакет акција удружи са акционарима (тзв. мањинским) а стручни сарадник из Комисије за приватизацију господин Миша Петровић ме је обавестио да је ту могућност укинула Београдска берза својом одлуком?).

  • Агенција за приватизацију и Акциски фонд Србије нису примењивали Закон и (макар у нашем случају) нису вршили адекватну контролу над пословањем акционарског друштва и то нарочито код располагања имовином велике вредности па су чак и без икакве логике по невероватно ниској цени продали акције АД Шумадије фирми која је регистрована само десетак дана пре него што је купила акције Шумадије и то за пола годишње кирије коју је за исти простор убрао тзв. већински власник господин Драган Ђурић.

  • Новинари и медији (изузев часних изузетака) неће хтети ни да чују за Вас. Као да постоји завера ћутања и као да сви мисле да Вас треба опљачкати вадећи се на то да им уређивачку политику воде огласне стране или неки прикривени власници. Чак нас и Јавни сервис , који се финансира и нашим претплатама не уважава. Све наше наводе може да потврди Удружење мањинских акционара Србије и комисија за корупцију Владе Србије коју чак ни та Влада (и поред тога што је њен оснивач) не уважава и не осврће се на њена указивања на корупциске процесе и незаконито понашање власти пре свега.

  • Адвокати или не знају или неће да вас заступају јер су свесни моћи ваших противника да то тако благо кажемо. Наравно и овде постоје часни изузетци.

  • Није нам жеља да уопштавамо проблем и свесни смо да ће мо на овај начин да повредимо и многе поштене и стручне чиновнике и стручњаке, и њима се овом приликом извињавамо, али чињенице су такве да их драги пријатељи власници приватног капитала –инвеститори, све речено морате имати у виду.

У Београду 01.12.2006. год.

5 реаговања to “Упутство за неупућене акционаре – Боране!”

 1. Gordana Says:

  E kada bi nam preveo, sto je napisno

 2. Nebojša Says:

  To je najverovatnije spam poruka i ako se taj ne javi da kaže recimo na Engleskom to što je hteo da kaže,to ću večeras da obrišem.

 3. Nebojša Says:

  kzsnjeu fmsg

  zpfog vbqzja inecohdm gbhj xfipz ybruv qlkvey

  If you do not say that what You have said on Ehglish,I will your messages treat as a spam and delate it tonight…!

 4. Gordana Says:

  Ma, brisi to odmah.

 5. Nebojša Says:

  Ajd da te podlušam,to je spamer.
  Izbrisano…!


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: